Hızla yükselen kripto para sektörünün piyasa hacmi, beraberinde meraklılarının sayısının da artmasına neden olurken, bu sektörden kazanç elde etme yoları da her geçen gün tanınmaya devam ediyor. Bu yazımızda kripto para sektöründen kazanç elde etme yollarından biri olan ”mining” yani kripto para madenciliği’ni ele alacağız.
Kripto Para madenciliği ( Mining ) nedir?
Mining, genel anlamda bir bilgisayar ve o bilgisayara yüklenmiş ilgili kripto para blockchain (blok zincir) yazılımı kullanılarak, dağınık bir veri tabanında bulunan saklanmış verilerin bulunması, açığa çıkarılması işlemlerinin geneline verilen addır.
Milyonlarca harften oluşan ve karıştırılmış bir tablo düşünün… Bu tablonun içerisinde gizlenmiş olan kelimeler ve cümleler olsun. Yapmanız gereken bu karmaşık yapıdaki kelimeleri bulup açığa çıkarmak… Ve açığa çıkardığınız her bir kelime için bir ödül alırsınız. Kripto para madenciliğinde de zorluk derecesi her defasında artan bloklar vardır ve madenciler her bir bloğun kazılmasından dolayı hangi kripto para için çalışılıyorsa o kripto para biriminden ödül alırlar.
Mining, 2009 yılında Bitcoin Blockchain’inin açık kaynak kodlu olarak piyasaya sürülmesiyle başladı. Devamında açık kaynak kodlu üretimi seçen birçok dijital para, üretim şeklinde Bitcoin’i takip etti. Bu sayede bu yöntemi tercih eden kripto paralar, anonim olma özelliğini taşıdılar.
Bitcoin’den örnek vermek gerekirse, dev mining tesisleri olan şirketler de BTC üretebilirken, evinde basit bir düzeneğe ve teknik bilgilere sahip insanlar da BTC üretebilirler. Ancak günümüzde, artan zorluk derecelerinden dolayı evde basit düzeneklerde bitcoin üretimi karlılığından dolayı tercih edilmemektedir. Bunun nedeni, bilgisayar donanımıına yapacağınız yatırım ve aylık elektrik-soğutma gideri, kazanacağınız BTC’lerin değerinden çok daha düşük olmasıdır.
İlk zamanlarda, bitcoin üretim zorluk derecesi oldukça düşük olduğundan her şekilde mining yapılabiliyordu, ancak zorluk derecesi yükseldikçe Bitcoin madenciliği de popüleritesini yitirmeye başladı. Yıllar önce ayda belkide onlarca bitcoin kazabilen bir donanım, günümüzde belkide 1 yılda 1 adet btc kazamayacak durumdadır.
Toplamda 21milyon adet üretilebilecek olan Bitcoin, bu güne kadar 16milyon 532bin adet üretilmiştir. Uzmanlar 21milyon adetin üretilmesinin 2100 lü yılları bulacağını hesaplamaktadırlar.
Kripto para madenciliği
Peki madencilik bitti mi? Bu sorunun cevabı kesinlikle hayır. Nasıl ki Bitcoin madenciliği ilk yıllarda çok karlı bir iş ise, bu gün kripto para piyasasına girmiş 900 civarı coin ve girmeye hazırlanan yüzlerce coin mevcut. Bitcoin popüler olmayabilir ancak henüz değeri düşük olan, mining alanında zorluk derecesi de oldukça düşük olan birçok kripto para birimi mevcut.
Madenciler için popülerliğini koruyan en önemli dijital paraların başında şüphesiz ki Ethereum (ETH) geliyor. Blockchain teknolojisinin altında yatan güçle 2017 başlarında adını duyurmaya başlayan Eth, beraberinde değerini hızla yükseltirken, kripto para madencilerinin de odak noktası haline geldi.
Günümüzde 5’li rig adı verilen, 5 ekran kartından oluşan bir kasa ile yapılan ethereum madenciliğinin aylık ortalama getirisi 320$ civarındadır. Harcadığı elektrik ise ülkemiz şartlarında 270 TL/Ay. Net bir ticari bir hesap yapmak gerekirse, bu gün şartlarında 5 ekran kartlı bir kasayı 12-15bin TL arasında oldukça değişken rakamlarla hazırlayabilirsiniz. Bu da 15bin TL’lik bir yatırımın elektrik masraflarını çıktığınızda aylık 850 TL +- bir gelir getirmesi demek olur. Bu gün 850 TL aylık gelir getiren bir yatırım örneği, 200-300bin TL değerinde bir dairenin kira geliri diyebiliriz.
Yalnızca bu örnek dahi, kripto para madenciliğinin bittiği tezini çürütmek için yeterlidir.
Ant Miner
Ülkemizde kolay bulamasanız da oldukça popüler olan, yalnızca ilgili kripto para için tasarlanıp üretilmiş miner’lar bulunmaktadır. Bitcoin için BTC Miner, Dash için, dash miner, litecoin için L3 gibi… Ant miner kullanımı, her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde de bazı girişimler tarafından ithalatı yapılmaya başlanmıştır.
Ant Miner verilerine bir örnek vermek gerekirse, L3 adı verilen Litecoin üreten bir cihaz, günde ortalama bu gün şartlarında 1 Litecoin kazabilmektedir. Aylık 30 litecoin, bu günün kuru ile, 1,800 dolar yapmaktadır. Bu rakamdan elektrik ve soğutma maliyetlerinizi düştüğünüzde elde edebileceğiniz karı hesaplayabilirsiniz.
Bulut madencilik (cloud mining)
Popülerliği artan madencilik sektöründe büyük oyuncular dev tesisler kurarak insanlara bu hizmeti verebilmektedir. Bu hizmet sayesinde, yeteri kadar teknik bilgiye sahip olasanız dahi madencilik hizmeti kiralıyor olursunuz. Siz, cloud mining hizmeti veren bir firmadan, ömür boyu ya da yıllık belli bir alan kiralarsınız, o firma ise yaptığı madencilikten elde ettiği kar’ın bir kısmını kendine alır, bir kısmını ise sizinle paylaşır. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kiralama yapacağınız firmanın güvenilir bir işletme olduğuna emin olmanızdır. Son yıllarda cloud mining yaptığı iddiasıyla birçok insanı madur eden çokça kötü niyetli proje türemiştir.
Ülkemizde de, barındırma merkezi adı altında, cloud mining türevi ticaret yapan bazı oluşumlar kurulmaya başlanmıştır. Siz, dilediğiniz miktarda mining için bedel ödersiniz, karşı taraf ise tesisinde ürettiği ürünlerin gelirini sizinle paylaşır. Bu noktada da karşı tarafın güvenilir ve iyi niyetli olduğuna emin olmanız gerekmektedir.
Yasalar
Türkiyede gerek kripto paralar, gerekse madenciliği hakkında henüz herhangi bir yasa bulunmamaktadır.
Bilinmesi gerekenler
Kripto para madenciliği’nde ilk önemli kavram, bilgi, birikimdir. Yeteri kadar teknik bilgiye sahip olmadan madencilik yapmak yapacağınız yatırımınızı riske atmanız demektir.
Şayet, evinizde yada küçük işletmenizde madencilik yapmak isterseniz, bilmeniz gereken önemli bir konu, cihazların sesi, ve ürettiği ısı miktarıdır. Evde mining yapacak olan birisi için, mining cihazının özellikle fan sesleri küçümsenmeyecek derecede rahatsız edici olabilir. Cihazların ürettiği ısı ise, özellikle yaz aylarında dikkat edilmesi ve önlem alınması gereken bir diğer konudur. Madenciliğini yaptığınız kripto paranın üretim zorluk derecesi ise önemli bir ticari sonuç doğurur. Örnek, bu gün şartlarında ürettiğiniz X coin’den aylık 1000 tl kazanç elde ediyor olabilirsiniz, ancak bu rakam asla sabit olmayacaktır. X coin’in üretim zorluğu arttıkça size bırakacağı kazanç da azalıyor olabilir. Dolayısıyla madencilik kazançları asla sabit değildir, o günün şartlarına göre sürekli değişkendir.
Yazıyı faydalı bulduysanız paylaşmanızı, eksik gördüğünüz yerler ya da kripto para madenciliği’nde elde ettiğiniz deneyimlerinizden gelen veriler varsa bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sinan Dündoğan
Kripto Para Haber / Kurucu
Kripto Para Araştırmacısı
Yasal Uyarı: Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kar ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.