Türkiye'den kripto para rekoru
Türkiye'den kripto para rekoru

Türkiye’den kripto para rekoru! Piyasa bizden soruluyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Türkiye’de kripto para ticaret hacmi günde 1 milyon işlemin üzerine çıktı. Türk lirasında son aylarda yaşanan büyük düşüş sona erse de Türk yatırımcıların kripto paralara gösterdiği yoğun ilgi artarak sürüyor.

Türk lirasındaki değer kaybı, Türk yatırımcıları kripto paralara itti

Hızla artan enflasyon ve Eylül ayından bu yana yaklaşık %40 değer kaybeden TL sebebiyle vatandaşlar, değer kaybeden tasarruflarını korumak için kripto varlıklarına akın etti. Ticaret hacmindeki bu büyük artış yılın başlarında merkez bankası başkanının değiştirilmesiyle başlamıştı.

Türkiye’deki yatırımcılar, 2008’den bu yana değerinin %90’ını kaybeden TL varlıklarını dolar ve altına çeviriyor. Kripto varlıklar da insanları ekonomik kargaşaya karşı korumak için yeni bir seçenek haline geldi. Bitcoin ve Tether, son üç yıldır TL karşısında en popüler varlıklar oldu.

Bu yazı yazılırken 1 dolar 12,37 TL seviyesinde. Dolar sene başında ise 7,37 liraydı. Dolar/TL paritesi 20 Aralık’ta 18,00 seviyesini aşarak rekor kırmıştı.

CoinMarketCap’e göre, dünyadaki kripto kullanıcılarının %16’sından fazlası Türkiye’de. Bu aynı zamanda Türkiye’yi bu alanda dördüncü sıraya koyuyor.

https://twitter.com/CoinMarketCap/status/1473395917642420232

Bazı Türk kripto yatırımcıları, ülkede kripto ticaretinin yasaklanmadığı, borsaların halen faaliyette olduğu ve para çekmenin kolay olduğu için yukarıdaki videonun yanıltıcı olduğunu söyledi.

TCMB, Nisan ayında ödemeler için kripto paraların yasaklandığını açıklamıştı. Eylül ayında maliye bakan yardımcısı, varlık sınıfına ilişkin düzenlemelerin getirileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün, TL’ye dönüşü teşvik etmek için bir  kurtarma planı açıkladı. Bu hamle liranın güçlenmesine neden oldu.

Kurtarma planına göre TL mevduat getirisi, dövizin getirisiyle eşitlenecek.

Kurtarma planı nasıl işleyecek?

Örneğin 1 Ocak 2022 tarihinde 1000 TL’niz olduğunu ve mevcut mevduat faiz oranının yıllık %15 olduğunu varsayalım. Paranızı 12 ay vadede tuttunuz ve 1 Ocak 2023’te paranızı 1150 TL olarak geri çektiniz.

1 Ocak 2022’de doların 10 TL olduğunu, 1 Ocak 2023’te ise 15 TL’ye çıktığını düşünelim. Döviz getirisi bu durumda %50 oldu. Yani paranızı TL yerine dövize yatırmış olsaydınız 1500 TL olarak geri çekebilecektiniz.

İşte devlet bu noktada devreye girecek ve aradaki 350 TL’lik farkı vatandaşa ödeyecek.

Toplam kripto piyasası kapitalizasyonu son 24 saatte %4,7 artarak 2,4 trilyon dolara ulaştı. Türkiye’deki ticaretin yükseliş üzerinde bir miktar etkisi olması muhtemel.

cryptopotato


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin