Türkiye, CBDC Dijital Lira'sını İki Yıl içinde Çıkarmayı Planlıyor
Türkiye, CBDC Dijital Lira'sını İki Yıl içinde Çıkarmayı Planlıyor

Türkiye’nin dijital parası: Tüm bilinenler, görüşler, muhalefet yorumları ve daha fazlası

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal Cuma günü milletvekillerine yaptığı açıklamada, önümüzdeki yılın ikinci yarısında bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) pilot programı başlatmayı planladıklarını söyledi. Ancak önde gelen muhalefet partilerinden DEVA’nın kurucularından biri, bu hamlenin lirayı kurtarmak için yeterli olmayabileceği görüşünde.

2020 başında Finansan İnovasyon Genel Müdürlüğü kurulmuştu

Türkiye Merkez Bankası, CBDC’lere Ar-Ge yapmak için bu yılın başlarında Finansal İnovasyon Genel Müdürlüğünü kurdu. Ağbal, sadece iki ay sonra, “Şu anda bu projenin kavramsal aşaması tamamlandı. 2021’in ikinci yarısında pilot testlere başlamayı hedefliyoruz.“ şeklinde bir açıklama gerçekleştirdi.

Yaz aylarından bu yana rekor düşük seviyelere inen Türk lirasının değer kaybının devam etmesi, söz konusu duyuruyla benzer bir döneme denk geldi. TL bu yıl dolar karşısında yüzde 23 düşüş kaydetti.

Medeni Sungur: “Dünyanın geri kalanını yakalamak istiyoruz.”

Türk medya düşünce kuruluşu Dijital Medya ve Araştırma Enstitüsü Başkanı Medeni Sungur, konuyla ilgili verdiği demeçte şöyle konuştu:

“Türkiye’nin dijitalleşme politikası, kısmen dünyanın geri kalanına yetişme arzusu ve bir tekno-iyimserlik duygusundan kaynaklanıyor. Sosyal veya ekonomik bir probleminiz varsa, belki de ‘hadi dijitale geçelim’ dersiniz ve problem kendi kendine çözülür.”

Sürpriz hamle, Türkiye’yi, çoğu henüz pilotlara taahhütte bulunmayan CBDC’leri araştıran düzinelerce diğer ülkenin çok ilerisine yerleştiriyor.

DEVA kurucu üyesi Akalın: “Dijital para vaziyeti kurtarmaz.”

Ancak muhalefet partisi DEVA’nın kurucu üyelerinden Alper Akalın’a göre, Türkiye’nin dijital para birimi oyunu ülkenin kötü para birimini kurtarmak için yeterli olmayabilir:

Dijital para birimi heyecan verici, ancak düşüşteki lirayı kurtaracak “deus ex machina*” değil.”

Bitcoin’ciler, para birimlerini merkez bankalarına karşı bir koruma olarak algılıyor çünkü merkezi olmayan ve sınırlı bir tedarikte. Akalın, CBDC’nin çoğu zaman ikisinin de olmadığını ve dolayısıyla Türkiye’nin, “Merkez Bankası’nı sıkı bir şekilde kontrol eden ve liranın değer kaybetmesine sebep olan hükümetinin takdirine tabi olabileceğini” söyledi.

Akalın, Decrypt’e verdiği demeçte şöyle konuştu:

Türk hükümetinin takdire dayalı para politikasının ikna edici olmayan sicili, CBDC’yi kaçınılmaz olarak destekleyecek ve bu nedenle, tıpkı ülkenin talihsiz lirası gibi keyfi yönetişime tabi olacak.Bu yatırımcı güveninin tarifi değildir. Dijital kılık değiştirmedeki aynı eski politikalar.

Bahamalar ve Çin, dijital para konusunda somut adımlar attı

Türkiye, CBDC’leri araştıran ülkeler listesine katılıyor. Bank for International Settlements (BIS) tarafından Ocak ayında yayımlanan bir rapora göre, tüm ülkelerin %80’i teknolojiyi araştırıyor. Ancak yalnızca birkaç ülke uygulama adına somut adımlar attı.

385.000 kişilik ada ülkesi Bahamalar, ekim ayında “Kum Doları” başlattı. Aynı ayda, şu anda pilot aşamada olan Çin’in CBDC’si 1,1 milyar yuan değerinde işlem gerçekleştirdi. Türkiye, bir ay sonra CBDC’leri keşfetmeye yeni başladığını duyurdu.

Türk vatandaşları Blockchain ve kripto paralara yabancı değil. Yüksek enflasyon son tüketiciye yansırken vatandaşlar tasarruflarının değerini korumak için kripto para birimlerine yönelmeye başladı.

Sungur: “PayPal’ın yeniden açılması çok daha önemli.”

Sungur, “Ancak şu anda Bitcoin’i destekleyen PayPal, platform 2016’da çalışma lisansını kaybettiği için Türkiye’de hâlâ yasak.” dedi.

“Ben ve kripto para birimleri gibi dijital gelişmeleri takip eden diğer birçok Türk için daha acil görünen şey PayPal’ın Türkiye’de faaliyet göstermesine izin vermektir. CBDC’yi uygulamak için acele etmek değil.”

Türkiye’nin pilot test aşamasına atlamasına yardımcı olan unsurun, ülkenin halihazırda kripto para birimlerine ilgi duyduğunun fark edilmesi de olabileceği söyleniyor.

*Deus ex machina: Bir kurguda beklenmedik, yapay veya imkansız bir karakterin senaryo akışı içinde beklenmedik bir yerde aniden ortaya çıkması ve çözülmesi imkansız görünen bir sorunu ansızın çözmesi.

decrypt


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin