2020'de kripto odaklı suçlar azalırken DeFi hackleri patladı
2020'de kripto odaklı suçlar azalırken DeFi hackleri patladı

2020’de kripto odaklı suçlar azalırken DeFi hackleri patladı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Ana akım kripto para hırsızlığı, korsanlık ve dolandırıcılık, 2020’nin ilk on ayında 2019 yılına kıyasla %60 azalış gösterdi. Bu azalışa karşın, kripto istihbarat şirketi CipherTrace’in raporuna göre Defi suçları önemli ölçüde arttı.

2019’da kripto para ile ilgili  hırsızlıklar, korsanlıklar, dolandırıcılık gibi suçların rakamsal değeri 4,5 milyar doları buldu. Blockchain izleme şirketi CipherTrace’in en son verileri, bu sayının bu yıl 1.8 milyar dolara düştüğünü gösteriyor. Bir diğer ifadeyle yüzde 60’lık bir azalma söz konusu. Bununla birlikte, DeFi alanı suç faaliyetlerinde bir patlama gördü.

Güvenlik önlemleri

CipherTrace CEO’su Dave Jevans, kripto borsalarının ve dijital varlık ticareti kolaylaştırıcılarının güvenlik önlemlerini yükselttiğini gözlemledi. Bu, bilgisayar korsanları ve kötü niyetli aktörler tarafından kripto para birimi platformlarının on yıldan fazla bir süredir hacklenmesinden sonra geliyor.

Muhtemelen alınan bu önlemler kripto para birimlerindeki suçların neden bu kadar düşüş gösterdiğini açıklıyor.

Gördüğümüz şey, borsaların ve diğer kripto para birimi oyuncularının daha fazla güvenlik prosedürü uyguladığı. Rehberliği aldılar ve fonlarını daha iyi güvence altına almak için prosedürleri uyguladılar. Böylece, daha az kitlesel ölçekli hackler görüldü.

Ancak CiperTrace araştırmacılarının bu yıl gözlemlediği rahatsız edici derecede dikkat çekici bir eğilim vardı.

DeFi hackleri

CipherTrace raporu, hack ve dolandırıcılık hariç olmak üzere dijital varlıklarla ilgili hırsızlık ve saldırıların Ekim sonu itibariyle 468 milyon $ tutarında olduğuna dikkat çekti. Bu, 2019’un tamamı için 361 milyon dolarlık rakamın yüzde 30’luk bir karşılığı.

Blockchain analiz şirketine göre, DeFi hack’leri 2020’de yaşanan suçların yüzde 20’sine katkıda bulundu.

Bu saldırıların yaklaşık %20’si veya yaklaşık 98 milyon doları, banka dışında borç vermeyi kolaylaştıran platformlardaki işlemler olan “merkezi olmayan finans” veya DeFi’den geldi.

CipherTrace, bu yükselen DeFi saldırı eğilimini Ethereum tabanlı ekosistemin 2020’deki patlayıcı büyümesine bağladı. Merkezi olmayan finans protokollerinde kilitli olan toplam USD değeri şimdiden 13 milyar $ sınırına ulaşma yolunda.

defi market growth

Bu, toplam DeFi piyasa değerlemesinin sadece 680 milyon dolar olduğu geçen yıla kıyasla muazzam bir büyüme. Jevans, 2019’daki DeFi hacklerinin neredeyse önemsiz olduğunu gözlemledi. Şirketler ve bireyler, güvenlik doğrulaması ve doğrulamasından geçmemiş DeFi ürünlerini piyasaya sürdüler. Yani insanlar burada bir zayıflık olduğunu anlıyorlar.

Hatta CipherTrace patronu daha da ileri giderek DeFi piyasalarını ‘kara para aklayıcılar için potansiyel bir sığınak’ olarak nitelendirdi. Neden? Çünkü DeFi protokolleri tasarım gereği izinsizdir ve bu durum, dünya genelindeki kullanıcılar için erişim engelini önemli ölçüde azaltıyor.

Tasarım gereği izinsiz DeFi ağları genellikle açık yasal uyumluluktan yoksun oldukları anlamına gelir, Herhangi bir ülkedeki herhangi bir kişi, müşteri doğrulama engelleri çok az veya hiç olmadan bunlara erişebilir.

Ethereum’un DeFi alanı büyük bir hızla büyüyor. Peki bu durum bilgisayar korsanlarını gelecekte çok daha büyük hackler gerçekleştirmeye teşvik edecek mi? Ek olarak, mali suçlular için gerçekten bir araç olacak mı? Bekleyip göreceğiz.

Bu yazı ilk defa cryptoptato’da yayınlanmıştır


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin