Avrupa Parlamentosu raporundan öne çıkan noktalar
Avrupa Parlamentosu raporundan öne çıkan noktalar

Avrupa Parlamentosu: AB, Blockchain konusunda lider olabilir

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Avrupa Parlamentosu, “Blockchain: İleriye dönük bir ticaret politikası” başlıklı yeni bir rapor yayınladı. Perşembe günü yayınlanan raporda, Blockchain teknolojisi ve dijital ticaret stratejisi için detaylar açıklandı.

Rapor, Blockchain ve küresel ticarete odaklanıyor

Rapor, yaklaşık 18 trilyon (16 trilyon euro) tedarik zinciri sektörüne dayanan küresel ticarete odaklanıyor. Araştırmada, “yüksek işlem maliyetleri ve külfetli evrak işlerinin, hataya duyarlı süreçlerin ve sistemlerin karmaşıklığına yol açtığını” gösteriliyor. Blockchain stratejileri, tarafların lojistiği ve gönderileri takip etmelerini, maliyetleri azaltmalarını ve diğer önemli verileri toplamalarını sağlayan doğrulanabilir ve şeffaf defterler oluşturarak hataları ve maliyetleri düşür.

Avrupa Parlamentosu raporundan öne çıkan noktalar

  • Blockchain pilotları

Blockchain pilotları dünya çapında çoğalıyor. Bu konuda raporda şu ifadeler yer alıyor:

Dünyadaki 45 ülkede Blockchain inisiyatifi var ve Asya-Pasifik, Amerika ve Orta Doğu bölgelerindeki ekonomiler özellikle ticaret için Blockchain teknolojilerine yatırım yapıyor.

  • Tedarik zinciri

NEM, Birleşik Arap Emirlikleri için Blockchain danışmanlık hizmeti verecek

İşletmeler, gümrük işlemlerini de hızlandırabilen Blockchain teknolojisini kullanarak gönderileri daha hızlı, daha ucuz ve daha verimli bir şekilde taşıyabilirler. Bu konuda raporda şu ifadeler yer alıyor:

AB ticaret politikası, Blockchain’in gümrük idarelerinin gümrük beyannamesi için gerekli bilgileri otomatik olarak almasını, elden çıkarma ve kağıt yollarını kullanma ihtiyacını azaltmasını ve AB’ye giren malların durumu ve özellikleri hakkında kesin bir güncelleme sağlamasını mümkün kılıyor. Eş zamanlı olarak tüm ilgili taraflara, böylece takip ve izleme yeteneği veriyor ve şeffaflığı geliştiriyor.

Ayrıca raporda şu ifadeler yer alıyor:

Tedarik zinciri boyunca Blockchain teknolojilerinin benimsenmesinin, uluslararası işlemlerle ilgili maliyetleri sınırlandırarak ve yeni ticaret ortaklarını tanımlamak için işlere yardımcı olarak, küresel ticaretin verimliliğini, hızını ve hacmini artırabileceğine ve tüketici güvenliğinin sağlanmasına yol açabileceğine inanıyor.

Lojistik endüstrisi, Blockchain teknolojisi ile büyüyecek

  • Sınır ötesi veri akışı

Blockchain’lerdeki veri akışı yeni bir paradigma. Bu konuda raporda şu ifadeler yer alıyor:

Blockchain’in insan etkileşimi, piyasalar, bankacılık ve uluslararası ticaret biçimlerini desantralize edebilen yeni bir veri depolama ve yönetimi paradigmasını temsil ettiği biliniyor. Veri koruma, şeffaflık ve finansal suçlar açısından Blockchain’in yükselişinin hem fırsatlar hem de zorluklar oluşturduğu ortada. Çünkü veriler girdikten sonra değişmez ve tüm katılımcı taraflarla paylaşılıyor, bu da güvenliğini ve bütünlüğünü sağlıyor. Ulusal düzeyde de dahil olmak üzere, mümkün olan her şeyin, teknolojinin tahrif edilemez ve değişmez karakterini garanti altına almak ve temel veri koruma hakkının riske atılmadığından emin olmak için yapılması gerekiyor.

Avrupa Parlamentosu, dijital ekosistemin tam işleyişine ve serbest ticaret anlaşmalarında sınır ötesi veri akışlarının teşvik edilmesine izin veren hükümler için çağrısını yineliyor.

  • Kişisel veri

Rapora göre, gelecekteki Blockchain’ler kişisel verileri korumalı ve tamamen anonim hale getirmeli. Bu konuda raporda şu ifadeler yer alıyor:

Gelecekteki Blockchain uygulamaları, kişisel verileri ve kullanıcıların gizliliğini koruyan ve verilerin tamamen anonim olabildiğinden emin olmasını sağlayan mekanizmaları uygulaması gerekiyor. Komisyonun ve üye devletlerin, özellikle akademik araştırmalar ve GDPR ile uyumlu olan ve zk-SNARK (sıfır bilgi özeti) gibi tasarımla veri koruma ilkesine dayanan yeni Blockchain teknolojilerine yönelik araştırmalara fon sağlaması gerekiyor.

İşletmeler Blockchain teknolojisini bu 5 nedenle benimsiyor

  • Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler)

Blockchain KOBİ’lere ekonomik fırsatlar sunarken, raporda akıllı sözleşmelerin daha da geliştirilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu konuda raporda şu ifadeler yer alıyor:

 İş yapma ve akıllı kullanım yoluyla yasal prosedür maliyeti riskini azalıyor. Uluslararası ticarette Blockchain, KOBİ’lerin ihtiyacını kabul ediyor.

  • Sonuç

Kara para aklama, vergi kaçakçılığı, veri koruma ve organize suç gibi kilit konuları ele alırken, AB kendisini Blockchain ve uluslararası ticarette lider olarak konumlandırabilir.

 Dailyhodl

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin