Polkadot mu, Cosmos mu? Hangisi daha iyi? Detaylı kıyaslama
Polkadot mu, Cosmos mu? Hangisi daha iyi? Detaylı kıyaslama

Polkadot mu, Cosmos mu? Hangisi daha iyi? Detaylı kıyaslama

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Cosmos, ekosistemde yeni bir ağ oluşturan Blockchain protokolüdür. Turing-complete akıllı sözleşme dili ile Ethereum ile bazı benzerlikleri vardır. Merkezsiz uygulamalar oluşturmaya odaklanır, ancak aynı zamanda daha hızlı işlemler, daha ucuz ücretler ve daha az enerji tüketimi ile etkili bir platform olmayı da amaçlar. Önerilen yönetim sistemi, çeşitli katmanlardan oluşan ve diğer Blockchain’lerle birlikte çalışabilirlikten yararlanan Polkadot ağı olarak adlandırılıyor.

Peki ya Polkadot?

Polkadot’un arkasındaki fikir, Blockchain ekosisteminin, çeşitli projeler için birlikte çalışabilirliğin önünde ciddi engeller yaratan karmaşık bir sistem ormanı haline gelmesidir. Polkadot (veya ‘parachain’) projesi, farklı Blockchain’leri birleştirebilen ve uzlaştırabilen bir merkez oluşturarak bu sorunu çözmeyi öneriyor ve daha iyi bir token alışverişi yolu sağlıyor. Geliştiriciler, her Blockchain’den akılda kalan para birimi borsasını ve blok zincirleri arasında veri aktarımı için karmaşık mekanizmasını geliştirmesini istemek yerine, standart bir merkez görevi görecek ve diğer tüm mevcut zincirler arasında sorunsuz alışverişe izin verecek alternatif bir Blockchain oluşturmaya çalışıyor.

Farklılıklarına genel bir bakış:

1. Protokoldeki farklılıklar: Cosmos, Tendermint’i birincil konsensüs protokolü olarak kullanır; burada doğrulayıcıların tamamı, hangi bloğun eklendiğine ve doğrulandığına bağlı olarak değişebilir. Bu, bir elektrik kesintisi veya temel donanımla ilgili diğer sorunlar durumunda kendi kendini iyileştiren daha esnek bir ağ sağlar.

2. Fikir farklılıkları: Cosmos, hızlı işlemlere, akıllı sözleşmelere ve merkezsiz uygulamalar geliştirmeye odaklandığından Ethereum’a oldukça benzer. Polkadot geliştiricileri, tüm Blockchain’lerin kullanması için bir sistem sağlamak isterken, Ethereum daha karmaşık merkezsiz uygulamalar oluşturmaya odaklanıyor.

3. Hedef farklılıkları: Cosmos, işletmelerin ve diğer tarafların özgürce iş birliği yapmasına izin verecek bir platform oluşturmayı planlıyor. Aynı zamanda Ethereum, mavi çipli şirketler ve dış etkisi olmayan tamamen özerk bir Blockchain isteyen diğer büyük şirketler için bir platform oluşturmayı hedefliyor.

Nihai karar

Polkadot geliştiricileri, tüm Blockchain’ler için bir platform oluşturmaya çalışıyor, bu da onları birleştirmelerini ve sayılarını azaltmalarını mümkün kılıyor. Buna karşılık, Cosmos yaratıcıları, Blockchain sistemlerinin iletişim kurmasına ve iş birliği yapmasına izin verecek bir protokol sağlamaya çalışıyor. Her iki projenin de kendi hedefleri ve sorunları var, bu yüzden oldukça farklılar.

Görüldüğü gibi ikisi de aynı hedeflere ulaşmaya ve aynı sorunları çözmeye çalışıyor ancak teknoloji, hedef kitle, yönetişim katmanı ve yönetişim modeli açısından da farklılar. Kesin olan bir şey var: Blockchain teknolojisi şimdiden önemli bir olgunluk derecesine ulaştı ve dünya çapındaki işletmeler için birçok fırsat sağladı.

cryptoknowmics


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin