Kripto Para Nedir Kapak

Kripto Para Nedir? – Web 3.0’ın Doğuşu!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulan Bitcoin ile hayatımıza giren kripto para terimi, 21. yüzyılın en önemli teknolojisi olarak görülüyor. Milyarlarca dolarlık hacme sahip bu sanal varlıkların ne olduğunu kripto para nedir başlıklı makalemizde inceleyeceğiz.

Detaylı bir şekilde dijital varlıkların ne olduğuna geçmeden önce aşağıda yer alan maddelere göz atarak kripto para biriminin ne olduğuna yüzeysel olarak göz atalım.

Kripto Para Nedir? – Detaylı Liste

  • Kripto para, herhangi bir banka ya da denetleyici kurumun onayına gerek kalmadan kullanabileceğiniz merkeziyetsiz sanal varlıklardır. 
  • Kripto paralar sanal cüzdanlarda saklanır ve cüzdanlar arası gerçekleştirilen para transfer logları şifreli bir şekilde her kullanıcının inceleyebileceği şekilde depolanır.
  • Aktif olarak borsalarda işlem gören 23.000 kripto para birimi vardır ve bu sanal varlıklar arasında en popüler olanları Bitcoin, Ethereum (ETH), Tether (USDT) ve BNB (BNB)’dir.
  • Kripto paralar, blokzincir adı verilen gelişmiş bir veri tabanı üzerine inşa edilir ve eğer bir kripto projesi kendi blokzincirini tasarladıysa “coin” olarak isimlendirilirken farklı bir blokzincirini kullanırsa “token” olarak kategorize edilir.
  • Merkeziyetsizliğin ön planda olduğu bu sanal varlıkların transferleri ülke yöneticileri tarafından gözetlenemez ancak kripto borsaları şüphelenilen hesabın bilgilerini yetkililere iletmekle yükümlüdür.
  • Kripto para birimleri hisse senetleri ve fonlardan farklı olarak 7/24 borsalarda işlem görür. İlgili dijital varlığın fiyatı alım/satım oranlarının büyüklüğüne göre şekillenir.

Kripto para nedir yüzeysel olarak açıkladığımıza göre şimdi Web 3.0’ın öncüsü olan kripto para biriminin tarihçesine göz atabiliriz.

Kripto Para’nın Tarihçesi

Kripto terimi ilk kez 1980’li yıllarda kullanıldı fakat araştırmacılar kripto para nedir sorusuna net olarak bir yanıt bulamıyordu. 1989 yılında kullanıcıların tekrar ilgisini çekmeyi başardı ancak, gerçek anlamda merkezi olmayan bir dijital para biriminin oluşturulmasını sağlayacak kriptografik protokoller ve yazılımlar 1990’ların başında geliştirilmeye başlandı. 

2008 yılında Satoshi Nakamoto (takma adı ya da gerçek adı) bir makale yayınladı. Herhangi bir üçüncü tarafa güven gerektirmeyen bir dijital para birimi oluşturmak için sistemin ana hatlarını herkes ile paylaştı. Satoshi Nakamoto, hazırladığı makalede pratik olarak kripto para teriminin önemini ve var olan ödeme araçlarına alternatif çözümlerine odaklanmıştır.

Kripto Para’nın Tarihçesi

Bildiğiniz gibi Bitcoin dünyanın ilk ve en büyük kripto para birimidir. Yaratıcısı Nakamoto, Bitcoin protokolünü 2009 yılında oluşturdu ve aynı yıl açık kaynaklı yazılım olarak piyasaya sürüldü. Bu kripto para birimi, kullanıcıların bankalar veya hükümetlerin müdahalesi olmadan kıtalar arası para göndermesi gereken insanlar arasında giderek daha popüler hale geldi. 

Bununla birlikte BTC’nin değerindeki hızlı artış, bazı insanların Bitcoin’leriyle ne yapmaları gerektiğini bilmelerini zorlaştırdı. 2010’un başlarında piyasadaki tek kripto para birimiydi. O zamanlar fiyatı sadece birkaç kuruş dolardı fakat sonraki birkaç yıl içinde piyasaya yeni kripto para birimleri girdi ve bu sanal varlıkların fiyatları da Bitcoin’le birlikte volatil hâl aldı. 

Kripto Para Tarihçesi Görsel

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde zamanla birçok kullanıcı kripto para birimlerinin bir yatırım aracı olduğuna olan inancını kaybetti. Bununla birlikte, 2017’nin sonlarından itibaren kripto para birimleri benzersiz bir büyüme yaşamaya başladı. Sonuç olarak, tüm kripto para birimlerinin toplam piyasa değeri Ocak 2018’de 820 milyar dolara ulaştı ve o ayın sonunda ne yazık ki düşüşe geçti. Bu çöküşe rağmen kripto piyasası istikrarlı bir büyüme kaydetti.

2017 yılı şüphesiz heyecan verici olaylarla doluydu. Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin değeri hızla artarken, kripto yatırımcılarını hedef alan planların ve dolandırıcıların sayısı da arttı. İçinde bulunduğumuz yıl ise genel kripto piyasasında düşüş hakim ve teknik adı ile değerlendirecek olursak kripto paralar ayı piyasası içerisinde işlem görüyor. 

Dijital Para Yatırımı Yapmak Yasal mı?

Dijital para yatırımı yapmak yasal mı sorusu Türkiye’de sıklıkla merak edilen bir husustur. Çin, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerde kripto para kullanımının yasaklandığı biliniyor olsa da Türkiye dahil birçok ülkede kripto yatırımı yapmak yasaldır. 

Hızlı para transfer işlemini mümkün kılan bu merkeziyetsiz araçlar günümüzde 2018 yılına nazaran daha az popüler olsa da milyarlarca dolar değerinde piyasa hacmine sahiptir. Başta Türkiye olmak üzere kripto para yatırımı yapan kullanıcıların sayısı azımsanmayacak derecede yüksek olan ülkelerde kripto yatırımına olumlu bakılmaktadır. 

El Salvador gibi ulusal para birimine Bitcoin’i dahil eden ülkelerin var olduğunu da düşünürsek gelecek yıllarda sanal varlıklara yönelik herhangi bir sert adım atılması beklenmiyor.

Kripto Para ve Fiat Para Birimlerinin Geleceği

Geçmiş yıllarda altın, gümüş ve bronz gibi değerli metal ve alaşımlara yatırım yapmak popülerken yatırımcılar fiat para birimlerinin kısa vadede daha kârlı olacağını düşündüğü için yatırımlarına dolar, euro ve sterlin gibi varlıkları dahil etmeye başlamıştır.

Kripto Para ve Fiat Para

Kripto paraların artan popülaritesi fiat para birimlerini gölgede bırakmıştır ve bunun belli başlı nedenleri mevcut, bunlar:

  • Kripto yatırımı yapma konusunda uzmanlaşmış kullanıcılar yüksek volatiliteyi fırsat olarak görüp kısa vadede maksimum oranda kazanç elde edebiliyor.
  • 7/24 işlemde olan sanal varlıklara dilediğiniz zaman herhangi bir makas farkı olmadan alıp satabilirsiniz. 
  • Bankalar üzerinden fiat para birimi yatırımı yapmak güvenilir olarak bilinse de blokzincir altyapısına sahip kripto para birimlerinin yanında daha az korunaklı olduğu tespit edilmiştir.

Hazırladığımız kripto para nedir makalemizin bir sonraki bölümünde kripto para birimlerinin atasının kim olduğuna göz atacağız.

Kripto Para Birimlerinin Babası – Satoshi Nakamoto

Kripto ya da spesifik olarak Bitcoin nedir merak eden kullanıcıların ilk sorduğu soru “kripto” terimini kim oluşturduğu oluyor. Bitcoin’in duyurulmasının üzerinden onlarca yıl geçmiş olmasına rağmen bu konu hâlâ dahi net değildir. 

Bitcoin teknik doküman (whitepaper) içerisinde yer alan Satoshi Nakamoto, kripto para birimlerinin atası olarak görülüyor. 1,1 milyondan fazla Bitcoin’e sahip olduğu düşünülen Nakamoto’nun kim olduğuna dair birçok görüş var ve yatırımcıların büyük çoğunluğunun ortak kanısı Satoshi’nin Japonya’da yaşadığıdır.

Bazı yatırımcılar Satoshi Nakamoto’nun anonim bir hayat yaşamasını Bitcoin’in fiyatındaki istikrarı koruyacağını düşündüğü için doğru bulurken meraklı yatırımcılar da her gün çeşitli analizler yaparak Nakamoto’nun kim olduğunu tespit etmekle uğraşıyor. Profesyonel araştırmacılar gibi kişisel görüşümüz de Nakamoto’nun kim olduğuna odaklanmak yerine Bitcoin nedir sorusuna yanıt aramanızdır.

Kripto Yatırımı Yapmanın Avantaj ve Dezavantajları

Dijital para nedir ve kurucusunun kim olduğunu öğrendiğimize göre şimdi objektif bir şekilde kripto yatırımı yapmanın avantaj ve dezavantajlarına göz atalım. 

Unutmayın, yapacağınız yatırımlardan editörlerimiz ya da Kripto Para Haber sorumlu değildir. 

Avantajlar:

  • Ülkelerin enflasyon oranlarından etkilenmez, bağımlı değildir. 
  • Herhangi bir üst fiyat olmadan dilediğiniz cüzdan adresine anlık para transferi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Blok zincirler, transfer işlemlerinde cüzi bir miktarda komisyon ücreti alır. Bu ücret, banka komisyonlarına nazaran son derece uygundur. 
  • Kripto paralar merkeziyetsiz oldukları için daha güvenli ve korunaklı yatırım araçlarıdır. 
  • Herhangi bir detaylı sözleşme imzalamaya gerek kalmadan sadece KYC doğrulaması yapıp kripto satın almaya başlayabilirsiniz.

Dezavantajlar:

  • Proof-of-Work (PoS) algoritmasını kullanan kripto paralar yoğun enerji harcadıkları için çevreye karşı oldukça zararlıdır.
  • Para transfer işleminde herhangi bir hata yaparsanız transfer etmek istediğiniz ücreti bir daha geri alamayabilirsiniz. Alıcı ve satıcı cüzdan adreslerinin aynı blokzincir altyapısına sahip olması gerekir.

Hazırladığımız detaylı kripto para nedir makalemizin bir sonraki bölümünde en popüler kripto para birimlerine göz atacağız. 

Güncel En Popüler Kripto Para Birimleri

İçinde bulunduğumuz yıl itibarıyla hacim, yatırımcı sayısı ve benimsenme oranlarına göre en popüler 3 kripto para birimini sizler için sıraladık. Bu listenin sadece makalenin hazırlandığı gün için geçerli olduğunu belirtelim. 

1. Bitcoin (BTC) – En Köklü Kripto Projesi

Bitcoin Logo

Şüphesiz dünyanın en büyük kripto para birimi Bitcoin, listemizin başında yer alıyor. Yatırımcıların 50+ borsa üzerinden satın alabileceği Bitcoin nedir, özetleyerek açıklayalım. BTC, Satoshi Nakamoto tarafından 2009 yılında teknik dokümanı resmi internet sitesi üzerinden paylaşılmış bir kripto para birimidir.

Bitcoin - Kripto Para Nedir

Binance, MEXC ve Gate.io başta olmak üzere hizmet veren %98 kripto borsası içerisinden satın alabileceğiniz BTC, genellikle kurumsal ve balina olarak nitelendirilen yatırımcıların ilgisini çekiyor. En pahalı kripto para birimi olması Bitcoin’i altcoinlere nazaran daha az volatil bir yatırım aracı yaptığı için kısa vadede yüksek kâr elde etmek isteyen kullanıcılar daha yüksek oranda volatil dijital varlıklara yönelmesi öneriliyor.

PayPal, CME Group ve Block Inc. Bitcoin yatırımı yapan firmaların başında geliyor. Güncel olarak 1 Bitcoin 26.000$’dan işlem görüyor.

2. Ethereum (ETH) – Altyapısı En Çok Kullanılan Çevre Dostu Kripto Para

Ethereum Logo

Bitcoin, kripto para birimlerinin atası olarak görülürken Ethereum da altcoinlerin atası olarak bilinir. Yakın geçmişte Ethereum 2.0 güncellemesi ile birlikte altyapısını Proof of Work algoritmasından Proof of Stake’ye güncelleyen Ethereum, %99 daha çevre dostu bir sanal varlık olmuştur. 

Ethereum - Kripto Para Nedir

Bitcoin blokzincirine nazaran Ethereum blokzinciri çok daha popülerdir. Bunun ana nedeni, düşük işlem ücretleri, hızlı transferler ve enerji dostu olmasıdır. Henüz kısa vadede Ethereum’un Bitcoin’in fiyatını geçmesi ihtimal dahilinde olmasa da mevcut konumunu ilerleyen yıllarda güçlendirmesi bekleniyor.

Aktif olarak 1,650$’dan işlem gören Ethereum (ETH), geçmiş yıllarda ulaşmayı başardığı en yüksek (ATH) birim fiyatı 4,810$’dır. 

3. Tether (USDT) – Birim Fiyatı 1 Dolara Sabitlenmiş Stabil Coin

Tether Logo

Tether, listemizin son sırasında yer alan 1 dolara sabitlenmiş bir stablecoindir. Sanal ortamlarda dolar tutmak ya da işlemlerini dolar kullanarak yapmak isteyen kullanıcıların satın alabileceği USDT, hemen her borsada satın alınabilirdir.

Tether - Kripto Para Nedir

2014 yılında kurulduğu zaman ismi RealCoin iken günümüzde Tether olarak bilinir. Sahip olduğu yüksek likidite miktarı USDT’nin her zaman birim fiyatının 1$ olmasını sağlıyor ve bu sebeple Türk Lirası, Euro ya da herhangi bir fiat para birimi kullanarak kripto satın almak istemeyen yatırımcılara etkili bir alternatif sunuyor.

Yüzeysel olarak Tether, Ethereum ve Bitcoin nedir açıkladığımıza göre şimdi nasıl kripto para satın alabileceğinize geçelim.

Kripto Para Satın Alma İşlemi – Adım Adım

Kripto para satın alma işlemi borsadan borsaya göre değişkenlik gösterebilir ve sizler için bu bölümde en beğenilen ve güvenilen Binance borsası üzerinden nasıl BTC kripto satın alabileceğinizi açıklayacağız.

1. Adım: Kripto Borsasına Üye Ol

İlk olarak resmi Binance internet sitesine giriş yapıp sağ üst köşede yer alan “Kaydol” butonuna tıklayın. Ardından e-posta, telefon numarası ya da tercih edeceğiniz alternatif bir yolu seçerek üye olma işlemini tamamlayın.

Binance Üyelik Oluştur

Telefon ya da mail adresinize gönderilecek onay kodunu ilgili bölüme girdikten sonra üye olma işleminiz tamamlanmış olmalı. 

2. Adım: KYC Doğrulamasını Tamamla

Güvenilir her kripto borsasında olduğu gibi müşterilerin hesaplarını korumak adına KYC doğrulaması gerçekleştirmeniz gerekir. Bu doğrulama için kimlik ve ikametgah fotoğraflarınızı sisteme yüklemeniz yeterli olacaktır.

Çoğu doğrulama işlemi anlık olarak onaylanır ancak 1-3 iş gününden fazla bir süre geçmesine rağmen başarılı bir şekilde doğrulama gerçekleşmediyse müşteri temsilcileri ile iletişime geçmenizi öneririz.

3. Adım: Para Transferi Yap

Binance borsasına para transferi yapmak için ilk olarak Binance TR hesabınıza bakiye yüklemeniz gerekir. Bu işlem için doğrudan EFT/Havale yapabilir ya da banka kartınız ile doğrudan kripto satın alabilirsiniz.

Binance Para Transfer İşlemi

Transfer işlemi sonrası dilerseniz Binance TR borsası üzerinden işlem yapabilirsiniz ancak bizim önerimiz çeşitliliğin yüksek olması sebebiyle Global Binance borsasında yatırım işlemlerinizi yürütmenizdir.

4. Adım: Bitcoin (BTC) Satın Al

Son olarak kaç adet Bitcoin satın almak istediğinizi belirtip arayüzün sağ kısmında yer alan “Satın Al” bölümüne tıklayıp emir oluşturun.

Binance Kripto Satın Al

Kripto para satın alma işlemi başarılı bir şekilde gerçekleşmiş olmalı. Eğer cüzdanınızda Türk Lirası ya da USDT yerine satın aldığınız kripto para birimini görüyorsanız tüm adımları başarılı bir şekilde izlediğinizi anlayabilirsiniz.

Özet

Kripto para nedir ve nasıl satın alabileceğiniz dışında tarihçesini de açıkladığımız bu makalede Bitcoin’in kurucusu Satoshi Nakamoto’ya ait teorilerden de bahsettik. Kripto paralar fiat para birimlerine nazaran daha güvenilir altyapıya sahip olsa da oldukça volatil varlıklar olmasından kaynaklı riskleri unutmamak gerekir.

Yatırım yapacağınız kripto örneğin BTC ise Bitcoin nedir ve neden satın alınması gerektiğine dair detaylı analizler yapmanız önerilir. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle hoşça kalın! 


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin