CBDC'ler: ECB ve ABD dijital para birimlerini piyasaya sürmeye artık daha yakın
CBDC'ler: ECB ve ABD dijital para birimlerini piyasaya sürmeye artık daha yakın

CBDC’ler: ECB ve ABD dijital para birimlerini piyasaya sürmeye artık daha yakın

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Amerika Birleşik Devletleri, merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC’ler) yayınlamayı ciddi şekilde analiz ediyor. Dünyanın en büyük ekonomilerinden ikisi, dijital para biriminin maliyetlerini ve faydalarını analiz ediyor. ABD hala bu olasılığı analiz ederken, AB konuyla ilgili olarak 2021 Ocak ayında bir karar verebilir.

AB ve ABD dijital para birimleri başlatacak mı?

Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından yakın zamanda düzenlenen bir etkinlikte, kurumun başkanı Christine Lagarde, Ocak 2021’de bir dijital euro başlatma kararının verileceğini bildirdi. Ancak Lagarde, ECB’nin bir yarış içerisinde olmadığını belirterek CBDC konusunda bir ilk olmak gibi niyetinin bulunmadığını vurguladı.

Christine Lagarde konu hakkında şunları söyledi:

“Bu noktada, dijital euro ile ilerleyip ilerlemeyeceğimize karar vereceğiz. Bu, toplu olarak alınacak bir karar.”

ECB, kullanıcıların mahremiyeti, kara para aklamanın önlenmesi ve terörizmin finansmanı dahil olmak üzere farklı konuları analiz ediyor. Lagarde ayrıca Çin’in dijital yuanını ve Facebook’un Libra’sını ve onların dijital para birimlerini başlatma kararlarını karşılaştırdı. Bu para birimlerinin gelişmesinin birkaç yıllık gelişmeye ihtiyaç duyduğundan bahsetti.

ABD’deki çalışmalar

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, dijital para biriminin maliyetlerini ve faydalarını değerlendirmeye kararlı olduklarını açıkladı. Bu açıklama, dijital bir ABD dolarına gönderme yapıyor.

Amerika Birleşik Devletleri, kendi CBDC’lerini çıkarma konusunda AB’nin bir adım gerisinde görünüyor. Bu açıklamalar, ABD FED’in dijital bir dolar üzerinde çalışma niyetlerinden bahsettiği ilk açıklama değil. Federal Rezerv Kurulu Başkanı Lael Brainard’a göre FED’in dijital para birimleri açısından araştırma ve politika geliştirmede ön saflarda yer alması önemli.

Merkez bankası dijital para birimlerinin uygulanmasını araştıran birkaç ülke daha bulunuyor. Tüm girişimler gelişmiş ülkelerde yapılmıyor. Gelişmekte olan ekonomiler de CBDC’lerin para politikalarının uygulanmasına nasıl yardımcı olabileceğini araştırıyor. Bu girişimler üzerinde çalışan ülkeler arasında Uruguay, Kanada, Ukrayna ve İngiltere yer alıyor.

usethebitcoin


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin