Polkadot ve XRP fiyat analizi
Polkadot ve XRP fiyat analizi

Verilerin bol olduğu, hiper bağlantılı bir dünyada merkezi olmayan ağların rolü

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto Para Haber – İnsanlık şaşırtıcı miktarda veri üretiyor, ancak çiplerin işleme gücü buna ayak uyduramıyor. Çözüm ademi merkeziyetçilik yani merkezsizlik.

Bilgisayar veri depolaması söz konusu olduğunda, sayılarımız tükeniyor gibi görünebilir. Yeterince yaşlıysanız, disket depolamanın 1980’lerde kilobayt cinsinden ne zaman ölçüldüğünü hatırlayabilirsiniz. Biraz daha gençseniz, muhtemelen günümüzde terabayt tutan sabit diskler veya gigabayt cinsinden ifade edilen flash sürücülere daha aşinasınızdır.

İnsanlığın anlaşılmaz veri ayak izi

Ama şimdi eşi görülmemiş bir hızda veri üretiyoruz. Sonuç olarak, neredeyse insan kavrayışının ötesinde görünecek kadar büyük sayıları kavramamız gerekecek. Girdiğimiz yeni alan hakkında bir fikir edinmek için şunu göz önünde bulundurun: Piyasa istihbarat firması IDC, toplam küresel veri oluşturma ve tüketiminin 2020’de 59 zettabayt, yani eski rakamla 59 trilyon gigabayt olduğunu tahmin ediyor.

Yine de, var olan toplam veri hacmi şu anda neredeyse anlaşılmaz bir ölçekte olsa da, büyüme hızı daha da çarpıcı. IBM, 2012 yılında, dünya verilerinin %90’ının önceki iki yıl içinde oluşturulduğunu hesapladı. O zamandan beri, küresel veri hacmindeki üstel büyüme hızla devam etti ve trend devam edecek gibi görünüyor. Nitekim, IDC önümüzdeki üç yıl içinde insanlığın önceki otuz yılda yaptığından daha fazla veri yaratacağını öngörüyor.

Açıkça sorulması gereken soru şudur: Ne değişti? Neden birdenbire her zamankinden çok daha fazla veri üretiyoruz? Elbette akıllı telefonlar hikayenin bir parçası. Artık herkes, önceki nesillerin masaüstü bilgisayarlarının gücünü gölgede bırakan bir mobil bilgisayarı etkin bir şekilde cebinde taşıyor. Bu makineler sürekli olarak internete bağlıdır ve boştayken bile sürekli olarak veri alır ve iletir. Ortalama bir Amerikan Z Kuşağı yetişkin, telefonlarının kilidini günde 79 kez, yaklaşık olarak her 13 dakikada bir açıyor. Bu cihazların her zaman açık doğası, 500 milyon yeni tweet, 4.000 terabayt Facebook gönderisi ve her 24 saatte bir siber uzaya atılan 65 milyar yeni WhatsApp mesajı ile üretilen yeni verilerin çığ gibi büyümesine katkıda bulundu.

Akıllı telefonlar buzdağının sadece görünen kısmı

Akıllı telefonlar, yeni veri gerçekliğinin yalnızca en görünür tezahürüdür. Netflix ve YouTube gibi video platformlarının aslanın küresel verilerdeki payını oluşturduğunu varsayabilirsiniz, aslında tüm tüketici payı sadece yaklaşık %50’dir ve bu oranın önümüzdeki yıllarda kademeli olarak düşeceği tahmin edilmektedir. Peki gerisini ne oluşturur?

Nesnelerin İnterneti’nin ve bağlı cihazların yükselişi, küresel veri ayak izimizi daha da genişletiyor. Aslında, yıldan yıla en hızlı büyüme, gömülü ve üretkenlik verileri olarak bilinen bir bilgi kategorisinde gerçekleşiyor. Bu, son kullanıcıların görünürlüğünün ötesinde sahne arkasında var olan sensörlerden, bağlı makinelerden ve otomatik olarak oluşturulan meta verilerden türetilen bilgilerdir.

Örneğin, trafik ortamını izlemek, bir rota çizmek ve tehlikelerden kaçınmak için kameralar, sonar, LIDAR, radar ve GPS gibi teknolojileri kullanan otonom araçları alın. Intel, mevcut teknolojileri kullanan ortalama otonom aracın günde dört terabayt veri üreteceğini hesapladı. Bunu bir perspektife koymak gerekirse, tek bir araç her gün yaklaşık 3.000 kişiye eşdeğer bir veri hacmi üretecek. Ayrıca, bu verilerin güvenli bir şekilde saklanması kritik derecede önemli olacaktır.

Bir yandan, servis aralıklarını programlamak ve teknik sorunları en verimli şekilde teşhis etmek faydalı olacaktır. Belirli bir şehirdeki trafik akışını koordine etmek ve enerji tüketimini en aza indirmek için merkezi olmayan bir sistemin parçası olarak da kullanılabilir. Son olarak ve muhtemelen en önemlisi, kısa vadede, yaralanma veya kaza durumunda hukuki anlaşmazlıkları çözmek çok önemli olacaktır.

Otonom araçlar genel hikayenin sadece küçük bir parçası. McKinsey & Company’ye göre, IoT teknolojisini kullanan işletmelerin yüzdesi 2014 ile 2019 arasında %13’ten %25’e yükseldi ve toplam cihaz sayısının 2023’e kadar 43 milyara ulaşması bekleniyor. Endüstriyel IoT’den tüm akıllı şehirlere, Geleceğin ekonomisi, potansiyel olarak son derece hassas ve hatta kritik veriler üreten çok sayıda bağlı cihaza sahip olacak.

Moore Yasası’nın sonu yaklaşıyor mu? Dikkate alınması gereken iki faktör var ve her ikisi de merkezi olmayan ağların artan faydasına işaret ediyor. İlk olarak, iklim değişikliği, finansal istikrarsızlık ve COVID-19 gibi hava yoluyla bulaşan virüslerin yayılması gibi küresel zorluklarla mücadele etmek için her zamankinden daha fazla veriye sahip olsak da, bu bilginin ne kadarının yapılabileceği konusunda gerçek zamanlı olarak merkezi bilgisayarlar tarafından işlenebilir katı bir teknik sınıra yaklaşıyor olabiliriz. Veri hacimleri son yıllarda katlanarak büyürken, işlem gücü aynı oranda artmadı.

1960’larda, Intel’in kurucu ortağı Gordon Moore, bir mikroçip üzerindeki transistörlerin sayısı her iki yılda bir ikiye katlandıkça, hesaplama gücünün buna karşılık gelen bir oranda artacağını belirten Moore Yasasını icat etti. Ancak Moore, bunun bilimsel bir yasa olmadığını kabul etti; daha çok geçici bir istatistiksel gözlemdi. 2010 yılında, transistörler artık atomların boyutuna yaklaştıkça, bilgisayar işlem gücünün önümüzdeki on yıllarda zor bir teknik sınıra ulaşacağını kabul etti. Bundan sonra, hızı artırmak için işlemcilere daha fazla çekirdek eklenebilir, ancak bu, cihazın boyutunu, maliyetini ve güç tüketimini artıracaktır. Bu nedenle, bir darboğaz etkisinden kaçınmak için, verileri izlemenin ve bunlara yanıt vermenin yeni yollarını bulmamız gerekecek.

Dikkate alınması gereken ikinci faktör siber güvenliktir. Giderek birbirine bağlı bir dünyada, milyonlarca yeni cihaz çevrimiçi oluyor. Sağladıkları veriler, elektrik şebekelerinin nasıl kontrol edildiği, sağlık hizmetlerinin nasıl yönetildiği ve trafiğin nasıl yönetildiği gibi şeyleri potansiyel olarak etkileyecektir. Sonuç olarak, uç güvenliği – ağ çekirdeğinin dışında bulunan verilerin güvenliği – çok önemli hale gelir. Birçok farklı cihaz ve protokol kombinasyonu yeni saldırı yüzeyleri ve ortadaki adam izinsiz girişleri için fırsatlar sağladığından, bu, siber güvenlik uzmanları için karmaşık bir zorluk teşkil ediyor.

Doğadaki ağlardan öğrenmek

Merkezi işleme çok yavaşsa ve bol miktarda veri içeren ekonomilerin gelmesi için güvensizse, alternatif nedir? Bazı uzmanlar, verileri izlemek ve yanıtlamak için yukarıdan aşağıya aşağıdan yukarıya bir modele geçmemiz gerektiğini savunarak doğal dünyada ilham arıyorlar. Örneğin karınca kolonilerini ele alalım. Her bir karınca nispeten mütevazı bir zekaya sahip olsa da, toplu olarak, karınca kolonileri, birden çok yuvayı geçici besin kaynaklarına bağlayabilen karmaşık, dinamik yiyecek arama yolları ağları oluşturmayı ve sürdürmeyi başarır. Bunu, birkaç basit davranışı izleyerek ve diğer karıncaların feromon izleri gibi yerel çevrelerindeki uyaranlara yanıt vererek yaparlar. Ancak zamanla evrim, makro düzeyde oldukça etkili ve sağlam bir sistem üreten bireysel düzeyde içgüdü ve davranışları ortaya çıkardı. Bir iz rüzgar veya yağmurla yok edilirse, karıncalar, herhangi bir karınca ağı sürdürmenin genel amacının farkında bile olmadan yeni bir yol bulacaklardır.

Ya bu aynı mantık bilgisayar ağlarını organize etmek için de uygulanabilirse? Karınca kolonilerine benzer şekilde, bir blok zinciri ağında, mütevazı işlem gücüne sahip birçok node, parçalarının toplamından daha büyük bir küresel sonuç üretmek için birleşebilir. İçgüdüler ve davranışlar doğası gereği çok önemli olduğu gibi, nodeların nasıl etkileşimde bulunduğunu yöneten kurallar, bir ağın makro düzeydeki hedeflere ulaşmada ne kadar başarılı olacağını belirlemede kritik öneme sahiptir.

Her bir ademi merkeziyetçi aktörün teşviklerini karşılıklı fayda sağlayan bir ağda hizalamak, doğanın ustalaşması için binlerce yıl sürdü. Bu nedenle, merkezi olmayan ağların insan tasarımcıları için de zor bir görev olması şaşırtıcı değil. Ancak, hayvanların genetik mutasyonları potansiyel faydaları açısından esasen rastgele olsa da, ortak genel hedeflere ulaşmak için kasıtlı olarak teşvikleri modelleme ve tasarlama avantajına sahibiz. Bu, zihnimizin en ön safındaydı: Amaç, bir bütün olarak ağın kullanılabilirliğini ve güvenliğini aşındıran bireysel aktörler için tüm ters teşvikleri ortadan kaldırmaktı.

Teşvik yapılarını bu şekilde dikkatlice tasarlayarak, merkezi olmayan ağlar uç güvenlik derecesini büyük ölçüde güçlendirebilir. Tıpkı bir karınca kolonisinin yol bulma ağı, tek bir karınca kaybolsa veya ölse bile çalışmaya devam edecekse, merkezi olmayan ağlar da eşit derecede sağlamdır ve ağın tek tek nodelar çöktüğünde veya çevrimdışı olduğunda bile tamamen işlevsel kalmasını sağlar. Ayrıca, ağın bir bütün olarak yanıt verebilmesi için tek bir node’un tüm verileri kendi bütünlüğünde işlemesi veya anlamasına gerek yoktur. Bu şekilde, bazı araştırmacılar, ortak zorlukları merkezi olmayan bir şekilde otomatik olarak algılayan ve bunlara yanıt veren bir ekonomik teşvik yapısı oluşturabileceğimize inanıyor.

Sonuç

Ürettiğimiz veri hacmi hızla artıyor ve merkezi bilgisayar ağlarını kullanarak onu izleme ve yanıtlama yeteneğimiz sınırlarına yaklaşıyor. Bu nedenle, ademi merkeziyetçi ağlar, önümüzdeki zorluklar için benzersiz bir şekilde uygundur. Daha yapılacak çok sayıda araştırma, test ve deney vardır, ancak temelde yatan teknolojinin temel sağlamlığı ve faydası gösterilmiştir. Veri bolluğu içeren, hiper bağlantılı bir dünyaya doğru ilerlerken, merkezi olmayan ağlar, Nesnelerin İnternetinden maksimum ekonomik ve toplumsal faydayı elde etmede önemli bir rol oynayabilir.


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir