Silk road kurucusu Ross Ulbricht, devrim niteliğinde merkezi olmayan medya protokolü önerdi
Silk road kurucusu Ross Ulbricht, devrim niteliğinde merkezi olmayan medya protokolü önerdi

Silk road kurucusu Ross Ulbricht, devrim niteliğinde merkezi olmayan medya protokolü önerdi

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Bitcoin (BTC) öncüsü ve kripto topluluğunun yaşayan efsanesi Ross Ulbricht, merkezi olmayan medya sistemi konseptini yayınladı.

Amerikalı bir yazılım mühendisi olan Ross William Ulbricht, öncü darknet pazarı olan Silk Road’u 2011-2013’te işlettiği iddiasıyla çifte müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Kendisi, erken Bitcoin kullanıcıları için ikonik bir figür. Sekiz yıldır internetin dışında olmasına rağmen, hala ademi merkeziyetçilik fikirleri ve uygulamaları ile ilgileniyor. Devrim niteliğindeki merkezi olmayan sosyal medya kavramı bugün Medium’da göründü.

Merkezi olmayan sosyal protokol (DSP) ile tanışın

Ulbricht, sosyal medyadaki merkeziyetsizliğin özünün, kullanıcıların platformla tüm etkileşim süreci boyunca verileri üzerinde kontrol sahibi olmaları gerektiğinin altını çiziyor. Bu arada, kar peşinde koşan teknoloji devleri, platform merkezli sistemler yarattı.

Sonuç olarak, kullanıcılar teknoloji devlerini hem içeriklerini hem de reklam verenlerin parasını kazanmak için gereken tıklamaları “besliyor”. Platformlar, içerik sunucuları ve içerik dağıtım mekanizmaları altındaki kontrolleri sayesinde bu işleyişi kemikleştirmişlerdir.

Mevcut düzeni yeniden gözden geçirmek için, yeni nesil sosyal medya sistemleri kullanıcı merkezli olmalıdır. Bu nedenle, kullanıcılar içeriğe erişim için ödeme yaparken ve tıklamaları için ödeme alırken yeni bileşenler – arayüz sağlayıcıları – tanıtılmalıdır.

“Adil” içerik dağıtımının kullanıcı merkezli modeli, merkezi olmayan medya hizmetleri için hiç de yeni olmasa da, Ulbricht, bu platformun pratikte güvenilir bir şekilde çalışması için neye ihtiyaç duyacağına dair bir dizi öneriyi paylaşıyor.

DSP pratikte nasıl çalışır?

İlk olarak, platform içerik türü açısından agnostik olmalıdır: videolar, metin mesajları ve fotoğraflar eşit şekilde desteklenmelidir. Daha sonra içeriğe erişim şifrelenmelidir; asimetrik şifre daha iyi bir koruma türüdür.

Mevcut platformların çoğunun aksine, Ulbricht’in DSP’si mesajların içeriğine dikkat ediyor. Ulbricht “Bu seçenek ayarlanabilir olmalı” diye düşünüyor:

Örneğin, birisi Twitter tarzı bir web sitesinde içeriğinizi ‘beğenirse’ ve Facebook tarzı bir sitede başka biri ‘beğenirse’, hangi siteyi kullanıyor olursa olsun içeriğinizi görüntüleyen herkes iki beğeni görecektir.

Kullanıcı profilleri (hesaplar), kripto para cüzdanları gibi anahtar çiftlerle yönetilebilir. Ayrıca, dijital para birimi, DSP benzeri platformlarda ücretler için teknik ortam olabilir.

u.today


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin