Metaverse, adını son zamanlarda en sık duyduğumuz kavramlardan biri. Özellikle Facebook’un “Meta” ismiyle yeniden markalaşması sonrasında gündemi iyice meşgul eden ve kripto sektörüyle entegre biçimde büyüyen bu fantastik kavramın doğuşu, bilinenin aksine çok daha eski bir tarihe dayanıyor. Şimdi gelin, hem Metaverse tarihine bir bakış atalım, hem de kripto alanında Metaverse’e dair yaşanan kritik bir gelişmeyi inceleyelim.
Metaverse nedir?
Metaverse kelimesi, “meta” ile “universe” kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Yani sanal ve gerçeğin bir araya geldiği, insan bilincini yapay bir ortamla birleştirmeye yönelik oluşturulmuş ileri teknoloji bir düzlemden söz ediyoruz.
Bu kavram ilk olarak 1992 yılında Amerikalı yazar Neal Stephenson tarafından kaleme alınan Snow Crash isimli kitapta karşımıza çıktı. Yani birkaç yıllık değil, 30 senelik bir geçmişten söz etmek mümkün. Bu kitapta Metaverse tasviri daha çok “kurgusal bir dünya” üzerinden ifade edilse de 2022 itibarıyla Metaverse’te kullanılacak para birimlerinin kripto piyasasında işlem görüyor olması, kavramı finans dünyasında da kritik öneme sahip bir noktaya konumlandırdı.
Metaverse’ün geleceği son derece parlak görüldüğü için Metaverse tokenleri son zamanlarda büyük sükse yaptı, milyarlarca dolarlık hacme ulaştı ve on binlerce kat değer kazandı. Geleceği yakalamak isteyen yatırımcılar ise Metaverse tabanlı kripto paralar üzerinden ciddi kazançlar elde ederken ileride de kazançlarını katlayacak gibi görünüyorlar.
Metaverse neden popülerleşti?
2004 yılında yaratılan ve kısa sürede milyarlarca kullanıcıya erişen Facebook, Ekim 2021’de ismini “Meta” olarak değiştirdiğini ilan etti. Bu değişimin altında yatan tek bir sebep vardı, o da şirketin faaliyetlerini Metaverse alanına yoğunlaştırmayı hedeflemesi.
Bu değişimin arka planında neler vardı?
2018’de Oculus projesini başında bulunan Jason Rubin, “The Metaverse” başlıklı 50 sayfalık vizyon belgesini Facebook yönetimine iletti. Belgede Rubin, Facebook’un sanal gerçeklik alanındaki vizyonunun, içeriğe harcanan yüz milyonlarca dolara rağmen beklendiği gibi yakalanmadığı yönünde bir eleştiride bulundu. Ayrıca Rubin; HTC, Apple, Google ve VR alanındaki diğer rakiplerin geçilebilmesi adına şirketi daha hızlı çalışmaya ve büyük adımlar atmaya çağırdı.
Bu tavsiyenin altında, Metaverse’e odaklanarak öteki şirketlerin sanal gerçeklik (VR) alanında yaptığı çalışmalara adeta tur bindirme hedefi yatıyordu.
Meta’nın tanımlamasına göre Metaverse kavramı, şirketin tüm ürün ve hizmetlerini birbirine bağlayan entegre ortamı ifade ediyor.
Peki kripto paraların bu konuyla ilgisi ne?
Sanalı ve gerçeği bir araya getirme ilkesi, Metaverse ve kripto para birimlerinin belki de en büyük ortak paydası olarak görülüyor. Bu sanal evrende kullanılacak finans aracının ise kripto paralar olması kaçınılmazdı. Geliştiriciler ve kripto para şirketleri hızla bu alanda çalışmalar yapmaya başladı ve Metaverse tokenleri tek tek piyasaya çıktı.
Bu coinler arasında ACA, CEEK, APE ve GMT gibi son günlerde popülerleşenlerin yanı sıra The Sandbox (SAND) ve Decentraland (MANA) gibi Metaverse’ün temel taşları olarak görülebilecek projeler de bulunuyor.
Büyük listelemeler geldi
Metaverse temalı coin’lere dünya genelinde gösterilen yüksek ilgi Türk yatırımcılar arasında da karşılık buluyor. Türkiye’de Metaverse tokenlerine inanılmaz bir ilgi var ve yatırımcılar en güvenilir şekilde nasıl alım-satım yapabileceği konusunda bazı soru işaretleri taşıyor.
Ayrıca Türk borsalar ve kripto platformları arasında Metaverse’e özel ilgi gösteren, bu alanda yatırımlar yapan ve listelemeler gerçekleştiren çok önemli bir isim var: Phemex.
Phemex nedir, Metaverse ile ilgileri ne?
Phemex, güçlü bir arka plana sahip, geniş yatırım seçenekleri sunan, güvenilir bir kripto para borsası olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Phemex’i rakiplerinden ayıran en önemli özelliklerden biri, Metaverse alanına verdiği büyük önem ve önemli listelemeler.
Özellikle son iki ayda Phemex’in Metaverse listelemeleri saymakla bitmiyor. Üstelik bunu çok hızlı bir şekilde yapıyorlar ve yatırımcılarını en popüler Metaverse tokenlerine eriştirmek konusunda son derece iyi olduklarını belirtelim. RACA, CEEK, APE ve GMT; son zamanlarda Phemex tarafından listelendi ve işleme açıklar.
Türkiye’ye çok önem veriyorlar
Phemex’in ayrıca Türkiye’deki yatırımcılarına ayrı bir önem verdiğini de es geçmemek gerekiyor. Tamamen Türkçe bir arayüze sahip olan Phemex’e sadece 30 saniye içinde kayıt olarak en yeni ve yüksek potansiyelli Metaverse tokenlerine anında yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan, Twitter hesabımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.