MediChain
MediChain

MediChain ile tıbbi veriler emin ellerde

service service
Share

Share This Post

or copy the link

MediChain, hasta verilerilerinin çalınma riskini ortadan kaldırırken hastalara kendi verileri üzerinde daha özgür hareket imkanı tanıyor.

Siber saldırıların yarattığı zararlar MediChain ile tarih oluyor

Son birkaç yıldır Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti’ni (NHS), adının karıştığı siber saldırılar, hasta verileri ihlalleri ve binlerce can kaybına yol açabilecek hatalar ile anıyoruz. Ancak artık elinizin altında bir çözüm var. MediChain Medikal Büyük Veri Platformu, hastaları güçlendirecek, EHR ve EMR verilerine ek güvenlik sağlayacak ve maliyetli hataları en aza indirgeyecek elektronik sağlık kayıtlarını (EHR) ve elektronik tıbbi kayıtları (EMR) korumayı planlıyor.

Mayıs 2017’de NHS’nin bir kısmı, Birleşik Krallık’ın kamu tarafından finanse edilen sağlık hizmeti sunucusu tarafından kullanılan IT sistemlerinin güvenlik açıklarını ortaya çıkaran bir siber saldırıyla tamamen durdu. Hastaneler, Windows bilgisayarlarının WannaCrypt kötü amaçlı yazılım virüsü tarafından ele geçirildiğini fark ettiler. Virüs, yeniden erişim kazanmak isteyenlerden fidye talep ediyordu ve şans eseri, rastgele bir blogcu tarafından durduruldu. Bununla birlikte, Ekim 2017’de aynı hastanelerden birisi yine virüs tarafından saldırıya uğramıştı.

20 milyon sterlinlik yatırım bile bazen yeterli olmayabiliyor

Gerginliği gidermek amacıyla, NHS’nin BT kolu NHS Digital, Kasım 2017’de etik hackerların desteğini alarak başka saldırıların önlenmesi için 20 milyon sterlinlik bir sözleşme yaptığını açıkladı.  Bununla birlikte, hastaların endişelerini azaltmaya yönelik yapılan bu hamlelere rağmen alttan alta aynı problemler devam ediyordu. Henüz geçtiğimiz ay, Galler’deki bir üniversitenin sağlık müdürlüğü hastane çalışanlarından birinin 41 hastanın verilerine izinsiz olarak sızdığını açıkladı ve özür mesajı yayımladı. Ki bu ilk hata da değildi: Galler’deki başka bir hastanede bir hemşirenin, iki yılın üstündeki bir süre zarfında 3000 hastanın verilerine izinsiz ve yasadışı olarak sızdığı açıklanmıştı.

Neyse ki MediChain platformu hastaların endişelerine çözüm yaratabilir. Şirketin Blockchain’i, hastaların tıbbi bilgilerini saklaması ve doktorlar, hastaneler ve diğer taraflarla paylaşabilmesi için gerçek verileri kontrol edebildiği uyumlu bir bulut oluşturulmasını gerekli kılar.

Verilerin kontrolü hastada, güvenliği ise Blockchain‘de

Şirketin CEO’su Dr. Mark Baker’ın sözleri şöyle:

Sadece hastaları sorumlu tutmayacağız. Artık bir hastaya cerrahi, konsültasyon ya da reçete nedeniyle yeni bilgiler eklendiğinde, hasta bir uygulamayla kendi kaydına neler ekleyeceğine bağımsız olarak karar verebilecek. Örneğin; Ethereum Blockchain’e bir referans veya ‘pointer’ ekleyerek…

Dahası, tıbbi Blockchain, önemli bilgilerin off-chain girilmesini de sağlar. Baker, sistemin zincir dışı yönünün en önemli faydalarından biri olduğunu vurguluyor:

Blockchain ekosistemimiz, neredeyse bozulamayan bir bilgisayar ağı tarafından idame edilen bir şifreleme veri tabanını kullanarak çok hassas hasta verilerini endeksler. Buna ek olarak, belirli şifreleme anahtarlarına erişmek için hastanın iznine ihtiyaç duyulmaktadır.

Yanlış ilaç kullanımı 22 bin insanın canını aldı

Sistem ayrıca, hayati hatalara yol açan birtakım başarısızlıkların da çözümüne yardımcı oluyor. Şubat 2018 sonlarında İngiltere Sağlık Bakanı Jeremy Hunt, hükümetin reçete yazması veya hastalara yanlış ilaç vermesi nedenleriyle ölüm sayısını azaltmak için hükümetin elinden gelen her şeyi yapacağını açıkladı. Bunu, devlet tarafından desteklenen araştırmanın sonuçlarının açıklanması ve ülkedeki 22.000 kişinin ölümünün bu hatalar yüzünden olabileceğinin ortaya çıkması izledi. Ve genel pratisyenler, hastaneler, bakım evleri ve eczacılar her yıl 237 milyon hata yapıyor olabilirler.

Başka hastanelerden de dahil olmak üzere MediChain platformuna giriş yapan doktorlar veya akıllı kartlarıyla giriş yapan hastalar, bilgiyi aynı Blockchain’e girerler. Dr. Baker konuyla ilgili şunları söylüyor:

Bu bilgi, hastanın zincir dışı kaydının bir parçası haline gelir. Hasta şimdi kontrol altında olacak ve bilgi pratisyen hekimler, hastaneler ve hastalar arasında güvenli bir şekilde paylaşılacağından, yanlış ilaçların verilme riskini azaltabilir. Böylece hastanın hayatı kurtulabilir.

MediChain web sitesine gitmek için tıklayınız.

___________________________

Kripto Para Haber, yazıda geçen bilgilerden ve ilgili ürün ya da hizmetlerle ilgili hasar, kâr-zarar ya da kayıptan sorumlu değildir. Kripto Para Haber, yazıda adı geçen şirket, ürün ya da hizmetle ilgili okuyucuların özen göstererek kendi araştırmalarını yapmalarını önerir.

Sponsorlu makaleleriniz için iletişime geçebilirsiniz / contact us  

___________________________

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin