featured

Kripto piyasa tahminleri: 2024’te hangi sektörler öne çıkacak? İşte DeFi, Metaverse ve Katman-2’ye dair beklentiler…

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto para piyasası için 2023, yeniliklere öncülük eden çalkantılı bir toparlanma yılı oldu. Fiyat artışları, piyasa düzeltmeleri ve yasal düzenlemeler ile şekillenen kripto para piyasasında blok zincirden dijital varlıklara kadar çeşitli sektörler, dinamik ekosistemi daha da zenginleştirerek yeni oyuncuların ortaya çıkışına ve mevcut olanların konsolidasyonuna neden oldu.

Tahminler, hızlı hareket eden bu ortamda kripto para yatırımcıları ve meraklıları için hayati araçlar hâline geldi. Sadece spekülasyondan ibaret olmayan bu tahminler, kripto para piyasanın çalkantılı hareketleri karşısında fikir edinmeye yardımcı olabilir.

Merkeziyetiz finansın geleceği (DeFi)

Blok zinciri evreninde önemli bir rolü olan DeFi, finansal ortama yenilikçi bir soluk getirirken piyasa değeri açısından 50 milyar doları aştı. Bu, yaklaşık yüzde 32’lik bir yükseliş ifade ediyor. DeFi içinde yer alan borç vermeye dayalı çeşitli alt sektörler, borç vermenin yüzde 91 oranında artmasıyla önemli bir büyüme kaydetti. Bununla birlikte, Merkezi Olmayan Borsalar (DEX’ler) yüzde 11’lik bir düşüşe tanıklık ederek likidite dinamiklerinde bir değişime işaret etti.

Bununla birlikte blok zinciri piyasasının TVL’si yalnızca bir yıl içinde çarpıcı bir yükselişle 56,99 milyar dolardan 93,2 milyar dolara yükseldi. Bu yükseliş, piyasaya duyulan güveninin arttığını aynı zamanda blok zinciri teknolojisinin küresel finans sistemine daha geniş ve daha derin bir entegrasyonuna işaret ediyor.

DeFi sektörüne dair 2024 yılına dair beklentiler ise yükselişin sürmesi yönünde. Özellikle artan kurumsal ilgi büyümeye zemin hazırlıyor. Bireysel yatırımcı açısından ise yaklaşan altcoin sezonu, yield farming çılgınlığı DeFi’ye olan ilgiyi arttırabilir.

Oyun ve metaverse sektörüne olan ilgi artabilir

2024’te ilerleme kaydedecek bir sektörün de metaverse ve buna bağlı gelişen oyun tokenleri olacağı düşünülüyor. Metaverse alanında bu yıl, sanal oyuna giriş yapan Apple’ın Vision Pro ve Meta Quest 3 projeleri öne çıkıyor. Bu oyunlar VR/XR ve web3 teknolojilerinde ilerlemeye öncülük edebilir.

kripto

Ayrıca E-ticaretin metaverse içinde gelişmesi ve çevrimiçi alışveriş ve etkileşim şeklimizi değiştirmesi bekleniyor. Bu gelişmelerle birlikte GALA ve MANA gibi metaverse ve oyun tokenlerinin büyümesi ve gelecek yıl yükseliş eğilimini sürdürmesi olası. Bu tokenleri çevreleyen coşkunun devam etmesi ve sanal dünya alanında güçlü bir potansiyele işaret etmesi bekleniyor. Bu durum, daha fazla yeniliğin bu sektörlere daha fazla ilgi ve yatırım sağlayabileceği iyimser bir 2024 yılına işaret ediyor.

Yapay zeka kripto coinleri gelecek vadediyor!

2023 yılında yapay zekâ coinleri, ChatGPT gibi teknolojilerin başarısını yansıtıyor. Başta RNDR, AGIX ve OCEAN gibi yapay zeka coinlerinin kayda değer performanslar sergilemesi önümüzdeki yıl bu sektörde büyümelerin süreceği düşüncesini pekiştirdi. Özellikle yüzde 1050 büyüme gösteren RNDR ve yüzde 640 büyüme gösteren AGIX gibi tokenler, piyasaya olan güveninin pekişmesinde rol oynadı.

Makine öğrenimi ve GPU teknolojisindeki atılımlarla beslenen bu yapay zekâ çılgınlığı, bu coinlerin bir boğa koşusu yaptığını görebileceğimiz 2024’e zemin hazırlıyor ve potansiyel olarak finanstan oyunlara kadar sektörlerde devrim yaratıyor.

Katman 2 ölçeklendirme çözümleri

Katman 2 teknolojileri için zorluklarla dolu bir yıl oldu. Fakat Ethereum Cancun gibi maliyetleri azaltan ve hızı artıran yükseltmelerle L2’nin 2024 yılında toparlanacağı tahmin ediliyor ve Ethereum yükseltmeye devam ettikçe, Katman 2 çözümlerinin önemli miktarda sermaye ve kullanıcı aktivitesi çekmesi bekleniyor. Ayrıca ölçeklenebilir ve verimli blok zinciri çözümleri sundukları için Katman 2 alanında yeni bir boğa koşusunu tetiklemesi mümkün.

Bununla birlikte 2023 yılında Katman 2 tokenleri, projelerin kendi değerlerinde büyük sıçramalar kaydetmesi nedeniyle kripto sektörünü büyük düzeyde etkiledi. Son olarak L2 aynı zamanda zincir dışı bir ağ veya mevcut bir blockchain (Katman 1) üzerine inşa edilen yeni bir teknolojidir. Bunun temel amacı ise büyük Katman 1 ağlarının karşılaştığı işlem hızı ve ölçeklenebilirlik ile ilgili zorlukları çözmektir.

Gerçek dünya varlıkları (RWA), geleneksel pazarı küçültebilir mi?

Bu yıl büyük bir sermaye akışına konu olan RWA’lar tokenizasyon pazarındaki büyümeyi sağladı. RWA protokolleri TVL’de yüzde 700’lük bir artış kaydetti. Bunlar arasında yüzde 1000’in üzerinde büyüme ile Polytrade ve yüzde 250’nin üzerinde büyüme ile Clearpool Finance öne çıktı. Önümüzdeki yıl, daha fazla varlık dijitalleştikçe ve yenilikçi yatırım fırsatları arayan kurumlara hitap ettikçe bu eğilimi hızlandırabilir.

RWA işlemlerini kolaylaştıran protokollerin gelişmesi bekleniyor, bu da 2024’ün RWA’lar için bir afiş yılı olabileceğini ve geleneksel finans ile blok zinciri arasındaki boşluğu daha da daraltabileceğini gösteriyor.

Sonuç

Kripto varlıklar ve dijital sektörüler için önemli atılımların yaşanacağı 2024, dönüştürücü bir yıl olacağa benziyor. Bitcoin’in istikrarı, yapay zeka coinlerinde artış, GameFi’nin ısrarlı büyümesi, RWA’lardaki tokenizasyon devrimi ve Katman 2 teknolojilerinin benimsenmesi ekosistemin daha da genişleyeceğine işaret ediyor.

Ayrıca kurumsal ve perakende yatırımları kolaylaştırabilecek bir BTC Spot ETF onayı olasılığı iyimserliği daha da artırıyor. Bununla birlikte hem lider dijital varlıklar hem de piyasa çıkmaya hazırlanan token projeleri ilgi görüyor. Bu projelerden biri olan ve 2023 yılında büyük ilgi gören SpongeV1 tokeninin devamı olarak piyasaya sürülen SpongeV2 tokeni yeni yılda ilgi görebilir.

SpongeV2 nedir?

SpongeV2, daha önce piyasaya çıkan Sponge V1 lansmanın yeni bir aşaması olarak tanıtıldı. Bu proje, öncekilerden farklı olarak yenilikçi bir “Stake-to-Bridge” kurulum aracılığıyla işlem görüyor. Sponge V2 jetonlarını kazanmak için ise SPONGE jetonları stake ediliyor.

Nasıl alınır?

Sponge V2 tokenlerini edinmek için yatırımcıların bunları resmi web sitesinden satın almaları gerekir. Satın alınan tokenlar, otomatik olarak V2 havuzuna stake edilir. Stake edilen V1 tokeni kadar V2 tokeni kazanmak mümkün olacaktır. Staking döneminin bitmesinin ardından ise yeni bir etaba başlayacak olan SPONGEV2 tokenları resmi web sitesi aracılığıyla talep edilebilecektir.

https://twitter.com/spongeoneth/status/1736710430888739065

Güncel verilere göre V1 lansman fiyatı 0,000025 dolardır ve satın alma seçenekleri arasında ETH, USDT ve kart alternatifleri bulunuyor.

SpongeV2’yi Ziyaret Edin

coinpedia


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin