AB piyasalarının kripto finansal türevler olan CDF’ler
AB piyasalarının kripto finansal türevler olan CDF’ler için gereksinimleri artıyor

AB piyasalarının kripto finansal türevler olan CFD’ler için gereksinimleri artıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

AB piyasalarının kripto finansal türevler olan CFD’ler için gereksinimleri artıyor. Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Kurumu (ESMA), 27 Mart tarihli bir duyuruda belirtildiği üzere, kripto para birimlerindeki Fark Sözleşmeleri (Contract for Difference (CFD))’nin şartlarını güçlendiriyor.

CFD’lerde tüm kazançlar ve zararlar nakit olarak ödeneceğinden, daha kolay bir ödeme yöntemi olarak kabul edilir

CFD’ler yatırımcı ve yatırım bankaları veya aracı kurumlar arasında yapılan bir sözleşmedir. Sözleşmenin başlangıç ve bitiş tarihleri bellidir. Sözleşme sonunda taraflar bir finansal enstrümanın açılış ve kapanış fiyatları arasındaki farkı pozisyonun yönüne bağlı olarak hesaplarına yansıtırlar. Ancak bu alışverişte finansal varlığı gerçek manada satın almaz, finansal varlığın fiyatı üzerinden spekülasyon gerçekleştirirler. Türev ürünler olarak nitelenen fark sözleşmelerinde borsa endeksleri, değerli madenler, tarım ürünleri, enerji ürünleri ve döviz çiftleri gibi finansal araçlar işlem görmekte.

CFD anlaşmalarındaki uzlaşma farkları, fiziksel malların veya menkul kıymetlerin teslimatı yerine nakit ödemelerde yapılır. Tüm kazançlar ve zararlar nakit olarak ödeneceğinden, daha kolay bir ödeme yöntemi olarak kabul edilir. Aynı zamanda yatırımcılara, gerçekte bir yatırımın sahip olduğu aynı risk ve faydaları verir.

“İlk olarak, kaldıraç limiti 5:1 oranında sabitlendi ve yatırımcıların CFD’nin değerinin yalnızca yüzde 20’si ile anlaşmaya girmelerine izin verildi.”

AB regülatörü kaldıraç limiti değişecek kripto para CFD’leri 2:1 açılışında şu açıklamaları yaptı:

Bu yatırımcıların CFD’ler açıldıktan sonra sözleşme değerinin en az yarısını karşılayacak kadar paraya sahip olması gerektiği anlamına gelir. İlk olarak, kaldıraç limiti 5:1 oranında sabitlendi ve yatırımcıların CFD’nin değerinin yalnızca yüzde 20’si ile anlaşmaya girmelerine izin verildi.

Ocak 2018’de ESMA, dijital para birimi CFD’leri ile olası parazitlere ilişkin bir “Kanıt Çağrısı” yayınladı ve kripto para birimlerinin dayanak varlık olarak çok yüksek bir fiyat değişiminin yatırımcı koruması için endişelere yol açtığını iddia etti.

ESMA CFD’leri yakından izleyecek

En son açıklamada ESMA, kripto para birimlerinin yatırım operasyonları için hala risk oluşturduğuna ve daha ihtiyatlı bir izleme gerektirdiğine dikkat çekti ve açıklamalarına şunları ekledi:

Kripto para birimlerindeki CFD’ler için bu kaygıların çoğu mevcut durumda. Bir varlık sınıfı olarak kripto para birimlerinin spesifik özelliklerinden dolayı, CFD’ler gibi kripto paralara maruz kalmayı sağlayan finansal araçların piyasası yakından izlenecek. Bu sayede ESMA daha sıkı tedbirlerin gerekip gerekmediğini değerlendirecek.

AB piyasalarının kripto finansal türevler olan CFD’ler için düzenlemeye ihtiyacı var

AB piyasalarının kripto finansal türevler olan CFD’ler için düzenlemeye ihtiyacı var. ESMA’nın konumu, AB üye ülkelerindeki diğer düzenleyici kurumlar tarafından kabul edilmekte. Şubat ayında, Fransız finans piyasaları düzenleyicisi Autorité des marchés finansörleri (AMF), kripto para birimi türevlerinin yeni AB mali reformları kapsamında düzenlenmesinin zorunlu olduğu yönünde bir açıklama yayınladı. Aynı zamanda açıklama da, kripto para CFD’lerini sunan ticaret platformlarının, Avrupa Pazar Altyapısı Yönetmeliği (EMIR) kapsamında düzenlenmesi ve temizlenmesi gerektiği de belirtiliyor.

Avusturya Maliye Bakanı, dijital para kullanarak kara para aklamayı önlemek için kripto para birimi türevleri hakkında düzenlemeler önerdi. AB düzenleyicileri, tüketicileri kripto para yatırımlarına bağlı “yüksek riskler” konusunda sürekli olarak uyardı. Ayrıca AB düzenleyicileri, koruma ve anlayış eksikliğini, para kaybını ve düzenlemelere aykırı mali faaliyetlerle ilgili sorunları vurguladı.

Cointelegraph

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin