Dünya Ekonomi Forumuna göre geleceğin dünyasına şekil verecek teknolojiler sıralamasında blockchain teknolojisi ilk sıralarda yer alıyor. Blockchain teknolojisini sadece kripto para ve Bitcoin’e indirgemek blockchain’e büyük haksızlık olur. Blockchain, kripto para ve Bitcoin’in ötesinde ekonominin birçok alanında yenilik getiriyor.
Örneğin WalMart et ve süt gibi günlük ürünlerinin envanterini bu teknoloji ile takip ediyor. Almanya merkezli dev ilaç markası Bayer, Çin’deki veri akışını blockchain üzerinden sağlıyor. Online turizm ve seyahat rezervasyon platformu Travala.com da onbinlerce otel ve seyahat acentesinden verilerini anlık blockchain ile topluyor. Bu ve buna benzer örnekleri çoğalmak mümkün.
Artık devletler kamu kuruluşları da blockchain’i tercih etmeye başladı.
Çin mahkemeleri blockchain teknolojisini kullanmaya başladı. Mahkeme tarafından mühürlenmiş ticari ve şahsi binalar ve iş yerleri artık blockchain ile takip edilecek. Önceleri binalar geleneksel yöntemlerle yani fiziksel bir araç ile mühürleniyordu. Şimdi ise bu işlemin takibi blockchain üzerinden olacak.
Bu sayede mahkeme hem mühürlenmiş mülkleri kontrol edebilecek hem de ilgili mülk hakkında hızlı biçimde karar verebilecek. Çin mahkemeleri blockchain teknolojisini ilerleyen süreçte farklı alanlarda da kullanmayı planlıyor.
2019 yılının 3’üncü çeyreğinde Çin yönetimi, blockchain stratejisini açıkladı. Bu stratejide blockchain’in geleceğe damga vuracak stratejik teknolojiler sınıflandırılmasına alındı. Bu tarihten sonra Çin yönetimi blockchain konusundaki çalışmaları ciddi biçimde destekliyor.
Çin blockchain stratejisi ile Çin merkez bankası dijital para birimi çalışmaları eş güdümlü işliyor. Çin kendi dijital para birimini çıkardı ve seçilmiş şehirlerde kullanmaya başladı bile.