Rusya-Ukrayna Çatışması kripto pazarını nasıl etkiler?
Rusya-Ukrayna Çatışması kripto pazarını nasıl etkiler?

Ukrayna’da savaş çıkarsa kripto para piyasası nasıl etkilenir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Analistler, Ukrayna’da savaş çıkması durumunda riskli varlık sınıfında görülen Bitcoin ve altcoin piyasalarının negatif fiyatlama yapacağını söylüyor.

Geniş tarım alanları sayesinde yüksek tarımsal üretim potansiyeline sahip olan Ukrayna, dünya mısır üretiminin %30’unu tek başına gerçekleştiriyor. Doğu Avrupa ülkesi, mısırdan buğdaya kadar birçok ürünün üreticisi ve aynı zamanda stratejik olarak önemli bir güzergah üzerinde bulunuyor.

Ülkedeki Rus bankalarının hükümet tarafından tehdit edildikten sonra kapatılacağı düşünülüyor. Ancak olayın ekonomik ve mali boyutu burada bitmiyor. Rus hisse senetlerinde özellikle bankalarda satış olabileceği belirtiliyor.

Ayrıca yabancı yatırımcıların Ukrayna’dan ayrılma ihtimali gündemde kalmakta ve bu da borsalar üzerinde baskı oluşturuyor. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler vatandaşlarından Ukrayna’yı terk etmelerini isterken, Fransız yetkililer Rusya’nın Swift’ten çıkarılması gerektiğini söylüyor. Rusya ise Swift ağına bir alternatif olarak kripto para birimleri tarafından desteklenen Blockchain teknolojisini değerlendiriyor.

Batı dünyası ile iyi ilişkiler kurmaya çalışan mevcut Ukrayna hükümeti, AB’den ciddi destek alıyor. Avrupa bankalarına borç ödemelerinin yanı sıra Rusya’nın küresel ticaretten çıkarılması planlanıyor.

Hatırlanacağı üzere 2018 yılında Rusya Blockchain teknolojisi ile kendine ait bir Swift yaratmayı planladıklarını açıklamıştı ancak Putin son yirmi yılda Pavel Durov gibi birçok kodlayıcıyı işten atarak başarılı bir süreç yürütemedi.

Bu nedenle Rusya’nın şimdilik Bitcoin veya altcoin alıp elinde tutmaktan başka seçeneği yok. Bununla birlikte, Rusya, altın rezervlerine sahip olduğu için muhtemelen kripto para piyasaları aracılığıyla ticaret yapabilir veya küresel ticarete devam edebilir. Ancak bu tür bir ticaret açıkça Swift’den çok daha sınırlı olacaktır.

Bitcoin, petrol ve gaz

Petrol fiyatlarının, Rusya’nın Kırım’ı işgal ettiği 2014’te olduğu gibi kısa bir süreliğine yükselmesi bekleniyor. Ancak daha önce olduğu gibi Suudi Arabistan’ın pazara satışlarını artırmasıyla sorunun kısa bir süre sonra çözüleceği düşünülüyor. Uzmanlar, gaz fiyatlarında da benzer bir düşüşün görülebileceğini bildiriyor.

Katar’ın geçtiğimiz günlerde AB ile doğalgaz görüşmeleri yaptığı biliniyor. Analistler, kriz derinleşirse Bitcoin fiyatının artacağını tahmin ediyor. Bu görüşün birçok analist tarafından paylaşılmasının nedeni, önde gelen kripto para biriminin kolayca taşınabilir olması.

Özellikle savaş gibi durumlarda ülkelerden nakit çıkışının yasak olduğu düşünüldüğünde Bitcoin ve altcoinlerin sunduğu avantaj ön plana çıkacaktır. Zayıf ekonomilerin kırılganlığının artmasına paralel olarak kripto piyasalarına daha fazla giriş olacağı düşünülüyor.

Volatilite devam edebilir

Ukrayna-Rusya geriliminin neden olduğu ülkeler arasındaki kutuplaşma ve FED’in faiz artırım sürecinin yarattığı belirsizlik, 24 Ocak’ta en sert şekilde Bitcoin ve altcoin piyasalarını vurdu. 24 Ocak’ta Bitcoin 33.000 doların altına düştü.

Ethereum da 2.103 dolara düştü. Piyasa değerine göre en değerli iki kripto para, 10 Kasım’da elde ettikleri ATH seviyelerinden yaklaşık %50 geriledi. Kripto para birimlerinde bu depremin verdiği zarar, mevcut durumda bir miktar toparlanmış gibi görünüyor. Ancak uzmanlar, kripto para piyasalarında oldukça volatil hareketlerin görülmeye devam edeceğini düşünüyor.

atozmarkets


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin