Nike, Blockchain tabanlı yeni ayakkabı modeli için patent başvurusu yaptı
Nike, Blockchain tabanlı yeni ayakkabı modeli için patent başvurusu yaptı

Nike, Blockchain tabanlı yeni ayakkabı modeli için patent başvurusu yaptı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Dünyaca ünlü spor giyim markası Nike, ayakkabılarına token özelliği eklemek için patent başvurusunda bulundu. CryptoKicks adı verilen sistem ile Ethereum Blockchain tabanlı takas edilemeyen bir token (NFT) sistemi ekleyecek.

10 Aralık tarihli patent başvurusu, ayakkabının dijital bir varlığa dönüşmesini ve kullanım şekillerini açıklıyor. Belgede açıklamalara göre, ayakkabının doğrulanması ve kopyalanmasını engellemek için Ethereum ERC721 veya ERC1155 token sistemi kullanılacak.

Nike’ın Blockchain ayakkabısı

Token, 10 basamaklı bir ayakkabı kimlik kodunu sahip olacak ve ayakkabıya “unlocked (kilidi açık)” biçimde bağlanacak. Görünüşe göre bu sistem, patentte tanımlandığı şekilde, ürünlerin orijinalliğini test etmek için bir yol sağlamayı amaçlıyor.

“Mevcut sahipler dijital varlıkları merkezi olmayan bilgisayar sistemlerinde çalışan bir ya da daha fazla Blockchain defteri aracılığıyla satın alabilir ve satabilir. Örnek olarak bir kullanıcı, spor ayakkabılar için kimliği doğrulanmış menşei kayıtları sağlayabilecek doğrulanmış bir satıcıdan yeni bir spor ayakkabı alabilir. Kullanıcı, satın alınan spor ayakkabılarını içeren kutuyu aldıktan sonra  kullanıcının akıllı telefonunda çalışan bir spor ayakkabı uygulamasından ayakkabu kutusundaki barkodu taratarak doğrulama yapabilir.”

İlginç bir şekilde, Nike ayrıca token satışlarının ayakkabı satışlarıyla bağlantılı olabileceğini ve bunun da dolaşımdaki ayakkabıların doğrulanmasına olanak sağlayacağını öne sürüyor. Patent bilgilerinde şöyle yazıyor:

“Bir tüketici orijinal bir ayakkabı satın aldığında, ayakkabının dijital bir görüntüsünü oluşturulabilir, tüketici ile bu görüntü bağlanabilir ve dijital ayakkabı ile kriptografik token ortak bir ‘CryptoKick’ token’ı üzerinden sisteme atanabilir.”

Ayakkabı satıldığında, fiziksel ürünün yanı sıra dijital token’ın mülkiyeti de kullanıcıya geçer. Bu token’lerin sahipliği, aynı zamanda marka katılımını artırmak isteyen özel bir uygulamada üzerinden yönetilecekti.

Nike, ”Kendi ayakkabını oluştur”

Patentin ayrıca popüler Blockchain oyunu CryptoKitties’ten esinlendiği yerleri de var. Daha doğrusu artık ayakkabıların yetiştirilebileceğini öne sürüyor:

“Dijital varlık kullanılarak, alıcının somut ayakkabı çiftlerini güvenli bir şekilde alıp satması, dijital ayakkabının takası, dijital ayakkabının kripto para birimi cüzdanında veya diğer dijital Blockchain cüzdanlarında saklanması, dijital ayakkabının iç içe geçmesi veya“ üremesi ”sağlanır. Farklı modellerdeki ayakkabıları bir araya getirerek kullnıcı kendine özel ayakkabılar tasarlayabilir. Bir nevi yeni ayakkabıların “yetiştirilmesi” mümkün. Eğer yetiştirilen ayakkabılar üretilebilme kurallarına uygunsa ayakkabı fiziksel olarak da üretilebilecek.”

Blockchain daha fazla geliştikçe ve büyük şirketler teknolojiyli daha fazla kullanmaya başlayınca, sektördeki gelişme hızlanıyor.

Cointelegraph


Buraya tıklayarak Binance borsasında yüzde 15 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açabilirsiniz!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin