featured

Cornerstoneile Tanışın: NEAR Ekosisteminin MetaYönetişim Protokolü

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Yakın zamanda, blokzincir yönetişiminin genellikle gözden kaçan tarafına bir rehber olması adına bir dizi makale yayınladık. Bu nedenle, blokzincir yönetişiminin, özellikle merkezsiz özerk kuruluşların (DAO’lar) kullanımı yoluyla geleneksel yönetişim yöntemlerinden nasıl farklı olduğuna dair daha kapsamlı bir görüşle ilgileniyorsanız, “Blokzincir Yönetişimine Detaylı Giriş” makalemizin ilk bölümünü okumanızı öneririz. Bu makale, bu kılavuzda tanıtılan bazı yönetişim konularını daha detaylı ele alıyor ve bize heyecan verici ve yenilikçi meta yönetişim projesi Cornerstone’a odaklanma fırsatı veriyor. Cornerstone platformunun bizim için sakladığı büyüleyici imkanlardan bazılarını incelerken okumaya devam ederek benzersiz DAO altyapısının doğal olarak erişilebilirliği ve son kullanıcıları için değer oluşumunu nasıl desteklediği üzerine düşünün.

Makalemizin devamında NEAR üzerinde inşa edilen ve DeFi, Web3, sosyal, oyun ve daha fazlası için oluşturulmuş bir meta yönetim protokolü olan Cornerstone‘u tanıtıyor. Cornerstone başlangıçta hızla genişleyen NEAR ekosistemine odaklanacak olsa da, Web3’ün tamamında en yaygın olarak benimsenen meta yönetim protokolü olmaya hazırlanıyor. ‘Meta Yönetim’ terimi, birden fazla Dapp protokolünü tek bir token ile yönetme süreci olarak ifade ediliyor. Cornerstone örneğinde, yerel tokeni ($CORN), kullanıcılarının gelirelde ederken çeşitli Dapp protokollerinin yönetimine katılmasını sağlar.

Dipnot: 18 Temmuz’da LiNEAR, yakın zamanda 10.000 CORN tokenlik bir airdrop gerçekleştireceğini duyurdu. Cornerstone projesiyle ilgilenen kullanıcılar için bu, harika bir fırsat!

Vizyon

Cornerstone platformu, başlangıçtan beri hızla genişleyen NEAR, Aurora ve Octopus Network ekosisteminin en iyi meta yönetim protokolünü geliştirmek gibi iddialı bir hedefe sahip. Yukarıdaki şemaya bakarsanız, platformun ‘minting’ adı verilen bir süreçle büyüyebilen bir hazine etrafında yapılandırıldığını göreceksiniz. Cornerstone hazinesine getiri ve yönetişim değeri taşıyan varlıklar sağlamanın karşılığında, kullanıcılar indirimli olarak CORN tokenielde ederler. Bu varlıklardan elde edilen getiri daha sonra hazineye aktarılır.

Hazinenin temel amacı, getiri sağlayan varlıkları, diğer DeFi protokollerinin yönetişim tokenlerini biriktirmek ve vekil oylama yoluyla NEAR ekosistemindeki çoklu DeFi protokollerinin değer tahakkukuna katılmaktır. Esasen, Cornerstone, kendisini genişletmek için gelir üretme konusunda hazinesini kullanacak. Bunu başarmak için kullandığı stratejilerden bazıları bunlarla sınırlı olmamak üzere şunları içerir: ödünç verme protokollerine stabilcoin sağlamak, likidite havuzlarından alım satım ücretleri toplamak, platform ücretlerini toplamak için DeFi protokollerinin yönetim tokenlerini stake etmekvb. Bunlar, hazinenin faal kalmasını sağlayan aktivitelerdir

Başlangıçta, Cornerstone hazinesi yalnızca en güçlü getiri sağlayan varlıklardan (NEAR stake türevleri gibi), ana akım stabilcoin’lerden (DAI), NEAR ekosistemindeki en iyi DeFi protokollerinin yönetişim tokenlerinden ve likidite havuzlarından oluşacak. CORN tokeni, bir bütün olarak NEAR ekosistemini uzun süre kullanmak isteyen herkes için en iyi seçenek. Ayrıca, tüm varlıklar, sahiplerinin pozisyonunu artıran getiriyi elde etmek için kullanılacak. Ve teknik ayrıntılara girmeden, kullanıcılar için hazine staking sürecinin bir yararı, hiper enflasyon (bugün Web3 alanında yaygın olarak görülen) yoluyla hazine büyümesini ortadan kaldırmasıdır.

Yapı

Cornerstone, yönetimin herkes için verimli ve erişilebilir olmasını istiyor. Cornerstone platformu, kullanıcılar için daha yüksek sermaye verimliliği sağlayarak ve neredeyse tüm DeFi protokolleri için yönetişim sürecini düzene sokarak, bir bütün olarak blokzinciralanında genel yönetişim ve ekosistem katılımını artırma hedefine ulaşmayı hedefliyor.

Dahası, Cornerstone, DAO yapısından tam olarak yararlanır; platform, uzun vadeli sahiplerin platformun geliştirme döngüsünün geleceği ve fon tahsisi hakkında toplu olarak önemli kararlar almalarına olanak tanır. Blokzincir yönetişimini tanıtan makalemizde açıkladığımız gibi, bugün DAO’lar dünya çapında yüzlerce topluluğun işlerini merkezi otorite olmadan ve tamamen şeffaf bir şekilde kendi kendilerini yönetmelerini ve yürütmelerini sağlamak için akıllı sözleşmeler kullanıyor. Ancak, Cornerstone’u geleneksel DAO’larınız arasında öne çıkaran özellik, protokolün “meta yönetişim” yönüdür. İlk şemaya bakarsanız, veCORN sahibi kullanıcıların kilitli varlıklara sahip uzun vadeli sahipleri olduğunu fark edeceksiniz. Bunun yanında yalnızca veCORN sahipleri, Cornerstone hazine varlıklarının DAO oylaması yoluyla nasıl kullanılacağına karar verebilir. (Daha önce açıkladığımız gibi, çeşitli farklı varlıkların, tokenlerin ve stabilcoin’leri içeren).

Buna göre tüm Cornerstone yönetişim süreci, size şu anda biraz karmaşık görünebilir, ancak merak etmeyin! Özünde, tek bir protokolün DAO’sunu bir ülkenin parlamentosu gibi düşünebilir, Cornerstone DAO’sunu ise sınır ötesi işbirliğini teşvik etmek için uluslararası kurallar formüle eden Birleşmiş Milletler’e benzetebilirsiniz. Platform, tamamen bir ‘meta yönetişim’ DAO kavramına öncülük etmeye odaklandı ve eğer başarılı olursa: NEAR ekosisteminin genel sermaye verimliliğini artıracak, Web3 alanında bir bütün olarak yönetişim oylamasının benimsenmesini teşvik edecek ve nihayetinde CORN sahiplerine değer tahakkuku ettirme hedefine ulaşmak için elinden gelen her şeyi yapacak.

Sonuç

Blokzincirlerin yönetimi, Web3 alanında hâlâ çok yeni bir sektör. Bu iyi bir şey, çünkü hâlâ büyümek için büyük bir alan olduğu anlamına geliyor. Bu durum, ayrıca DeFi yönetişim alanında yenilik yapan projelerin, gelecekte en hızlı dikey büyüme gerçekleştirebilecek olanlardan birine dönüşmesine olanak tanıyor. Geliştirme ekibinin, platformu genişletmek ve onu çok zincirli hale getirmek için uzun vadeli bakış açısı, benimsenmeyi artırmada en büyük etken olarak görülebilir.

Sonuç olarak, yukarıda bahsedilenlerine göre, Cornerstone DAO’nun önünde olağanüstü parlak bir gelecek olduğu açıkça ortaya çıkıyor.NEAR’ın gelişmiş sharding altyapısı, her geçen gün üçüncü nesil katman-1 blokzinciri oluşturmak ve bunlara değer katmak isteyen daha çok olağanüstü parlak fikirli geliştiriciyi, mucidi ve girişimciyi cezbediyor ve Cornerstone, bunun için son derece ideal bir proje.

Cornerstone DAO’nun meta yönetişim teknolojisi hakkında daha fazla bilgi içeren Litepaper’larını buradan okuyabilirsiniz ve ekibi doğrudan Medium, Twitter, Discord ve Telegram‘da takip ederek platformun gelişmeleri hakkında anında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin