Kuantum hesaplama uzmanı uyardı: Hükümetler Bitcoin ve interneti güvende tutan ilk algoritmaları çözebilir
Kuantum hesaplama uzmanı uyardı: Hükümetler Bitcoin ve interneti güvende tutan ilk algoritmaları çözebilir

Kuantum hesaplama uzmanı uyardı: Hükümetler Bitcoin ve interneti güvende tutan ilk algoritmaları çözebilir

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Uygulamalı matematikçi Peter Shor, devlet kurumlarının, kuantum bilgisayarların Bitcoin ve interneti güvende tutan algoritmaları kırmasını sağlamanın bir yolunu bulan ilk kişi olabileceğini söylüyor.

Hükümet organları kırabilir

Nature Magazine ile yaptığı bir röportajda, MIT uygulamalı matematik profesörü, kuantum bilgisayarların interneti ve kripto para birimlerini güvenlik tehditlerinden koruyan “RSA” adı verilen kripto anahtarlarını kırma olasılığından bahsediyor. Shor, önce RSA’yı kırabilecek biri varsa, bunun Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) gibi hükümet organları olacağını söylüyor.

RSA’yı ilk kıranlar ya NSA ya da başka bir büyük kuruluş olacak. İlk başta bu bilgisayarlar yavaşlayacak. Örneğin saatte sadece bir RSA anahtarı kırabilen bir bilgisayarınız varsa, yüksek öncelikli olmayan veya ulusal güvenlik riski olmayan hiçbir şey kırılmayacak. NSA’nın kuantum bilgisayarlarını e-postanızı okumaktan çok daha önemli şeyleri var: Örneğin Çin büyükelçisinin e-postasını okuyacaklar.”

Kuantum bilgisayarı gelişmeleri takip ediliyor

Teknoloji, Bitcoin gibi kripto para birimlerini güvende tutan kriptografik algoritmaları kırmakla tehdit ettiğinden, kripto meraklıları kuantum hesaplama alanındaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Dünya Ekonomik Forumu, kuantum hesaplama makinelerinin mevcut şifreleme standartlarını nasıl kırabileceğini açıklıyor.

“Yeterince güçlü ve hata düzeltmeli bir kuantum bilgisayarın tam hesaplama yeteneği, açık anahtarlı kriptografinin” başarısız olmaya mahkum “olduğu ve günümüzün birçok temel dijital sistemini ve faaliyetini korumak için kullanılan teknolojiyi riske atacağı anlamına geliyor.”

Son zamanlarda, endüstriyel güç merkezi Honeywell, şirketin tüm sektörde en yüksek “kuantum hacmi” üreten Sistem Modeli H1 kuantum bilgisayarını inşa ettiğini duyurdu.

Ripple CTO’su David Schwartz, kuantum hesaplamanın kripto endüstrisi için varoluşsal bir tehdit oluşturup oluşturmadığına gelince, on yıl içinde kriptografik algoritmaları kıracak kadar güçlü olabileceğini söylüyor.

“Bence en az sekiz yılımız var. Kuantum hesaplamanın bir tehdit oluşturmasının en az on yıl alacağına  dair çok yüksek beklentim var. Ancak ne zaman bir ilerleme olabileceğini asla bilemezsiniz. Ben temkinli ve endişeli bir gözlemciyim diyebilirim.”

dailyhodl


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin