2020’de dünya çapında kripto para birimlerinin benimsenmesine yönelik bir paradigma kayması yaşandı. Birçok merkez bankası, egemen dijital para birimlerini başlatma veya en azından keşfetme niyetlerini kamuya açıkladı. Hareket, kripto ve blok zinciri ekosistemi için önemli, çünkü bu yeni varlık sınıfının burada kalacağı fikrine güven katıyor.
Kripto ve yasal düzenleme
Bitcoin’e yönelik algı, birkaç yıl önceki ile bugün aynı değil. Örneğin ABD’nin en büyük yatırım bankalarından biri olan JP Morgan, Bitcoin’in uzun vadede alternatif bir varlık olarak altınla rekabet edeceğine inanıyor. Gerçekten de, çokuluslu yatırım bankası, kurumsal yatırımcılar tarafından Bitcoin’in benimsenmesinin daha yeni başladığını ve kripto para piyasasının kurumsal düzeyde altyapı ve standartlara doğru büyümesine yardımcı olacağını iddia etti.
Örneğin, Visa’nın kripto para birimine karşı çok olumsuz bir tavrı olduğunu düşünürdük ama tamamen yanlış olduğumuz ortaya çıktı. Aslında kripto projeleriyle ilgileniyorlar. Sorun şu ki, birçok banka ve geleneksel ödeme sistemi kripto firmaları tarafından işleri hakkında eğitilmeli – bunu gerçekleştirdiğimiz işlemlerde yanlış bir şey olmadığını göstermek için yapıyoruz. Kripto para hizmetlerinin verimli çalışması için gerekli altyapı henüz hazır değil, ancak bu yönde istikrarlı bir şekilde ilerliyoruz.
Kripto para birimleri küresel finansal sistemde yer almaya başlarken, birçok ülke büyüyen trende uyum sağlıyor. Çin, Singapur, Estonya, İsveç, İngiltere ve Japonya, kendi CBDC’lerini (merkez bankası dijital para birimleri) tanıtma fikrini araştıran ülkelerden bazıları.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanı Christine Lagard, daha önce dijital bir euro’nun AB’nin bu rekabette geride kaldığı için inovasyonun en ileri noktasında olmasına izin vereceğini belirtti. Buradaki fikir, bu yeni teknolojinin finansal işlemleri daha verimli hale getirmek ve ödeme sistemlerinin erişilebilirliğini daha geniş bir kitleye genişletmek için kullanılabileceğidir.
Sınır ötesi ödemelerde kripto para birimleri
Bitcoin, bir değer deposu varlığının özelliklerini karşılar. Sınırlı arzından türetilen temel ekonomik ilkeleri göz önüne alındığında, kendisine yatırılan miktarı uzun süreler boyunca tutabilir. Böylesine önemli bir özellik, yüksek oynaklığına rağmen gelecekte satın alma gücünü ve kullanışlılığını korumasına olanak tanır.
Ancak Bitcoin’in fiyat dalgalanmalarına olan eğilimi nedeniyle, uluslararası anlaşmalar için bir token olarak işlev görmesi için gerekli gereksinimlere uymuyor. Yani, kripto’nun sınır ötesi ödemelerde verimli bir şekilde kullanıldığını görecek olursak, Bitcoin aracılığıyla olmayacak. Bunun yerine, bence stablecoinler daha iyi bir aday.
Stablecoinler, yüksek volatilite dönemlerinden kaçınmalarına yardımcı olan fiat para birimlerinin değerine sabitlenmiştir. Üçüncü şahıslar olmadan doğrudan ödemeleri mümkün kılarak işlemleri daha hızlı, daha ucuz ve sınırsız hale getirdikleri için geleneksel para birimlerinden daha faydalıdırlar.
Stablecoinler, yeni ve daha verimli finansal hizmet biçimlerine izin verecek şekilde programlanabilir. Akıllı sözleşmelerle havale yapanlar, fonların nasıl kullanılacağını önceden belirleyebilir.
Küresel liderlerden, finansal sisteme bir tehdit oluşturdukları için stablecoinlerin kullanımına izin verme konusunda bazı muhalefetler olsa da, egemen dijital para birimleri fikri dünya çapında giderek daha fazla ilgi görüyor.
Birkaç yıl içinde, muhtemelen ABD tarafından düzenlenen stablecoinler göreceğiz. ABD doları, dünyadaki baskın para birimidir. Dolar stablecoin ihraç edenler yerel olarak ABD tarafından düzenleneceğinden, ödemeler alanında bir etki aracı olarak stablecoinler Amerika Birleşik Devletleri tarafından yönetilecek.
Tüm dünya kripto para birimlerini bir şekilde veya biçimde benimsemeye doğru ilerliyor gibi görünürken, mevzuat bu varlıkları düzenlemek için yasal bir çerçeve sağlamak için adım atıyor. Yakında, kripto para birimlerinin bugün elektronik paranın nasıl kontrol edildiğine benzer şekilde düzenlendiğini göreceğiz.
Bu çabalar, kurumsal düzeyde altyapı çözümleri için zemin hazırlayacak ve küresel ölçekte kripto benimsemesini teşvik edecek.
2021 ve sonrasında bu alandan neler bekleyebiliriz?
Kripto endüstrisi ile ilgili olmayanlar da dahil olmak üzere kurumsal ve perakende yatırımcılar arasında kripto para birimlerine artan bir ilgi gördük. Şimdiye kadar, 30’dan fazla halka açık şirket, bilançolarında kripto para birimleri tuttuklarını ve toplam tutarın 32 milyar doların üzerinde olduğunu açıkladı.
Bu yeni varlık sınıfının artan benimsenmesi, 2021 ve sonrasında tüm kripto endüstrisi için olumlu bir gelişmenin resmini çiziyor. Çok uluslu bir finansal hizmetler şirketi olan Fidelity, daha fazla yatırımcı kripto ile tanıştıkça kurumsal sermaye girişinin hızlanmaya devam edeceğini savunuyor.
Yüksek net değerli oyunculardan gelen bu tür talep, düzenleyicilere kripto para birimi endüstrisine daha fazla netlik getirmeleri için baskı yapacak ve bu alanın büyümeye ve gelişmeye devam etmesine izin verecektir.
Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.