featured
Bitcoin hack Kripto Para Dolandırıcılığı ve Yöntemleri coin bitcoin

Blockchain uzmanları 2024’te ortaya çıkabilecek kripto saldırıları konusunda uyarıyor: İşte 2024 yılında yatırımcıyı bekleyen riskler…

service service
Share

Share This Post

or copy the link

2023 yılı kripto para endüstrisinde hackleme ve güvenlik açıklarının öne çıktığı bir yıl oldu. Kripto suçluları zayıf altyapıdan yararlanırken firmalar milyarlarca dolar kaybetti. Blockchain istihbarat şirketi TRM Labs, güvenlik istismarları açısından 2023 yılının 2022’den daha iyi geçmiş olduğunu açıklasa da yaşanan kayıpların azımsanmayacak ölçüde olduğunu da ekledi. TRM Labs’in açıkladığı kaybın toplamı ise 1,7 milyar dolara ulaştı.

Blockchain güvenlik uzmanları, kripto projelerinin ve yatırımcılarının 2024 yılında karşılaşabileceği potansiyel riskler konusunda yatırımcılara uyardı. Dolandırıcılık ve hack ile ilgili kayıplarda 2022’de 4 milyar dolardan 2023’te 1,7 milyar dolara düşüş yaşandı. Kayıplar azalmış gibi görünse de kripto para endüstrisi analistleri tehditlerin geliştiği ve daha karmaşık hâle geldiği konusunda hemfikir.

2023 yılında yaşanan önemli kripto saldırıları

Kripto korsanları, geçtiğimiz temmuz ayında merkezi olmayan finans (DeFi) protokolü Curve’ü hedef aldı. Bilgisayar korsanının bulduğu açığa karşılık Curve, saldırgana bir ödül teklif etti ve 7 Ağustos’a kadar kayıplarını yüzde 73’e kadar telafi etti.

Bilgisayar korsanları eylül ayında Hong Kong merkezli borsa projesi Mixin’e saldırarak 200 milyon dolarlık kripto para aldı. Ardından kasım ayında Poloniex kripto borsası hedef alındı ve bilgisayar korsanları 126 milyon dolardan fazla kriptoyu çaldı. Kasım ayında DeFi pazar yapıcısı KyberSwap’e bir saldırı düzenlendi ve yaklaşık 50 milyon dolarlık kripto paranın ele geçirildiği duyuruldu.

2024 yılında yatırımcıyı bekleyen riskler

1. Yapay zekâ destekli gelişmelerle kimlik avı dolandırıcılığı

Uzmanlar tarafından vurgulanan en önemli endişelerden biri, kimlik avı dolandırıcılığının giderek karmaşıklaşmasıdır. CertiK’te bir blockchain analisti olan Jesse Leclere, kimlik avı saldırılarının bireysel kullanıcıları ve kurumsal sistemleri hedef almasını beklendiğini açıkladı. Bu saldırılar, kripto ağına özgü özelleştirilmiş sosyal mühendislik taktikleri ile güçlendirilebilir. Son derece gelişmiş bir saldırı örneği olarak 14 Aralık Ledger Connect istismarını gösterdi.

Üretken yapay zekanın kullanımı bu kimlik avı dolandırıcılıklarını daha da alçakça hâle getiriyor. Hackerlar artık operasyonlarını otomatikleştirebiliyor ve potansiyel kurbanları kandırmak için sahte aramalar, videolar ve mesajlar oluşturabiliyor. 0xScope’ta bir araştırma analisti olan Jenny Peng, yapay zekanın kripto kullanıcılarını kandırmak için önemli ölçüde gerçekçi “deep fakes” yani bir açıdan karmaşık sahtekarlıklarla yatırımcıları tuzağa düşürebileceği vurguladı.

2. BRC-20 açıkları ve güvenlik endişeleri

Gelişmekte olan BRC-20 ekosistemi, güvenlik gelişmelerinin göreceli eksikliği nedeniyle bilgisayar korsanlarının dikkatini çekiyor. Jenny, 2023’te BRC-20 UniSat cüzdanının derhal bir çift harcama istismarı ile hedef alındığını belirtti. Bu olay, Ethereum gibi köklü platformların güvenlik standartlarına uymak için BRC-20 ekosisteminde hızlı bir altyapı gelişimine duyulan ihtiyacın altını çiziyor.

kripto

Zincirler arası köprüler uzun zamandır kripto endüstrisi için bir sorun teşkil ediyordu. Sektör daha fazla birlikte çalışabilirlik için zincirler arası çözümleri giderek daha fazla benimsedikçe, bu protokoller saldırganlar için cazip hedefler hâline geliyor.

CertiK blockchain analisti Jesse Leclere dolandırıcılıkların daha karmaşık hâle geldiği konusunda uyardı. “Halihazırda sektörün en uzun süredir devam eden sorunlarından biri olan zincirler arası köprülerin 2024 yılında da endişe kaynağı olmaya devam edecek.” dedi.

Kripto sektöründe bugüne kadarki en büyük hacklemeler köprü saldırılarından kaynaklandı! 

650 milyon dolarlık meşhur Ronin köprü hacklemesi hâlâ kayıtlara geçmiş en kötü saldırı olarak duruyor. Leclere, gelecekte bazı ciddi güvenlik yükseltmeleri yapılmazsa bu tehdidin daha fazla sorun teşkil edeceğinin altını çiziyor.

3. Kripto yasadışı aktörlerinin artan karmaşıklığı

Chainalysis araştırma direktörü Phil Larratt, kötü niyetli aktörlerin 2024 yılında daha sofistike hâle gelmeye hazırlandıkları konusunda uyardı. Geleneksel organize suçluların ve mali suç aktörlerinin kriptoyu giderek daha fazla benimsemesiyle birlikte, bir sonraki dolandırıcı dalgası tespit ve yakalamadan kaçmak için gelişmiş taktikler ve teknikler kullanacaktır.

Larratt, yasadışı aktörlerin izlerini örtmek için köprülere, karıştırıcılara ve diğer gizleme araçlarına başvuracağını söylüyor. Bu gelişen tehdide karşılık olarak yoğunlaştırılmış soruşturmalara, kolluk kuvvetleri arasında gelişmiş eğitim ve bilgi paylaşımına duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.

Önümüzdeki yıl birçok farklı şekilde bilgisayar korsanlarının saldırılarına maruz kalabilecek olan yatırımcılar dolandırıcılıktan korunmak için güvenli yatırım araçlarını tercih etmelidir. Güvenli yatırım seçeneklerinden biri olan ve Bitcoin madenciliği yapmaya imkân veren Bitcoin Minetrix, güvenilir altyapısı ile üçüncü taraf dolandırıcılık risklerine karşı koruma sunuyor.

Bitcoin Minetrix ile şeffaf, güvenli ve bağımsız madencilik mümkün!

Merkezi olmayan BTC madenciliğine katılım için geliştirilen Bitcoin Minetrix, son teknolojiye bağlı güvenli ve çevreci çözümler sunuyor. Üçüncü taraf madencilik risklerini ortadan kaldıran BTCMTX, pasif gelir elde etmeye olanak veriyor. Böylece bulut madenciliğinde kârlı ve güvenli bir tercih olarak iyi bir yatırım seçimi oluyor. Ayrıca Bitcoin Minetrix  resmi sitesi üzerinden ETH ve USDT ödeme seçeneklerinin yanı sıra kart ile satın alınabiliyor.

Şu anda yeni bir etaba başlayacak olan token, ön satışlara başladığından bu yana 6,298,839.54 dolar birikim toplandı. Güncel satış fiyatı 0.0124 dolar olan BTCMTX token, önümüzdeki yıl Bitcoin madenciliği için güvenli bir tercih olarak değerlendiriliyor.

Bitcoin Minetrix’ı ziyaret edin

cryptopolitan

 


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin