G20 Zirvesi'nde Çin Başbakanı'ndan önemli dijital para açıklamaları geldi
G20 Zirvesi'nde Çin Başbakanı'ndan önemli dijital para açıklamaları geldi

G20 Zirvesi’nde Çin Başbakanı’ndan önemli dijital para açıklamaları geldi

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Çin Başbakanı Xi Jinping, küresel ekonomi COVID-19 salgınının etkisinden kurtulmaya çalışırken, hükümetleri Merkez Bankası Dijital Para Birimlerine (CBDC’ler) karşı “açık ve uzlaşmacı” bir tutum almaya çağırdı.

Çin, dijital yuan ile ABD dolarının tahtını sallayabilir

Xi, Suudi Arabistan’da düzenlenen on beşinci G20 Liderler Zirvesi’nin katılımcılarıyla konuştu. Çin yuanı ABD dolarına alternatif küresel rezerv para birimi olarak konumlandırılmaya çalışılırken bu çabalar, Çin’in önemli ekonomik ağırlığını ABD ile karşılaştırılabilir bir düzeyde uluslararası etkiye dönüştürmek için geniş kapsamlı bir stratejinin parçası.

G20 Zirvesi’nde dünyanın pandemiye tepkisine odaklanan Xi, gelişmiş uluslararası işbirliğini ve dijital ekonominin genişlemesini kapsayıcılık ve ekonomik büyümeye bağladı. Bunun dünyanın iyileşmesine yardımcı olacağını ve bu amaçla G20 liderlerinin Merkez Bankası Dijital Para Birimlerine karşı dostça bir duruş sergilemeleri gerektiğini söyledi.

Daha önce dijital para çıkaran ülkeler olsa da Çin başı çekiyor

G20’nin ayrıca, merkez bankası dijital para birimleri için standartları ve ilkeleri geliştirmeyi açık ve uzlaşmacı bir tavırla tartışması ve uluslararası para sisteminin geliştirilmesi için kolektif olarak bastırırken her tür risk ve zorluğu gerektiği gibi ele alması gerekiyor.

Bahamalar ve Kamboçya gibi diğer ülkeler CBDC’lerini Çin’den önce piyasaya sürerken, Goldman Sachs tarafından 10 yıl içinde 1 milyar kullanıcıya, 2,7 trilyon dolar yıllık toplam ödeme değerine (TPV) ve 228 milyar dolarlık ihraçlara ulaşacağı tahmin edilen Çin CBDC’nin potansiyel ölçeği , Çin’i CBDC uygulamasında fiilen dünya lideri yapıyor.

Analistler, Xi’nin Dijital Yuan’ı küresel CBDC dağıtımının başına yerleştirme çabasının teknolojik rekabetten daha fazlası olduğuna dikkat çekti.

Çin, küresel GSYİH’nın tahmini yüzde 16,4’ünü kontrol ederken; RMB, SWIFT’e göre yüzde 79,5’i kontrol eden ABD doları ile karşılaştırıldığında, küresel ödemelerin sadece yüzde 1,9’undan sorumlu. Dijital yuanın büyümesinin, RMB’nin ödemelerdeki payını marjinal de olsa genişletmesi bekleniyor.

Dijital yuanın Çin’e SWIFT ağından bağımsız küresel bir ödeme sistemi fırsatı sunması bekleniyor. Bu, Pekin’e şu anda Rusya ve Kuzey Kore gibi ABD önderliğindeki ekonomik yaptırımlar altında olan ülkelerle ekonomik bağları artırma, onları ekonomik yörüngesine yaklaştırma ve böylece küresel siyasi düzeni reform etme şansı da sunacak.

beincrypto


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin