featured
Cardano nedir

(ADA) Cardano nedir? Tüm ayrıntılarıyla Ada rehberi

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto para sektöründe farklı yaklaşımlarla hareket eden kavramları ele aldığımız Nedir? kategorisinde bu yazımızda ” Cardano Nedir?” sorusunu basit bir anlatımla yanıtlıyor olacağız.

(Ada) Cardano nedir?

Cardano projesi, protokolünü tedarik zinciri izlenebilirliği ve yönetim odaklı potansiyel uygulama ile akıllı sözleşmeleri desteklemek için tasarlanmış bir “üçüncü nesil blok zinciri” olarak tanımlıyor.

Son zamanlarda ulaştığı büyük hacim ve kullandığı teknoloji sayesinde Cardano nedir? sorusunu gündeme getiren kripto para birimi, listelerde ADA simgesini kullanıyor. 2015 yılında geliştirilmeye başlanan Cardano, 1 ekim 2017 tarihinde borsalarda işlem görmeye başlamış ve ilk borsa çıkış değeri 0.02$. Deadalus isimli açık kaynak kodlu bir cüzdan kullanıyor ve bu cüzdan sayesinde kullanıcılar, coinlerini daha güvenli bir şekilde saklayabiliyorlar.

Cardano coin nasıl üretilir? 

Cardano, Bitcoin de dahil olmak üzere birçok kripto paranın kullandığı POW yani Proof of Work algoritması yerine POS yani Proof of Stake algoritması kullanıyor. POW algoritması ile yapılan madencilik sırasında bloğu ilk bulan madencinin ödülü alması ciddi bir yarış gerektirdiğinden elektrik maliyetleri oldukça yüksektir. Özellikle Bitcoin madenciliğinde en çok eleştirilen konu olan elektrik tüketimi, zorluk derecesi arttıkça hat safhalara çıkmaktadır.

POS algoritmasında ise durum biraz daha farklıdır, madencilik ödülleri adil bir bir şekilde madencilerin kullandığı hash gücüne göre dağılmaktadır. Bu algoritma sayesinde elektrik tüketimi POW’a göre çok daha düşük maliyetlidir.

Dolaşımda yaklaşık 26milyar adet olan Cardano, toplamda 45milyar adet üretilebilecek. Dolaşımdaki adet sayısının yüksek oluşu, onun aynı zamanda piyasa hacmi olarak yüksek olmasını sağlıyor.

Kullanımlar

Cardano, daha gelişmiş işlevsellik ve tasarım seçenekleri sunarak rakiplerinden daha iyi performans göstermeyi amaçlayan akıllı sözleşmeler için merkezi olmayan bir açık kaynak platformu olarak sunuluyor. Blok zinciri protokolü, biri yerleşim katmanı, Cardano kripto para birimi ile tüm işlemleri gerçekleştirirken, diğeri hesaplama katmanı olarak bilinen akıllı sözleşmeleri barındıran iki katman halinde tasarlanmıştır. Protokol tasarımı, blok zincirinin daha iyi güvenliğini, ölçeklenebilirliğini ve uyumluluğunu sağlamayı hedefliyorr ve bu da onu finans sektörü ve yönetimde kullanımlar için uygun hale getiriyor.

Cardano blok zinciri nispeten erken geliştirme aşamalarında olduğundan, somut kullanım durumları hala biraz sınırlıdır. Cardano’da IOHK tarafından geliştirilen ürünler, genellikle tedarik zinciri izlenebilirliği ve dijital kimliğe odaklanır.

Bir ürünün kaynağını veya kökenini kanıtlamak için blockchain teknolojisini kullanmak, ilaç, tarım, lüks ve perakende sektörlerindeki olası uygulamalarla özellikle ilgi çekicidir. IOHK, işletmelerin tedarik zincirlerinde izlenebilirliği artırmak için kullanabilecekleri çeşitli Cardano ürünleri sunmaktadır. 2019’da küresel atletik giyim markası New Balance, ürün doğrulaması için Cardano araçlarını kullanma planlarını duyurdu.

IOHK ayrıca Afrika ve Asya gibi yerlerde gelişmekte olan ülkelerin bankasız birçok vatandaşına dijital kimlik sunmak amacıyla Atala PRISM olarak bilinen bir dijital kimlik sistemi başlattı. 2019 yılında Cardano Vakfı, 54 Afrika ülkesiyle genişletilmiş iş birliğini duyurdu.

Cardano Görünüm

Cardano şu anda birkaç önemli aşamadan geçiyor.

Birincisi, Shelley dönemine tam geçiş 30 Temmuz 2020’de gerçekleşti. Bu aşamanın zirvesi, ağın merkezsiz hale getirilmesi ve Proof-of-stake uygulamasıdır, bu da Cardano topluluğu tarafından daha fazla node’un yönetileceği anlamına gelir. ADA sahipleri için, büyük haberler arasında delegasyonun tanıtımı ve steke ödülleri kazanmalarına izin verecek ödül sistemi yer alıyor.

Goguen, akıllı sözleşmeler için işlevselliği entegre edecek ve kullanım durumlarının genişletilmesine yönelik önemli bir adım olan Cardano’da merkezi olmayan uygulamalar (dApps) oluşturma yeteneğini ekleyecektir.

Teknolojik açıdan IOHK, internet erişimi olmadan (en azından bir dereceye kadar) çalışmasını sağlayarak kripto kullanıcılarına fiat benzeri bir deneyim kazandırabilecek bir kripto kimlik doğrulama mikroçipi geliştirmek için Wyoming Üniversitesi ile ortaklık yapıyor. Bu teknolojinin, kimlik doğrulama işlemi gibi kurumsal kullanımların yanı sıra, eşler arası ödemeler için potansiyel uygulamaları vardır.

Ethereum’a alternatif

Cardano, kullandığı geliştirilmiş akıllı sözleşmeler sayesinde Ethereum’a rakip ya da alternatif olarak gösteriliyor. Cardano ekibinin önemli bir özelliği ise, Ethereum’un eski CEO’su Charles Hoskinson’un da ekipte yer alması.

Cardano Ada coin nasıl alınır?

Bir kaç yıl öncesine kadar Türkiye’de Ada coin satın alabileceğiniz bir borsa bulunmamaktaydı. Ancak günümüzde hem Türk borsalarında hem de global borsaların neredeyse tamamında Ada coin listelenmektedir.

Güncel Cardano fiyatı grafiği

You have not selected any currency to display

Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin