BitPay “kripto para ile maaş” hizmetini başlattı!
Meşhur Amerikan şirketi kripto para yatırım fonu için milyonlarca dolar toplayacak

Yeni Zelanda’da maaşlar kripto para olarak ödenebilecek

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Yeni Zelanda, vergi makamları tarafından işçilerin maaşlarının kripto para birimleriyle ödenmesine izin veren bir karar yayımladı.

Kripto para sektörü birçok yargı alanında, tam olarak nasıl ele alınması veya izin verilip verilmemesi gerektiği konusunda hala pek çok farklı görüşlere sahne oluyor. Ancak birkaç ülkede bu paraları yasal olarak tanıma çabaları karşılığını vermeye başlıyor.

Büyük gün 1 Eylül 2019

Yeni Zelanda’nın vergi düzenleyicileri tarafından yayımlanan bilgilere göre, kripto paralar yasallaştırılacak ve çalışanlar bu paralarla maaş almaya başlayabilecek. Kararın 1 Eylül’den itibaren uygulamaya resmen geçirilmesi bekleniyor.

Yeni Zelanda İç Gelir Dairesi tarafından 7 Ağustos Çarşamba günü yayımlanan vergi bülteninde, işverenlerinin vergi ödemelerini kripto paralar aracılığıyla yapmalarına olanak tanıyan yeni karar net bir şekilde belirtiliyor.

Serbest meslek çalışanları dahil değil

Karar, maaşların bu yeni yolla alınabilmesi için birtakım şartlar koşuyor.

Maaşların gelir vergisi gerekliliklerine tabi olması için işçilerin normal maaşını oluşturan ödemeler olmalı ve sabit bir miktar olmalı. Bu, hisse senetleri gibi diğer ödeme türlerinin bu kuralın altına girmediği ve kripto para olarak ödenemeyeceği anlamına geliyor.

Karar yalnızca maaşlı çalışanlar için geçerli ve periyodik hizmetler, komisyonlar ve ek avantajlar için yapılan ödemeleri de içeriyor. Fakat serbest meslek sahipleri, yeni kararın bir parçası olamayacak.

Her kripto para geçerli değil

Ayrıca bir borsada doğrudan fiat para birimine çevrilemeyen hiçbir kripto parayla ödeme yapılamayacak. Karar şöyle:

Kripto paraların mal ve hizmetlerin ödemeleri için kolayca kabul edilemeyeceği mevcut ortamda, komisyonun görüşü, bir borsada doğrudan fiat para birimine çevrilemeyen kripto varlıklarının maaş veya ücret olarak kabul edilebilecek kadar “para benzeri” olmadığı şeklindedir.

Karar aynı zamanda bir kilitlenme süresine tabi olan herhangi bir kripto varlığının kullanılmasına da izin vermiyor. Kullanılacak kripto varlıkların bir para birimi gibi işlev görmesi gerekiyor.

Koşullardan en belirgin olanı ise “kripto varlığının değerinin bir veya daha fazla fiat para birimine bağlanmasını” gerektiren kısım.

Vergilendirme sistemi aynen geçerli

Birçok ülkede işçiler, maaşlarından doğrudan otomatik olarak vergilendiriliyor. Yeni Zelanda’da, bu sistem Kazandıkça Öde (PAYE) olarak adlandırılıyor ve kripto paralarla ödenen maaşlar için de geçerli olacak.

Yeni Zelanda, kripto sektörünün düzenlenmesi ve vergilendirilmesi için büyük çaba harcayan ülkeler arasında yer alıyor.

coinspeaker

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin