KYC nedir? KYC'nin küresel pazardaki faydaları nelerdir?
KYC nedir? KYC'nin küresel pazardaki faydaları nelerdir?

KYC nedir ve kripto para borsaları için neden önemlidir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Finans dünyası ile birlikte kripto para sektöründe de önemli bir kavram olan KYC kontrolü, hesap açılışlarında belirli aralıklarla kimlik doğrulanması ve tanımlanmasını içeren bir süreçtir. Yasal süreçte uygulanması gereken zorunlu bir adım olan KYC kontrolü, yatırım danışmanlarının müşterileri hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayan standart bir formdur. Bu yazımızda KYC nedir, KYC açılımı nedir gibi popüler sorular ile birlikte KYC doğrulaması nedir gibi konuları da ele alacağız. 

Kripto sektöründe KYC nedir?

İngilizce açılımı “Know Your Client” olan ve Türkçe’ye “müşterinizi tanıyın” şeklinde çevrilen KYC, 1990’lı yıllarda kara para aklamayı önleme düzenlemeleri dâhilinde kuruldu. Kripto borsalarında ise aynı işlevle kullanılmaya başlayan sistem, dolandırıcılık ve yasa dışı transfer gibi faaliyetlere karşı bir koruma sunar. Düzenleyici kurumlar tarafından kullanıcıların kimlik bilgilerini doğrulamaya yönelik başlatılan kontrol; adres kanıtı, yüz tanıma, biyometrik kimlik doğrulama adımlarını içerir.

Kripto para borsalarının büyümesi ve Bitcoin, Ethereum veya Cardano (ADA) gibi farklı kripto paralara olan talebin artması KYC’nin benimsenmesini arttırdı. Bununla birlikte KYC, fiat para birimi satın alan ve bunları işlem için bir kripto para birimine dönüştüren borsalar için bir çek olarak hizmet görmeye başladı.

KYC formunda yer alması gereken bilgiler

  • Ad- soyadı
  • İkamet adresi
  • Vatandaşlık
  • Doğum tarihi
  • Resmi kimlik numarası (Ehliyet, pasaport, kimlik kartı)
  • Sosyal güvenlik numarası veya vergi kimlik numarası
  • Banka bildirimi
  • Yardımcı fatura
  • Banka kartı fotoğraf (fon için gerekirse)

KYC süreci tüm kripto para borsalarında aynı mıdır?

KYC veya müşteri tanımlama süreci, her kullanıcı için doğrulama adımları ile birlikte gerekli kimlik kanıtlarını ve ilgili bilgileri gerektirir. Ancak asıl süreç borsalar arasında farklılık gösterir. Yerli veya yabancı kripto para borsalarında hesap oluştururken talep edilen kimlik belgeleri, imzalanan formlar ve üstlenilen prosedürler farklılık gösterebilir.

KYC formunda gerekli olan bilgiler

Tüm işlemler için gerekli olan bilgiler; tam ad, adres, vatandaşlık, banka hesap özetleri, faturalar, belirli bir kod içeren bir fotoğraf gibi ayrıntıları içerebilir. Bu, bazı müşterilere karmaşık gelebilir ve bazılarını da rahatsız edebilir. Ancak bu tür bilgiler, şirketlerin farkında olmadan kara para aklama, terörizm ve yolsuzluk eylemlerini önlemesini sağlar.

KYC kontrolünün avantajları

  • Dolandırıcıların ICO’lara kötü amaçlı olarak katılmalarını önlemek
  • Suç eylemleriyle mücadele (kara para aklama) etmek
  • Yatırımcıların varlıklarının güvenliğini sağlamak
  • Yasal, vergi ve itibar sorunlarından kaçınmak
  • Bankalarla güvenilir bir ilişki kurmak
  • Müşteri güvenini arttırarak daha iyi bir profil oluşturmak.

KYC’nin küresel pazardaki faydaları nelerdir?

KYC, şirketlerin dünyanın her yerinden ilgili finans sağlayıcısı ve işletmeler arasında daha güvenli bir ilişki kurmasına izin verilir. Bu işletmeler, bu tür finansal kurumlardan mali destek elde etmek için etik kalmalı. KYC normlarının en önemli özelliklerinden biri olan kimlik doğrulaması, dikkate alınması gereken büyük bir adım oldu.

KYC, müşterilerin kimliğini belirlemeyi, kara para aklamayı değerlendirmeyi, riskli müşterileri ölçmeyi ve müşteri faaliyetlerini izlemeyi amaçlamakta. KYC, perakende, bankacılık ve e-ticaret şirketleri de dâhil olmak üzere tüm endüstrilerden yasadışı faaliyetlerin ortadan kaldırılmasına izin veren ek bir uyum ve güvenlik kaynağıdır.

Coincomments

Sık Sorulan Sorular

Finans kuruluşları ve borsalar tarafından uygulanan KYC prosedürleri, müşterinin gerçek kişi olduğunu kanıtlar ve çeşitli riskleri en aza indirir. Bununla kara para aklama ve terör finansmanlığı gibi yasa dışı durumları önler. Bu prosedürü uygulamayan banka ve borsalar ise ağır cezalara karşı karşıya kalabilir.

KYC kontrolünden geçmeden kripto ticareti yapmak borsaya göre değişebilir. Ancak KYC protokolü uygulamayan kripto borsalarında işlem yapmak güvenlik, işlem ücretleri ve likidite açısından oldukça risklidir.

Değişmekle birlikte KYC protokolü, kimlik bilgilerinin incelenmesi ve doğrulaması adımlarını içerir. Bazı kurumlar bu bilgilerin yanında yüz tarama, yüz yüze iletişim veya kimlik kartı ile doğrulama adımlarını kullanır.

 


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin