Çin mahkemeleri Blockchain ve yapay zeka teknolojilerini kullanıyor
Çin mahkemeleri Blockchain ve yapay zeka teknolojilerini kullanıyor

Çin mahkemeleri Blockchain ve yapay zeka teknolojilerini kullanıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

İddiaya göre Çin’in akıllı mahkemeleri, milyonlarca yasal davaya karar vermek için Blockchain ve yapay zeka (AI) dahil olmak üzere çeşitli yenilikçi teknolojiler kullanıyor.

5 Aralık’ta, Çin’in resmi Xinhua haber ajansı, Çinde bu yıl Mart ayından Ekim ayına kadar 3,1 milyondan fazla davanın Blockchain ve AI’ya bağlı akıllı internet mahkemeleri aracılığıyla çözüldüğünü bildirdi.

Yapay zeka

Bu “geleceğin mahkemeleri”nde vatandaşlar, insan olmayan, sanal ve AI destekli hakimlerle birden fazla ekran önünde iletişim kurabiliyor ve bu da mahkemede fiziksel olarak görünmelerini engelliyor. Sistem ayrıca vatandaşların mahkeme kararlarını metin yoluyla ya da büyük mesajlaşma servisleriyle alma imkanı tanıyor.

Çin, 2017 yılında Çin’in doğusundaki Hangzhou şehrinde “dünyanın ilk” akıllı internet mahkemesini kurduktan sonra, Pekin ve Guangzhou kentlerinde benzer operasyonlar başlattı. Nisan ayında, Pekin İnternet Mahkemesi başkanı Zhang Wen’in, mahkemenin karar vermek için AI ve Blockchain gibi teknolojiler kullandığı bildirildi. Zhang şu açıklamalarda bulundu:

“Yapay zekanın karar verme sürecindeki mevcut kullanımında, etkinlik doğruluktan önce tutuluyor. Adil bir karardan sorumlu olan, nihayetinde insan oluyor. […] Fakat yapay zekaların hakim koltuğunda oturacağı bir geleceğe doğru da adım adım ilerliyoruz.”

Anayasa Mahkemesi tarafından yayınlanan bir rapora göre, 1 milyondan fazla vatandaş, halihazırda 73.200 avukatla birlikte akıllı mahkeme sistemine kayıtlı.

Blockchain yasal olarak kanıtları doğrulayabilir

Geçen yılın eylül ayında, Çin Yüksek Mahkemesi Blockchain teknolojisi ile doğrulanan kanıtların yasal anlaşmazlıklarda bağlayıcı olduğuna karar verdi. Anayasa Mahkemesi, internet mahkemelerinin ilgili tarafların Blockchain teknolojisini kullanarak topladığı dijital verileri tanıması gerektiğini belirtti.

Cointelegraph

Buraya tıklayarak Binance borsasında yüzde 15 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açabilirsiniz!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin