featured
Bitcoin fiyatındaki düşüş

Bitcoin fiyatındaki düşüş 5 günde 7 bin dolar’ı aştı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin fiyatı 9 yıllık serüveninde tüm zamanların en yüksek seviyesine 17 Aralık 2017’de ulaştı. 20 bin dolar seviyesini aşarak en yüksek rekorunu kırmasının hemen ardından Bitcoin fiyatındaki düşüş 5 günde 7 bin dolar’a ulaştı.

Bitcoin fiyatındaki düşüş coinmarketcap grafiği

17 Aralık 2017 tarihi şüphesizki Bitcoin yatırımcılarının dahi şaşırdığı bir tablo sergiledi. Kasım ayını 9.500 dolar seviyesinden kapatan BTC’nin yalnızca 2 hafta içinde 20 bini görebileceğini belki de kimse tahmin edemezdi.

Bu ani yükseliş, tüm Dünyanın birden Bitcoin ve kripto para sektörüne odaklanmasına neden oldu. 10 Kasımda vadeli işlemler borsası CBOE, listelerine Bitcoin’i ekleyecek olması, 18 Kasımda ise CME’nin Bitcoin’i listeleyecek olması haberleri Bitcoin fiyatındaki ani yükselişin nedenleriydi.

Bitcoin fiyatındaki düşüşün nedenleri

17 Aralıktaki son rekorunun ardından Bitcoin fiyatındaki düşüş 5 günde 7 bin dolar’a ulaştı. Tüm zamanların en yüksek seviyesi 20.042 dolar olarak kaydedildi. 5 gündür istikrarlı düşüşünü sürdüren Bitcoin, son 24 saat içinde 12.800 dolar seviyelerine kadar geriledi. Böylece yalnızca 5 günde 7 bin dolardan daha fazla düşüş gerçekleşti.

Bitcoin fiyatındaki düşüş nedeni olarak tek bir etken belirtmek mümkün değil ancak birbirini tetikleyen birkaç neden söylenebilir. Bunların ilki, Bitcoin.com CTO’sunun ”Ben Bitcoin Cash’e geçtim” açıklaması. Bu açıklamayla birlikte varlıklarını Bitcoin’de tutan yatırımcıların Bitcoin Cash’e geçmesiyle Bitcoin fiyatında düşüş, Bitcoin Cash’de ise yükseliş başladı. Bu açıklamayla birlikte yalnızca 1800 dolar seviyesinde işlem gören BCH, 4.355 dolar seviyesine yükselerek yeni rekoruna ulaştı.

İkinci neden olarak Bitcoin fiyatına doğru oranla artan transfer ücretlerindeki yükseliş gösterilmektedir. Bitcoin fiyatı 10 bin TL olduğu bir dönemde yalnızca 5 TL işlem ücreti alan bir borsa, BTC fiyatı 70 bin TL seviyesindeyken 35 TL işlem ücreti almaktadır. Segwit2x girişimlerinin amaçlarından biri olan transfer ücretlerindeki düşüş malesef halen gerçekleşememiştir. Bu nedenle bu sorun çözülmediği sürece Bitcoin, asla günlük hayatta alışverişlerde kullanılabilen bir dijital para olamayacaktır. 

Bir başka neden ise, birçok uzmanın görüşüne göre, Bitcoin fiyatındaki böylesine ön görülmeyen yükselişin ardından bir düzeltme gelmesi gayet beklenen bir hareketti. Bu gün yaşanan Bitcoin fiyatındaki düşüşün ana nedeninin bu olduğu görüşünde olan uzman sayısı oldukça fazla.

Diğerlerinden tamamen ayrılan bir görüş ise, Bitcoin yeni bir yükselişe hazırlanıyor. ”Her düşüşün ardında bir yükseliş vardır” mantığı taşıyan bu görüşe göre, Bitcoin fiyatı 20 bin dolar bandını aşmak üzere hazırlanıyor.

Haberin yazıldığı dakikalarda Bitcoin, 13 bin dolar seviyesinin hemen altında işlem görüyor. Toplam piyasa değeri 215.7 milyar dolar ve 24 saatlik işlem hacmi ise 18 milyar doların üzerinde.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kar ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin