featured

NEAR ve Sosyal Fayda: Açık Orman Protokolü’nün detaylı incelemesi

service service
Share

Share This Post

or copy the link

İnsanlar, ormanların, ekolojik ve psikolojik faydalarının farkına varmaya başladı. Ve eğer insanlık, iklim değişikliğiyle mücadele edecekse, o zaman ormanları korumak ve yenilemek son derece önemli bir eylemdir.

Ancak ağaçlandırma projeleri, yavaş ve karmaşık süreçler ile yüksek maliyetlere sahiptir. Bu, özellikle şirketlerin fosil yakıt tüketimini orman projelerinden elde edilen kredileri satın alarak ve takas ederek dengelediği karbon kredisi endüstrisi için geçerlidir.

Web3 tabiriyle yenileyici finans ile (ReFi) tanışın. Açık Orman Protokolü (OFP) gibi ReFi projeleri, ormanların değerini gerçek anlamda bilerek akıllı sözleşmeler kullanıyor. ReFi, aynı zamanda küçük ve orta ölçekli orman projelerine ve menkul kıymetlere çok ihtiyaç duyulan şeffaflığı, yüksek kaliteli verileri ve finansman fırsatlarını getiriyor.

Son yıllarda iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için sesler yükselirken ReFi daha iyi bir zamanda gelemezdi. NEAR üzerine inşa edilen OFP, merkezsiz toplulukların çevre üzerinde nasıl olumlu olabileceğine ve gerçek dünya etkisine sahip olabileceğine dair ışık tutan, sayısı giderek artan ReFi projelerinden biridir.

Web3’ün ekolojik sorunları nasıl ele aldığını daha iyi anlamak için Açık Orman Protokolü’ne (Open Forest Protocol – OFP) bir göz atalım.

Blockchain öncesi orman projeleri

Open Forest Protocol CEO’su ve Kurucu Ortağı Frederic Fournier, kriptodan önce yeniden ağaçlandırma ve orman koruma çabaları hakkında sevilecek çok şey olduğunu söylüyor. Sektörün, ağaç dikimi ve karbon kredilerini ölçmek, raporlamak ve doğrulamak (MRV) için kullanılan metodolojiler hakkında ortak bir anlayış oluşturduğunu belirtiyor.

OFP’nin COO’su Olga Dyka, MRV metodolojilerinin iyi geliştirilmiş olmasına rağmen hiçbirinin kapsamlı olmadığını söylüyor ve bu metodolojilerin Web3’te çalışabilse de, gelecekteki geliştirmeler veya iyileştirmeler için verimli olmayacağını belirtiyor.

OFP’nin akıllı orman sözleşmeleri

Web3 ile, ağaçlandırma projeleri, çok paydaşlı bir ortamda çalışmalarını kolaylaştırabilir. Sadece birkaç tıklamayla herkes doğrulanmış, yüksek kaliteli ve değişmez verilere erişebilir.

Fournier’a göre “Bugün belirsiz olan bir sisteme şeffaflık ve güven getirecek ve herkes en iyi MRV araçlarına erişimi olacak.”

Standartlaştırılmış, erişilebilir MRV araçlarıyla OFP, protokolünde denkleştirme ve karbon kredisi ticareti için fırsat sunabilir. OFP, bu özellikleri geliştirmeye devam ederken, ekip NEAR akıllı sözleşmeleriyle kolayca uygulamaya geçebilir.

OFP’nin akıllı sözleşmeleri, kullanıcılara MRV verilerine erişim sağlamak için öncelikle protokolün döngüsel veri yükleme ve doğrulama süreçlerini yönetir. Bir orman proje lideri, ağaçlarının biyo kütlesini ölçmek ve ormanın sağlığı hakkında rapor vermek için OFP’yi kullandığında, protokolün ön uç arayüzleriyle etkileşime girer. Proje yöneticileri, tek tek ağaçların ölçümleri ve fotoğrafları gibi ağaçlarıyla ilgili belirli veri noktalarını yükleyebilir.

IPFS’de derlendikten sonra, bu veri noktaları düzenli aralıklarla OFP’nin dağıtılmış veri doğrulayıcı grubuna gönderilir. Bu doğrulayıcıları veri denetçileri olarak düşünebilirsiniz. Raporlanan verilerin meşruiyetini değerlendirirler, ardından her veri yüklemesine ikili bir onaylama/reddetme kararı atarlar.

 

OFP’nin Ürün Geliştirme Lideri Luke Schubert, “Bu karar, projenin verilerine kaydedilir ve NEAR’ın blok zincirine kaydedilir” diyor:

“Tüm döngü, orman proje yöneticisinin daha fazla veri toplamasıyla yeniden başlar. Doğaya dayalı varlık üretimi ve sonuç odaklı finansmanı mümkün kılacak ek akıllı sözleşmelerimiz var.”

Tüm OFP kullanıcıları, önce orman verilerinin bireysel orman projelerini temsil eden yardımcı program NFT’leri olarak depolandığı bir NEAR hesabı oluşturmalıdır. OFP’nin kontrol paneli, zaman içinde bu orman verilerini otomatik olarak günceller.

OFP’nin ön uç ve akıllı sözleşmelerinin ötesinde, platform, sahadan ağaç verilerini toplayabilen “Forester” adlı bir mobil uygulama geliştirdi ve yayımladı.

Schubert, “Mobil uygulama çevrimdışı çalışıyor, coğrafi çitle korunan verilerin toplanmasına olanak tanıyor ve ormanlardan NEAR blokzincirine tek yönlü bir bilgi akışı sağlıyor” diyor:

”Bu uygulama, orman proje yöneticilerine ormanlarında neler olup bittiğini rapor etmeleri için sağlayacağımız birçok araçtan ilki.”

Open Forest Protocol’ün sosyal faydası

Ağaçlandırma endüstrisindekuralları baştan yazmak önemli olsa da OFP’nin izlediği topluluk temelli yaklaşım aynı zamanda sosyal faydayı da yükseltecektir.

Fournier’ın sosyal faydası, herkes için kolay ve açık olan bir istihdam süreci olarak ortaya çıkacaktır. OFP’nin araçlarının kullanımını ücretsiz hale getirmek, gezegen ve insanları için gelir sağlayan teşvikler oluşturmaya izin vermek de oyunun kurallarını değiştirir.

OFP ekibi, ayrıca hem kripto hem de iklim topluluklarını güçlendiren protokolü olmayı amaçlıyor. OFP, insanlar ve çevreleri üzerinden gerçek dünya etkisi olan bir uygulamadır. Geleneksel endüstrilerle ve gerçek, fiziksel dünyayla bütünleşmeye çalışan diğer Web3 projeleri için de bir model olabilir.

Ancak OFP’nin Topluluk Geliştirme Sorumlusu Rim Berjack, OFP’nin küçük ve orta ölçekli projeleri hayata geçirmenin ötesinde bir etkisi olacağını söylüyor. Protokol ayrıca, yaşam biçimleri için ormanlara bağımlı olan yerel topluluklara ve yerli halklara da fayda sağlayacaktır.

Daha küçük orman projelerine yatırım yapmak

OFP, restorasyon çabalarına bir çözüm sunarken toplulukları, çiftçileri ve arazi görevlilerini de etkileyebilir. OFP’nin yardımıyla insanlar, orman ve arazi kullanımları için destek alabilir ve bu alanları büyütebilirler.

Dyka’nın belirttiği gibi, gelişmekte olan topluluklardaki küçük ve orta ölçekli projeler, OFP aracılığıyla MRV araçları alıyor. Artık bir projeyi şeffaf bir şekilde yürütme yeteneğine sahipler. Bu, projelere potansiyel yatırımcılara ve finansal bağışçılara erişim konusunda daha fazla güvenilirlik sağlar. Bu da belirli bölgelerde daha fazla iş yerine ve daha iyi yaşam koşullarına yol açacaktır.

Fournier, Web3 teknolojisinin yanı sıra, yeni oyuncular için uzun vadeli bir vizyon ve girişimci bir ruhun gerekli olduğuna inanıyor. Proje liderleri, yeniden ağaçlandırma ve orman koruma konusunda kararlıysa bu çabaları, 10 ila 20 yıllık zaman dilimleri ve ötesini kapsamalıdır.

Bir ağaçlandırma projesini tek başına yürütmek, büyük olasılıkla imkansızdır. Yeni projeler genellikle sivil toplum kuruluşlarından (STK’lar) yardım beklerler. Fournier, bunun birçok sosyal ve çevresel STK’nın bulunduğu Kenya’da yaygın olduğunu söylüyor.

OFP, yeni bir yol açıyor

Fournier’a göre”OFP ile ikinci aşamada gelecek olan projelere yeterli araçları ve ön finansmanı sağlarsanız, çok küçük bir projeye (birkaç hektarlık restorasyon) sıfırdan başlayabilirler ve eğer bu konuda iyi bir iş çıkarırlarsa daha da büyüyebilirler.”

OFP ve ReFi’nin geleceği

Geleneksel ağaçlandırma endüstrisinden farklı olarak, OFP’nin inşa etme ve gelişme planları var. Zamanla, OFP’nin mevcut MRV yığınının üzerine daha heyecan verici ürünler eklenecek. Örneğin, projeler için bir finansman mekanizması olabilecek bir OFP başlatıcısı düşünün.

Web3 alanındaki diğer projelerle de entegrasyon, ilk hedeflerden biri. Fournier, özellikle karbon kredisi sağlayıcıları ile entegrasyon ve benzer düşünen diğer girişimlerle ortaklıklar kurmaya değiniyor.

Sonuç olarak, OFP, dünya çapındaki tüm ağaçlandırma şirketleri için en büyük küresel zemin platformunu oluşturmayı planlıyor.

NEAR Topluluğuna katılın

Twitter | Reddit | Youtube | Medium | Discord


(Sponsorlu makale) Sorumluluk reddi: Kripto Para Haber, yazıda geçen bilgilerden ve ilgili ürün ya da hizmetlerle ilgili hasar, kâr-zarar ya da kayıptan sorumlu değildir. Kripto Para Haber, yazıda adı geçen şirket, ürün ya da hizmetle ilgili okuyucuların özen göstererek kendi araştırmalarını yapmalarını önerir. Sponsorlu makaleleriniz için iletişime geçebilirsiniz / contact us  

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin