FED FOMC
FED FOMC

Bugünkü Fed kararı kripto paralar için ne anlama geliyor?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Bugün TSİ 22.00’de Federal Açık Piyasalar Komitesi (FOMC) toplantıda alınan kararları açıklayacak. Duyuru, bir bütün olarak ABD ekonomisinin yönü üzerinde büyük bir etkiye sahip olacak. Kripto para birimi endüstrisi için de hem kısa hem de uzun vadeli eğilimler üzerinde özellikle belirgin etkileri olabilir.

Toplantının Federal Rezerv’in yıl için planlarının en az iki unsurunu sağlamlaştırması bekleniyor. Fed’in koronavirüs pandemisi sırasında bilançosunu iki katından fazla artırarak yaklaşık 9 trilyon dolara çıkaran tahvil alım programını “inceltme” programı hakkında daha fazla ayrıntı görebiliriz. Daralma ve elden çıkarma planının enflasyon ve sermaye piyasaları üzerinde önemli etkileri olacak.

Fed, faizleri artıracak mı?

Ancak asıl konu, Fed’in faiz oranındaki değişim ihtimali. Bugünkü toplantıdan bir artış çıkma şansı çok az – Fed, görünüşe göre teknik nedenlerle, faiz artırımından önce varlık azaltımına başlaması gerektiğini söyledi. Ama işlerin gidişatı konusunda sağlam bir sezgiye sahibiz.

Fed daha önce, artan enflasyona ve inanılmaz derecede sıkı bir iş piyasasına yanıt olarak bu yıl üç faiz artırımı planladığını açıklamıştı. Görünüşe göre ileride daha da fazla baskı olacağını düşünen Goldman Sachs, faizlerin 2024 yılına kadar %2,5 ila %2,75’e yükseleceği dört yartış öngörüyor. FOMC bugün bu programa daha fazla açıklık getirebilir.

Kripto paralara etkisi ne olur?

Fed rotasında kalırsa makroekonomik ortamda dramatik bir değişiklik anlamına gelebilir. Daha da önemlisi, seçimlerini buna göre değiştirecek olan yatırımcılar ve işverenler tarafından büyük bir değişiklik olarak algılanabilir. Diğer etkilerin yanı sıra, yüksek Fed faiz oranları genellikle sermayeyi spekülatif sektörlerden uzaklaştırır çünkü tasarruf sahipleri ve yatırımcılar devlet tahvillerinden daha güvenli getirilere çekilir. Bu da kaçınılmaz olarak hem kripto paralardan hem de kripto girişimlerinden değer çekecektir.

Soru, ne kadar paranın daha muhafazakar pozisyonlara taşınacağı, ne kadar hızlı hareket edeceği ve kaymanın zaten piyasalarda “fiyatlandırılıp fiyatlandırılmadığı”. Muhtemel etki belirsiz. Fed faizleri 2008 mali krizinden bu yana sıfıra yakın kaldı. 2019’un sonlarında ise %2,4’e yükseldi. 2008 krizinden önce, Fed faizi 1962’den bu yana %2,4 kadar düşük değildi.

Dolardaki ilginç dönemin sonu olabilir: Peki ya kripto?

%0’dan %2,5’e gidiş, otomatik olarak doların “saçma döneminin” de sonu anlamına gelmiyor, ancak bu görünümü sadece bir dereceye kadar azaltacak.

Kripto şirketleri, büyük miktarlarda ana akım risk sermayesini çekebilen şirketlerin saflarına çok yakın bir zamanda katıldı. Bu nedenle, sektörün daha resmileşmiş ve düzenlenmiş bölümlerinin ne kadar sert bir düşüş görebileceği meçhul.

Öte yandan, Bitcoin (BTC) ve Ether’deki (ETH) mevcut çöküşten sonra bile birçok kripto şirketi büyük miktarda kripto tutuyor.

İyi ya da kötü, Fed neredeyse otuz yıldır sürekli olarak hisse senedi piyasası fiyatlarını korumak için hareket etti. Bu kesinlikle sadece istihdamı ve enflasyonu yönetmekle ilgili olan Fed’in yetkisinin bir parçası değil.

İstikrarsızlık ve balonlar yaratan tutumun uzun vadeli bir hata olduğu ortaya çıksa da bu zihniyet Fed’de devam ediyor gibi görünüyor. Fed, kısa vadeli varlık fiyatlarına herhangi bir ilgi göstermediğini reddediyor ancak ABD borsasındaki son düşüş (S&P 500, Ocak ayının başından bu yana %7’den fazla değer kaybetti) dikkat çekiyor. Yine de Fed gelecekteki artışlarını öngörecek ve uzun vadeli kredibiliteye olan en büyük ihtiyacı, rotasını yalnızca gerçekten olağanüstü koşullar altında değiştireceği anlamına geliyor.

Ancak devam eden, dik bir borsa düşüşü bunlardan biri olabilir. Reel ekonomi COVID-19’dan kurtulurken Fed’in sıfır faizli görüntüyü sürdürmesi inanılmaz derecede üzücü ve temelde kötü bir fikir olurdu. Yine de bu olasılık tamamen göz ardı edilemez. Ve Powell izin verirse “köpüklenme” daha yeni başladı.

nasdaq


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin