Bitcoin White Paper’ın 13. yıldönümü; Domino etkisi devam ediyor
Bitcoin White Paper’ın 13. yıldönümü; Domino etkisi devam ediyor

Bitcoin White Paper’ın 13. yıldönümü; Domino etkisi devam ediyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – On üç yıl önce Satoshi Nakamoto, trilyon dolarlık bir pazar haline gelen ve küresel olarak daha fazla finansal katılım ve çoklu kullanım örnekleri sunan bir belge (Bitcoin White Paper) yayınladı. Yıllar sonra, Bitcoin’in yükselişiyle önemli bir değer haline geldi.

Bitcoin white paper

Satoshi’nin teknik incelemesi “Bitcoin: Eşler Arası Bir Elektronik Nakit Sistemi” başlığını taşıyordu ve 31 Ekim 2008’de kriptograflardan oluşan bir posta listesine gönderildi. Nakamoto’nun makalesine “Yeni bir sistem üzerinde çalışıyorum” yazan bir mesaj eşlik etti. güvenilir bir üçüncü taraf olmadan tamamen eşler arası elektronik nakit sistemi.”

9 sayfalık belge, “geçerli blokları genişletmeye çalışarak kabul etmelerini ve üzerinde çalışmayı reddederek geçersiz blokları reddetmelerini” ifade edecek “dürüst düğümler” aracılığıyla çifte harcamayı önleme çözümünü derinlemesine açıklıyor. Ayrıca, kamunun transfer edilen tutarı görmesine izin vererek şeffaflığı sağlarken, işlem yapan tarafların kimliğinin korunması olan iş kanıtı sunar.

Belgede madencilik terimi hiçbir zaman kullanılmadı, bunun yerine Nakamoto sürece “üretme” olarak atıfta bulundu ve madencilik havuzları kavramı da yazar tarafından türetilmedi.

2 Kasım 2008’de, belgeye ilk yanıt veren James A. Donald oldu. “Böyle bir sisteme çok ama çok ihtiyacımız var, ancak teklifiniz, anladığım kadarıyla gerekli boyuta ölçeklenmiyor” dedi.

Piyasaya sürülmesinden bu yana, Bitcoin’in teknik incelemesi 30’dan fazla dile çevrildi ve akademik makalelerde etkileyici bir şekilde 17.201 kez alıntılandı. Twitter CEO’su Jack Dorsey, teknik dokümandan “şiir” olarak bahsetti ve “son 20 veya 30 yılda bilgisayar biliminin en ufuk açıcı eserlerinden biri” olduğunu söyledi.

Bitcoin o zamandan beri nasıl bir performans sergiledi?

Yayınlanmasından sadece iki ay sonra, Bitcoin ağı, Satoshi’nin 3 Ocak 2009’da genesis bloğunu çıkarmasından sonra oluşturuldu. BTC, o zamandan beri %70.000.000 artarak 66.930$’a ulaştı ve bu da piyasa değerini 1 trilyon doların üzerine çıkardı.

Bu etkileyici rakamlara yolculuk elbette sorunsuz değildi. Bitcoin, şiddetli fiyat düşüşleri gördü, hükümet yasaklarına maruz kaldı ve çeşitli kurumlar tarafından reddedildi. Yine de, El Salvador’da yasal bir ödeme aracı olarak zorlukların üstesinden geldi. Hatta Tesla ve MicroStrategy gibi milyarlarca şirketin bilançolarında yer alarak dirençli kaldı.

Satoshi Nakamoto tarafından atılan temelin dalgalanma etkisi, Litecoin, Ethereum ve binlerce başka kripto paranın geliştirilmesine yol açtı. O zamandan beri, küresel kripto para piyasası değeri 2.58 trilyon dolar değerine ulaştı.

zycrypto


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin