Gholamreza Jalali: “ABD’nin ulusal para birimi olan dolara bağımlılık azaltılmalı.”
Gholamreza Jalali: “ABD’nin ulusal para birimi olan dolara bağımlılık azaltılmalı.”

CIA analisti: “Kripto paralar devlet güvencesinde olmalı.”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Geçtiğimiz günlerde İran, ABD hükümetinin ambargosuna karşı kendi kripto parasını çıkaracağını duyurdu. Gelen son haberlere göre kripto para ile ilgili çalışmalar hız kazanmış durumda. Tüm yaşanan bu gelişmelerden sonra, 20 yıldır CIA için terörle mücadele araştırması yapan eski bir ekonomik analist olan Yaya Fanusie, ortaya çıkan yeni gelişmeleri araştırdı. Yapılan araştırmanın sonunda kripto para birimlerinin tehlike oluşturmadığı sonucu çıktı. Ancak CIA analisti, ABD ve diğer güçlü devletlerin kripto paraları rejimlerinde kullanan bu tür devletleri, yakından takip etmeleri gerektiğini söylüyor.

CIA analisti: “İran için alternatif Bitcoin.”

ABD Başkanı Trump bu ayın başlarında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

İran’la iş yapan herkes, ABD ile karşı karşıya gelecek ve ticaret yapamayacak. Bu tür bir ilişkide bulunan ülkeler, nükleer anlaşmayı ihlal etmiş sayılacak.

İran hükumeti Trump’ın bu söylemlerine kendi kripto para birimlerini çıkaracaklarını söyleyip karşı çıktı. Bu adımla İran hükumetinin asıl planı, tüm finansal sistemini bir blok yapıya dönüştürerek, ABD yaptırımlarını etkisiz kılmak. İran’ın demokratik bir ülke görünümünden uzak olması ve yolsuzluk düzeyinin en yüksek seviyede olan ülkeler arasında yer alması nedeniyle, kripto paralarla ilgili asıl niyeti belirsiz. Yaya Fanusie Forbes’te yayınlanan araştırmasında, İran Riyali çöküşe geçtiği zaman, İran pazarını Bitcoin’e bırakacağını belirtiyor.

Yeni çıkartılacak kripto para Riyal tarafından desteklenecek

Yeni çıkartılacak kripto para ile ilgili asıl sorun, Riyal tarafından destekleneceğidir. Genel olarak, bu proje Venezuela’nın Petro parası kadar güvenli, yani sıfıra yakın. Aslında, Blockchain’in yolsuzluk için gittikçe daha popüler bir araç haline geldiği görülüyor. Ama bunun için kimse Blockchain’i suçlayamaz. Teknoloji sadece teknolojidir. Fanusie göre, “özgür yapısına bağlı kalarak”, Blockchain teknolojisi doğrudan doğruya ABD ve diğer güçlü hükümetlerin sorumluluğunda olmalı. Petro’dan sonra ulusal düzeyde çıkması beklenen kripto para projesine üç ay içinde başlanması planlanıyor.

Chepicap

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin