featured

Binance, SEC davasının ardından Rezerv İspatı’nı (PoR) kullanıma sundu! PoR nedir ve ne işe yarar?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun, diğer iddiaların yanı sıra Binance aleyhine dava açması kripto yatırımcılarını ve borsayı oldukça şaşırttı. Binance’in uzlaşıya varmak için birçok iyi niyetli görüşme yapmasına rağmen SEC süreci olumsuz bir şekilde yönetmeyi tercih etti. Binance, suçlamaları reddetmekle birlikte token ve hizmetlerin menkul kıymet olduğuna tek taraflı şekilde karar vermenin bu sorunları yalnızca artıracağına inanıyor.

Davanın ardından kripto para platformu, şeffaflık taahhüdünü özetleyen son duyurusunu paylaştı. Bundan sonra ise kullanıcı fonlarına şeffaflık getirme çabalarının bir sonraki adımı olarak Rezerv Kanıtı (PoR) sistemini kullanıma sundu. Bu özelliğin kullanıma sunulması ilk olarak BTC ile başlayacak ve önümüzdeki haftalarda daha fazla token ve ağ eklenecek. PoR’nin bir sonraki partisi, ek varlıklar da dahil olmak üzere önümüzdeki iki hafta içinde çıkarılması hedefleniyor.  Ayrıca Binance, sonuçların denetlenmesi için üçüncü taraf denetçileri de sürece dahil etmeyi planlıyor. Bir diğer hedef ise PoR için ZK-SNARK’ları uygulayarak gizliliği ve sağlamlığı artırmak ve her kullanıcının toplam net bakiyesinin (USD) negatif olmadığını kanıtlamaktır.

Rezerv İspatı (PoR) nedir?

PoR, emanetçinin tüm müşteri fonlarını elinde tutmasını sağlamayı amaçlar. Buradaki asıl amaç kripto para yatırımcılarının mevduat sahiplerine ve halka, mevduatlarının bakiyeleriyle eşleştiğini kanıtlamak için PoR denetimlerini kullanmaktır.

Bu kontroller, tam şeffaflık için bağımsız üçüncü taraflarca gerçekleştirilir. PoR birçok nedenden dolayı önemlidir. İlk olarak, kullanıcıların bir kripto borsasında tuttukları bakiyenin tamamen varlık tarafından desteklendiğini doğrulamalarına olanak tanır. İkinci olarak, şirketleri şeffaflık standartlarına uymaya teşvik ederek şüpheli veya yasa dışı mali faaliyetleri engellemeye yardımcı olur.

Sonuç olarak, PoR hem kullanıcılara hem de işletmelere fayda sağlayacaktır. Güvenlik risklerini azaltarak ve onları kötü niyetli aktörlerden koruyarak kullanıcıları korur. Ayrıca şirketlerin güvenilirliklerini artırarak memnuniyeti en yüksek seviyeye çıkaracak ve kullanıcılarını kendilerine bağlı tutmaya yardımcı olacaktır.

Kripto borsalarının incelenebilmesi bir noktada oldukça yararlı olacaktır. Çünkü, daha şeffaf bir kripto ekosistemi yaratacaktır. Örneğin PoR, bankalar gibi hareket eden borsaların yatırılan varlıkları üçüncü taraflara borç vermek için kullanmasını engeller. Benzer şekilde borsalar, mevduatları diğer protokollere veya şirketlere yatırım yapmak için kullanamaz.

Başka bir deyişle PoR, şirketler kârlarını maksimize ettiğinde veya müşteri varlık mevduatı ile diğer olası getirileri sağladığında riski ortadan kaldırmaya yardımcı olur. PoR sayesinde herhangi bir varlık, bir kripto borsasının tüm kullanıcı mevduatlarını elinde tuttuğunu kanıtlayabilir. Bu nedenle, borsalar doğal olarak bu dengeleri kötüye kullanmamaya teşvik edilir. Çünkü bu, borsalara olan güvene zarar verir ve sürdürülebilirliklerini etkiler.

PoR doğrulaması nasıl çalışır?

İlk olarak PoR doğrulamasında denetçi, tüm hesapların bakiyelerinin eklendiğini kriptografi kullanarak doğrular. Daha sonra ise birkaç farklı adım vardır.

İlk olarak denetçi, tüm hesap bakiyelerinin bir görüntüsünü alarak işe başlar. Daha sonra, sürecin işlemesini kolaylaştırmak için elindeki verileri bir Merkle ağacına dönüştürür. Bir sonraki adım ise kullanıcı adreslerinin sahipliğini doğrulamaktır. Burada denetçi, bu doğrulama işlemini üç farklı yolla yapabilir. Bunlar kriptografik mesaj imzalama, talimatlı fon hareketi ve blockchain tarayıcında adres aramasıdır.

Kullanıcılar varlıklarını hareket ettirdikleri zaman bakiyeleri de değişir. Buradaki sorun, rezerv bakiyelerinin hatasız olduğunun yalnızca denetimin yapıldığı zaman için doğrulanmasıdır. Bazı sorunların çok geç ortaya çıkabilmesi ve bir emanetçinin gerçekleri gizlemek için bu fırsattan bile faydalanabilecek olması nedeniyle bu durum sorun yaratabilir. Ayrıca denetçilerin tamamen tarafsız davranmaları gerekir ve kendi menfaatlerine yönelik herhangi bir şey yapmamaları gerekir. Bu yüzden PoR sisteminin de bazı iyileştirmelere de ihtiyacı vardır.

Hesabınızın denetlendiğini nasıl görebilirsiniz?

Bunu yalnızca 3 adımla anlayabilirsiniz. İlk olarak Binance hesabınıza girerek “Cüzdan” ögesine tıkladıktan sonra “Denetimler” sekmesini açmalısınız.

Binance SEC PoR Rezerv İspatı

 

Burada hesabınızın PoR tarafından doğrulanan son denetiminin ayrıntılarını görebilirsiniz.

Hakkında daha fazla bilgi edinmek istediğiniz belirli bir denetim varsa Merkle ağacını indirerek bunları görebilirsiniz.

Yine de Binance’in PoR sistemi, SEC davasının ardından daha fazla şeffaflık için özgüvenli davrandığının bir göstergesidir. Bunun davanın gidişatını nasıl etkileyeceğini ve SEC ile olan yasal savaşın kripto piyasası üzerinde nasıl bir etkisi olacağını da göreceğiz.

Binance


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan, Twitter hesabımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin