Çin ve Japonya, CBDC pilot uygulamaları ile yoluna devam ediyor
Çin ve Japonya, CBDC pilot uygulamaları ile yoluna devam ediyor

Nakit ödemelerdeki düşüş bir CBDC işareti mi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Norveç’te COVID-19’dan bu yana nakit kullanımı azaldı. Peki bu durum bir CBDC için hazırlık anlamı taşıyabilir mi?

Nakit ödemelerde düşüş

Perşembe günü bir etkinlikte konuşan Norveç Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Ida Wolden Bache, Merkez Bankası Dijital Para Birimleri veya CBDC’leri ayrıntılı olarak açıklarken nakit ödemelerde bir düşüş olduğunu vurguladı.

Bache, Finance Norway Payments konferansında yaptığı konuşmada, “Ödemelerin yalnızca %4’ü nakit kullanılarak yapılıyor. Bu pay yaklaşık olarak ilkbahardakiyle aynı ve pandeminin öncesine göre önemli ölçüde daha düşük. Bildiğimiz kadarıyla, nakit ödemelerin payı Norveç’te diğer herhangi bir ülkeden daha düşük” vurgusu yapıyor.

Norveç, ülkenin merkez bankası Norges Bank tarafından çıkarılan para birimi olan kronu kullanıyor. Mart ayında COVID-19 endişeleri ortaya çıktıktan sonra, kişisel temasın ortak noktaları, mantıksal olarak ülkeler için endişe verici hale geldi. Bunlar, sürekli el değiştiren fiziksel para birimlerini de içeriyordu.

CBDC’ler sıcak bir konu olmaya devam ediyor

CBDC’ler de 2020’de sıcak bir konu olarak ortaya çıktı. Çin’in varlığını test etmekle övünmesiyle dünya ülkelerinin büyük bir kısmı böyle bir dijital varlık ortaya koyacak.

Bache, küresel CBDC sahnesinin çeşitli yönlerini detaylandırdıktan sonra, “Norveç’e ve bazı komşu ülkelere özgü bir eğilim olarak nakit kullanımının son derece düştüğünü” vurguladı.

Merkez bankası para politikası başkanı, nakit olarak elde edilebilen göze çarpan özelliklerden bahsetti. Örneğin, dijital ödeme sistemleri çökerse nakit mevcut olarak elde kalıyor.

“Nakit, yaygın olarak erişilebilen yasal ihaledir” diyen başkana göre bir CBDC tamamen dijital hale gelirse ülke bu özelliklerin bazılarını kaybedebilir.

Bache, Norveç’in bir CBDC başlatması söz konusu olduğunda bir dizi başka göz önünde bulundurulması gereken noktaya da değindi.

“Aciliyet eksikliği, şimdiye kadar bir CBDC’nin uygulamaya konmasına akut bir ihtiyaç olmadığı yönündeki görüşümüzü yansıtıyor. Bir CBDC’nin uygulamaya konmasının bir dizi alanda önemli sonuçları olabilir.”

cointelegraph


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin