Ethereum 2.0, Bitcoin'i Geçebilir, Messari analisti tahmini
Ethereum 2.0, Bitcoin'i Geçebilir, Messari analisti tahmini

Vitalik, madenci çekişmesi sürerken % 51’lik bir saldırıyı önlemek için Ethereum 2.0’ı hızlandıracak

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Ethereum ekosisteminde bir fırtına yaklaşıyor. Son haftalarda, blok zinciri ağı, madencilerin temel gelirlerini – gas ücretlerini – reddedebilecek önerilen bir yükseltme üzerine keskin bir şekilde bölündü. En son gelişmede, ağın yaratıcısı Vitalik Buterin, Ethereum’u bir risk kanıtı ağı yapmak için hızlandırılmış bir adım atmayı önerdi. Böyle bir hareket, planlanan güncelleme tarihinden bir yıl önce gelecek olan Ethereum 2.0’a doğru ilk adım olacaktır.

Çekişmenin merkezinde Ethereum İyileştirme Önerisi (EIP) 1559 var. Bu EIP, ağ kullanıcılarının gas ücretlerinin bir kısmını madencilere değil, ağın kendisine göndermesini öneriyor. Bu ücretler, esasen Ether arzını azaltarak ve nihayetinde fiyatı yükselterek yakılacaktı. Ethereum whitepaper’ını yazan Vitalik, EIP-1559’u önerenlerden biriydi.

Ancak Ethereum madencileri aynı görüşü paylaşmıyor. O zamandan beri bir grup, hash güçlerini 1 Nisan’daki yükseltmeye karşı bir maden havuzu olan Ethermine’e taşımak için organize oldu. CNF’nin bildirdiği gibi, bunu bir ‘güç gösterisi’ olarak görüyorlar.

Vitalik, cesur yükseltme teklifiyle yanıt veriyor

Vitalik ve yükseltmeyi destekleyen diğer geliştiriciler şimdi savunma hamlesiyle yanıt verdiler. Gayri resmi bir belgede, geliştiriciler ağı bir risk kanıtı fikir birliği mekanizmasına dönüştüren bir “hızlı birleştirme” önerdiler.

Bu belgenin amacı, ya ethpow ya da beacon istemcilerinde çok az değişiklik yaparak, bir birleştirmenin hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan bir mekanizmayı açıklamaktır ”diyorlar.

Ethereum tabanlı özel mesajlaşma platformu Signal, EIP-1559 muhalefetini olası bir % 51 saldırısı olarak tanımladı. Ayrıca, yükseltmeye karşı çıkanların şu anda böyle bir saldırıyı koordine etmek için gereken % 51’lik hash gücünü çok aştığını gözlemledi.

Durum, “Bu EIP, Ethereum ekosistemine büyük ölçüde fayda sağlasa da, bazı madenciler, yükseltmeyi tamamen engelleyerek fahiş blok ödüllerini korumak için işleri tersine çevirebileceklerini” gösteriyor.

Ancak, hızlı bir yükseltme önerisinde Vitalik, olası bir % 51 saldırısından bahsetmiyor. Aksine, bunu bir denge saldırısı olarak tanımlıyor. Böyle bir saldırıyı koordine etmeleri durumunda, sonunda yine kaybedeceklerini belirtti.

Madenciler bir “denge saldırısı” yapabilir ve birden fazla zincir çıkarabilir, bu nedenle hangi ethpow bloğunun dahil edileceği konusunda birçok seçenek var. Ama nihayetinde, en az bir dürüst madenci olduğu sürece, sonunda toplam Zorluk> = TRANSITION_TOTAL_DIFFICULTY olan en az bir blok oluşturulur.

Bu birleştirme, başarılı olursa, Ethereum’u bir PoS ağına geçirecek ve “ETH 2.0’ın gelecekteki bir hard fork’u için ince ayarı bırakacak.” Geliştiricilerin gayri resmi belgelerinde belirttikleri gibi, “minimum birleştirme, artık aynı anda iki zinciri birleştirmek konusunda endişelenmenize gerek kalmayacağından, bu şeylerin üzerinde çalışmayı kolaylaştıracak.”

EIP-1559 için sırada ne var?

Geliştiriciler ve madenciler arasındaki çıkmazın yakında sona ermesi pek olası değil. Geliştiriciler için, EIP-1559, ağın şu anda talep ettiği çok yüksek ücretlerin aksine, Ethereum kullanıcılarının yalnızca cent karşılığında işlem yapmalarına izin vereceği için ilerlemenin tek yolu.

Ethereum üzerine kurulu çoğu uygulama, yükseltmeyi zaten destekliyor. Ethereum geliştiricileri tarafından EIP-1559 yanlısı projeleri gösteren bir GitHub repo mevcut. Aave, Curve, Kyber, Compound, BadgerDAO ve MakerDAO dahil neredeyse tüm en iyi DeFi projelerini içerir. Uniswap’te, yükseltme % 42 destek aldı, ancak seçmenlerin diğer % 58’i oylamada çekimser kaldı.

Madencilerin de verim alması pek olası değil. Yükseltmenin kendilerine kritik bir gelir kaynağına mal olacağına inanıyorlar. Küçük bir madencilik havuzu olan Flexpool, yükseltmeye karşı muhalefete liderlik ediyor. Uzun bir blog gönderisinde havuz, EIP-1559’u “balinaların çantalarını sabitlemeye yönelik başka bir hareket olarak” tanımladı.

Flexpool, önerilen yeni temel ücret üzerine, “Garsona bahşiş vermek yerine, ona gülerken sadece önünde yakarsınız” şeklinde açıkladı.

Flexpool, en büyük iki Ethereum madencilik havuzunun desteğine sahip. Bunlar, Ethermine ve Spark Pool. İkisi birlikte, ağın hash gücünün % 45’inden fazlasını kontrol ediyor. % 10 hash gücüne sahip üçüncü en büyük havuz olan F2Pool ise yükseltmeyi destekleyen en yüksek profilli madencilik havuzu.

crypto-news-flash


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin