dijital yuan
Çin Merkez Bankası Dijital Para Birimi: dijital yuan

Bank of America dijital yuan hakkında ABD’yi uyarıyor!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

ABD’nin en büyük bankalarından Bank of America tarafından hazırlanan rapor, dijital yuan konusunda ABD yönetimine ciddi uyarılarda bulunuyor. Bank of America tarafından hazırlanan rapora göre Çin Merkez Bankası Dijital Para Birimi (dijital yuan ya da dijital renminbi olarak da adlandırılıyor) doların küresel hakimiyetine zarar verebilir.

Bank of America: Dijital yuan bölgesel kullanım alanı bulacak

Raporda Çin Merkez Bankası Dijital Para Biriminin Asya-Pasifik bölgesinde ticari ve finansal işlemlerde kullanılan uluslararası para birimi haline gelebileceği belirtiliyor.

Uluslararası ticarette ve finansal işlemlerde doların küresel hakimiyeti söz konusu. Aşağıdaki tabloda Dolar, Euro, Sterlin ve Yen’in küresel anlamda kullanım alanını görüyoruz. Örneğin dış ticarette (Foreign Exchange Turnover) ABD dolarının kullanım oranı %44, Euro’nun %16, Yen’in %11 ve Sterlin’in %6 olduğunu görüyoruz. Çin para birimi Yuan’ın ise kullanım oranı %2’de kalıyor. Çin Merkez Bankası Dijital Para Birimi ile bu %2’lik oranın daha da artması bekleniyor.

dijital yuan

Doların dış borç (international debts) kullanım oranı: %63.

Uluslararası finansal işlemlerde (international loan) doların kullanımı: %59.

Rezerv para kullanımında (foreign exchange reserves) doların oranı: %62.

Küresel ödemelerde (global payment) doların payı: %40.

Yukarıdaki 5 alanda Çin para birimi Yuan’ın küresel kullanımı %0- %2 arasında değişim gösteriyor. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’in para biriminin küresel kullanım alanı sadece %2. Bu oran, Çin Merkez Bankası Dijital Para Birimi yani dijital yuan ile daha yukarılara çıkabilir.

CoinDesk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin