featured

Yatırımcılar dikkat! Temmuz ayında kripto para piyasasını etkileyebilecek 10 önemli olay

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Makroekonomik ortamdaki gelişmeler, mevcut kripto ayı piyasasının ana itici gücü olmuştur. Peki bunlar iyileşme aşamasına da katkı sağlayabilir mi?

Kripto piyasaları bu ay ABD, Avrupa ve İngiltere’den gelen verileri izleyecek.

FED ve ECB merkez bankalarının bu ayki faiz açıklamaları piyasa için hâlâ kritik bir rol oynuyor.

Makro endişeler fiyatları kontrol ediyor

Analistler, 2021 yılının sonunda başlayan düşüş hareketlerinin makroekonomik ortamın bozulmasıyla ilgili olduğuna inanıyor. Fed, ECB ve BoE gibi merkez bankalarının tümü, 2021’de küresel enflasyon baskılarındaki patlamanın geçici olacağı varsayımında yanıldılar. Aslında, enflasyonist baskılar 2022’nin ilk yarısında kötüleşti ve ilgili para politikalarında ani bir dönüşe neden oldu.

kripto para

FED, bu yıl zaten faiz oranlarını 150 baz puan artırdı (1.50-1.75 aralığına) ve yıl sonuna kadar oranların %3’ün üzerine çıkacağının sinyallerini veriyor. BoE, faiz oranlarını şimdiden 115 baz puan artırarak %1,25’e çıkardı. ECB ise 3. çeyreğin sonunda gösterge faiz oranlarını mevcut -%0.5 seviyelerinden sıfırın üzerine çıkarma niyetinin sinyallerini verdi. Üçü ve dünyadaki diğer birçok merkez bankası, enflasyonu yakalamak ve kredibilitesini korumak için çabalıyor.

Niceliksel genişleme programlarını pompalayan risk varlıklarını sona erdirmek ve faiz oranlarını hızla yükseltmek için ani mücadele, teknoloji/büyüme hisse senetleri ve kripto gibi riskli varlıklara çekiç darbesi indirdi. Makroekonomik zemin daha belirsiz hâle geldiğinde, spekülatif risk varlıkları yatırımcıların güvenini kaybetmeye başladı.

Makro zemin şu anda gerçekten çok belirsiz. FED ve diğer büyük merkez bankalarının enflasyonu kontrol altına almalarının ne kadar süreceğini kimse bilmiyor. Pek çok kişi, 1970’lerde/80’lerde olduğu gibi, bunu başaramayacaklarından korkuyor.

Bu nedenle riske duyarlı hisse senetleri ve kripto para dahil piyasalar bu yıl makroekonomik verilere ve merkez bankalarına karşı çok hassas tepkiler verdi.

Kurtarma başarılı olacak mı?

Yatırımcıların kafasında olan tek ekonomik endişe enflasyon değil. Tüketici ve iş anketleri, tüketici harcama raporları ve iş duyarlılığı verileri de dahil olmak üzere çeşitli verilere göre, son aylarda büyük ekonomilerde büyümenin yavaşladığı görülüyor.

Yatırımcılar son zamanlarda ABD, Avrupa ve Birleşik Krallık’ta (ve diğer bölgelerde) bir resesyonun enflasyonu kontrol altına alacağına dair bahisleri artırıyor. Bu nedenle, son haftalarda küresel emtia fiyatları çöküyor, tahvil getirileri düşüyor. Uzun vadeli enflasyon beklentileri merkez bankası hedefleri ile gerginlik yaratıyor.

Küresel bir durgunluğun enflasyonu kırabileceği ve nihayetinde daha uyumlu politikaların geri döneceğine dair fikirler, kripto fiyatlarını bu yılın en düşük seviyelerinin üzerine çıkarmadı. Örneğin, kripto para piyasasının lideri olan Bitcoin hâlâ 20,000 dolara çok yakın seviyelerden işlem görüyor.

Ancak Temmuz ayındaki makro olaylar, kripto para birimlerinin bir rahatlama rallileri yapabilmeleri için bir fırsat yaratabilir.

Bu ay, makroekonomik hissiyatı değiştirebilecek 10 önemli olay.

9 Temmuz – ABD İşgücü Piyasası Raporu (Haziran)

Bu Cuma günü yayınlanan Haziran ayı resmi ABD İşgücü Piyasası Raporu, geçen ay ekonomiye ne kadar iş eklendiğini, işsizlik oranının ne olduğunu ve ücretlerin ne kadar arttığını bize gösterecek. Evet, enflasyon yüksek ve büyüme yavaşlıyor gibi görünüyor.

Ancak işgücü piyasası şimdilik ABD ekonomisinde parlak bir nokta olmaya devam ediyor. FED’in faiz artırımlarında bu kadar agresif olmasının arkasındaki faktörlerden biri gücü. Çünkü güçlü işgücü piyasası tarafından desteklenen ABD ekonomisinin bunlar ile “başa çıkabileceğini” düşünüyor.

Cuma günkü güçlü işgücü piyasası değerleri sürpriz olmayacak ve muhtemelen piyasaları çok fazla etkilemeyecek. Çünkü bunlar FED’in düşüncesini çok fazla etkilemeyecek. FED’in bu ayın sonunda faiz oranlarını 75 baz puan artırması bekleniyor ve güçlü bir işgücü piyasası raporu bunu değiştirmeyecek.

13 Temmuz – ABD Tüketici Fiyat Enflasyon Verileri (Haziran)

Ayın ilerleyen günlerde FED politika duyurusunun yanı sıra, bu en önemli veri noktası olacak. Haziran ayında açıklanan Mayıs ayı Tüketici Fiyat Enflasyonu verileri yukarı yönlü sürpriz yaparak FED’i Mayıs’ta 50 baz puan olan faiz artırım hızını 75 baz puana yükseltmeye zorladı.

Bir başka yukarı yönlü sürpriz, FED’in sıkılaştırma oranlarını daha da artırabilir. Bu da Haziran ayında olduğu gibi, kripto piyasalarında ciddi satış baskısını tetikleyebilir. Bu arada kripto boğaları, Haziran sonunda yayınlanan alternatif bir Mayıs enflasyonu ölçüsünün (PCE enflasyon verileri) bunu göstermesinin ardından enflasyonist baskıların hafiflediğine dair işaretler görmek istiyor.

15 Temmuz – ABD Perakende Satış Verileri (Haziran)

Son ABD Perakende Satış raporları, ABD’de enflasyona göre düzeltilmiş harcama büyümesinin negatif olduğunu göstermiştir. Bu eğilim Haziran ayında da devam ederse, yalnızca artan durgunluğu destekleyecektir.

15 Temmuz – ABD Michigan Üniversitesi Tüketici Duyarlılığı Anketi (Temmuz)

Temmuz ayı Michigan Üniversitesi Tüketici Duyarlılığı ön araştırması, ABD tüketici sağlığına ilişkin biraz daha güncel bir fikir sağlayacak. Şu anda bu anketin en çok izlenen bölümlerinden biri, enflasyon belirsizliği göz önüne alındığında Tüketici Enflasyon Beklentileri endeksidir.

Haziran ayında bu verilerdeki yukarı yönlü bir sürpriz, FED’in geçen ay faiz artırımlarını hızlandırmasının bir başka nedeniydi.

20 Temmuz – İngiltere Tüketici Fiyat Enflasyonu (Haziran)

Kripto para piyasaları en çok ABD ekonomik trendleriyle ilgilenirken, yatırımcılar küresel trendlere de dikkat ediyor. İngiltere Tüketici Fiyat Enflasyonu, dünyanın beşinci büyük ekonomisi olan İngiltere’deki enflasyon sorununun boyutunu gösterecek.

21 Temmuz – ECB Politika Duyurusu

FED şu anda kripto para piyasaları için en önemli merkez bankası. Ancak ECB bu ayın sonunda, daha önce sinyallerini verdiği 25 baz puanlık harekete karşı 50 baz puanlık beklenenden daha büyük bir artışla sürpriz yapacaksa, bu kripto duyarlılığı üzerinde ağırlık yaratabilir.

27 Temmuz – FED Politika Duyurusu

ABD Tüketici Fiyat Enflasyonu verilerinin yanı sıra FED’in politika açıklaması bu ayın en önemli makro olayı olacak. Piyasalar, hedef faiz aralığını %2,25-2,5’e çekerek 75 baz puanlık bir faiz artırımı daha bekliyor.

Kripto yatırımcıları, FED Başkanı Jerome Powell’ın toplantı sonrası basın toplantısında söylediklerini yakından inceleyecek.

28 Temmuz – ABD GSYİH Büyüme Verileri (2. Çeyrek)

Son birkaç aydaki tüketici harcamalarındaki olumsuz eğilimler, ABD GSYİH’sini art arda ikinci çeyrekte düşürme riski taşıyor ve bu da teknik bir durgunluğu teyit edecek. ABD ekonomisi 2022’nin ilk yarısında zaten küçüldüyse, FED ve diğer kurumlar, 2022 yılının tamamı için ABD’de güvenilir bir şekilde pozitif büyüme tahmin etmeye devam edebilir mi?

29 Temmuz  – ABD PCE Enflasyon Verileri (Haziran)

PCE enflasyon verileri, FED’in tercih edilen enflasyon ölçüsüdür. Mayıs PCE verileri, yıllık bazda PCE fiyat baskılarının altı ayın en düşük seviyesine düştüğünü göstererek, ABD enflasyonunun zirveye ulaştığı umutlarına katkıda bulundu. Bu ayın PCE verileri bu bağlamda görüntülenecek.

29 Temmuz  – Avrupa Tüketici Fiyat Enflasyonu (Temmuz)

Avrupa Tüketici Fiyat Enflasyonu, bu Temmuz ayında dünyanın ikinci ekonomik bölgesindeki enflasyon sorununun boyutunu gösterecek.

FxEmpire


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan, Twitter hesabımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin