Dijital Yuan, Rusya’nın yardımcısı olabilecek mi?

Dijital Yuan, Rusya’nın yardımcısı olabilecek mi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Türkiye’nin kuzey bölgesinde yaşanan savaş, dünyanın gündeminden bir an olsun çıkmıyor. Rusya’nın haksız yere Ukrayna’ya girmesi kamuoyu nezdinde kabul edilmiyor. Hükümetler tek tek açıklama yaparak yaptırım kararları uyguluyor. Ancak bunlara rağmen Rusya vazgeçmiyor. Son ağır yaptırım ise SWIFT oldu. Fakat burada Dijital Yuan, Rusya için kaçış yolu olabilir.

Rusya’nın geçen hafta Ukrayna’ya saldırmasının ardından NATO müttefikleri, Rusya’yı küresel SWIFT finans ekosisteminden kesen yaptırımlar uygulamaya karar verdiler. Bununla birlikte, özellikle ABD’nin ve Avrupa’nın sert kınamaları tek tek geldi. 

Amerika’nın ekonomik rakibi Çin tarafından geliştirilen, Dijital Yuan ise konuşulmaya başlandı. Öncelikle kripto varlıklarla Rusya’nın bu engeli geçeceği düşünülüyordu. Şimdi ise masada Çin’in dijital para birimi var.

Dijital Yuan alternatif olur mu?

Bloomberg analisti Andy Mukherjee, ABD ekonomik kalesinin temel direklerinin SWIFT, CHIPS ve dolar olduğunu söylüyor. Bu nedenle, onları Rusya’ya karşı silahlandırmak, Çin’i Amerikan egemenliğinden kaçmak için bir alternatif oluşturmaya ikna edecektir.

Raporlara göre Çin, CHIPS’e etkili bir alternatif oluşturmak için şimdiden çalışmalara başladı. Çin, kendi Sınır Ötesi Bankalararası Ödemeler Sistemini (CIPS) inşa ediyor.

Tıpkı Amerika’nın CHIPS’sinin uluslararası ödemeleri USD cinsinden ödemesi gibi, Çin’in CIPS’si de kendi mesajlaşma ağı üzerinden çalışırken Yuan’daki talepleri kapatabilir. Ancak CHIP’ler %40 küresel pazar payına sahipken, CIPS küresel işlemlerin yalnızca %3’ünü gerçekleştiriyor. 

Bloomberg analisti, e-CNY olan Dijital Yuan ile Çin’in küresel finans piyasasındaki konumunu yeniden tanımlayabileceğini söylüyor. Çin merkez bankası PBoC’ye göre, token sınır ötesi kullanım için “teknik olarak hazır” mesajını veriyor.

coingape


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin