featured

Herşeye Rağmen Bitcoin Fiyatı 5,000$’a Hazırlanıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

2017 bitcoin ve bir bütün olarak kripto para ekosistemi için bir patlama yılı oluyor diyebiliriz. Bitcoin fiyatının 5000 $ ‘a yaklaşırken altında yatan nedenleri incelemenin tam zamanı olduğunu düşünüyoruz.

Küresel Alım ve 5.000 Dolara Giden Yol

Bitcoin, 2013’ten bu yana ilk kez bu yıl 1000 doları geçti ve bu haber karşısında Financial Times Bitcoini ”sıfıra inecek bir piramit şeması olarak” niteledi . Gizmodo yazarı Michael Nunez gibi önde gelen eleştirmenler, önümüzdeki üç ay boyunca bu seviyede sabit fiyat ayarlamış ve “zaten ölmeyi reddettiği” konusunda şikayet ediyorlar.

Tabii ki, ölüm senaryosu çizenler , bitcoin’in artan küresel genişlemesini gözardı etti. Bir zamanlar Bitcoin meraklılarının dünya geneline bakıldığında batıda yoğunlukta olduğu görülüyordu. Bu gün ise Bitcoin Asyada patladı ve en yüksek hacimli kripto alışverişleri Güney Kore’de bulunmaktadır. Bitcoin, Afrika ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelere de yaygınlaşmaya başladı bile.

Bu yıl, Japonya’nın belkide diğer herhangi bir ülkeye kıyasla daha hızlı bir şekilde adapte olduğu görüldü. Ülkede uygulanan %8’lik tüketim vergisinin kaldırılmasının ardından çok geçmeden büyük perakendeciler ödemeleri Bitcoin ile kabul etmeye başladılar. Yılın sonuna kadar Japonyada 300.000’den fazla işletmenin Bitcoin kabul etmesi bekleniyor.

Nisan ayı sonlarından itibaren Bitcoin fiyat artışı şaşırtıcı derecede hızlanmaya başladı. 20 Mayıs 2017’de Bitcoin 2.000 dolar seviyesi rekorunu kırdı, bir aydan daha kısa bir süre geçmesine rağmen 12 haziranda ise 3.000 dolar seviyesini aştı.

CoinMarketCap

Boğa koşusu adı verilen bu dönemden sonra  bitcoin neredeyse pazar payına göre en büyük kripto para statüsünü kaybediyordu. MarketWatch köşe yazarı Brett Arend, bu arada, her iki kripto para biriminin de “tamamen çöp” olduğunu yazdı . Piyasalar Haziran 26 “Pazartesi Katliamı” nı takiben düşüş eğilimi gösterdi ve bitcoin tekrar piyasalara hakim olarak konumunu güçlendirdi.

Sonunda piyasalar tekrar toparlandı. Temmuz ortalarında Bitcoin fiyatı 1.900 dolar’a kadar gerilemesine rağmen ay sonuna doğru ivmeyi tamamen tersine çevirerek tırmanışa geçti ve 5.000$ hedefine doğru rekor ralliyi başlattı.

Sonunda piyasalar toparlandı. Temmuz ortasında düşük 1.900 dolar düştükten sonra, bitcoin fiyatı, ay sonuna doğru rotayı tersine çevirerek, biteni 5000 $ ‘ın eşiğine kadar taşıyan rekor ralliyi başlattı.




Aslında Bitcoin fiyatının 2017 performansının en şaşırtıcı yanı,% 400 artmış olması değil, bu seviyelere ulaşmak için üstesinden geldiği denemelerdir. Ana akım medya analistleri tarafından bitcoin’in kabarcık olduğu iddialarının yanı sıra kripto paraların geleceğini tehdit eden olumsuz olaylarla da karşı karşıya kaldı. Bunlardan biri de artan düzenlemelerdi. Bitcoin, kuruluşundan itibaren düzenlemelere maruz kaldı ancak 2017 boğa koşusu, Hükümetlerin ilgisinin kripto para sektörü üzerine yoğunlaşmasına neden oldu. Mesela Çin Halk Bankası (PBOC) Bitcoin fiyat dalgalanmalarını bahane göstererek borsalardaki alım satımı kapattı. Sonrasında ancak sıkı denetimde olmak kaydıyla açılmasına izin verdi.

Daha yakın zamanlarda, bitcoin, bitcoin blockchain ağını iki farklı blok zincire bölen tartışmalı bitcoin cash çatalından sorunsuz geçti. Bu bölünme sonrası Bitcoinin fiyatı düşmek yerine, bitcoin’in ciddi bir toplum bölünmesinden kurtulma yeteneğine güven duyduğu ortaya çıktı ve bitcoin izleyen ayda % 75’den fazla yükseldi.

SegWit ile Ölçeklendirme

Bitcoin Cash bölünmesi, bitcoin blockchain ağının ölçeklenmesinin en iyi yolu olduğu düşünülerek ortaya atıldı. Bitcoin Cash destekçileri Satoshi Nakamato’nun asıl vizyonunu takip ettikleri iddiasıyla blok boyutunu yükseltmenin bitcoin’in sadece bir meta yerine canlı bir P2P işlem aracı olarak kalmasını sağlamanın en iyi yol olduğuna inanıyorlardı. Bununla birlikte Bitcoin Core, SegWit’i desteklediğini duyurdu. SegWit, bu ayın başlarında aktif oldu ve bu da bitcoin için başlarda yeni bir engel gibi görünüyordu çünkü transfer ücretlerinin bir süreliğine artması demekti.

SegWit2x

Elbette, SegWit aktivasyonu tartışmaları dindirmedi. Bu yılın başlarında , bitcoin protokolüne sert bir çatal öneren New York Anlaşması’nı (NYA) imzalayan belli başlı Bitcoin şirketleri ve kişilikleri vardı . SegWit2x, öneri bilinirken, SegWit aktivasyonuna ek olarak bir blok boyutu artışı da talep etti. Teklif, madencilerden destek aldı ancak Bitcoin Core geliştiricileri buna karşı çıktı. Çekirdek ve SegWit2x taraftarları arasındaki ilişkiler , zaman ilerledikçe kötüleşti ve birçok şirket NYA desteğini geri çekti.. Çekirdek muhalefetine rağmen, SegWit2x destekçileri, iki blok zincirin “gerçek bit yorgunluğu” olarak savaşacağı bir kaos ortamı oluşturarak Kasım ayında çatala devam edileceğini söylüyorlar.

Herşeye Rağmen, Bitcoine yapılan yatırımların sayısı artıyor ve Bitcoin 5.000 dolara doğru koşusunu sürdürürken biz de her geçen gün yeni bir Bitcoin fiyatı rekoru haberi yayınlamaya devam ediyoruz.

Sizce Bitcoin fiyatı ilerleyen tarihlerde ne kadar olur?

cryptocoins


Yasal Uyarı: Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kar ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.





Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin