Bollinger Bantları’nın mucidinden umut veren Bitcoin tahmini!
Bollinger Bantları’nın mucidinden umut veren Bitcoin tahmini!

Kripto para teknik analizi: Bollinger bantları nasıl kullanılır?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto para işlemleri için yapılan teknik analizlerde birkaç göstergeden yararlanılabilir. Bollinger bantları ise bu göstergelerden en çok kullanılanıdır. Bu makalede ise sizlere nasıl kullanıldığını açıklamaya çalışacağız.

Bollinger bantları, günümüzde teknik analizde en aktif olarak kullanılan finansal işlem araçlarından ve volatilite göstergelerinden biridir. Bollinger bantları, 1980’li yıllarda Amerikan finans analisti, yazarı ve teknik analiz araştırmacısı John Bollinger tarafından geliştirildi. 2011 yılından itibaren ise ticari marka haline getirildi. Bu volatilite göstergesi, borsa tüccarları tarafından yoğun bir şekilde kullanılır. Kripto para hareketlerinin, borsa ve vb. Varlıkların salınımları ile benzerlik göstermesinden dolayı ise Bollinger bantları, kripto para teknik analizinde de kullanılabilir.

Bollinger bantları, bir kripto para biriminin fiyatının altında ve üstünde çizilen, dolayısıyla işlem aralığını belirten fiyat kanalları veya “bantlar” dır. İç çizgi belirli bir süre için hareketli bir ortalamayı temsil eder ve bir orta hat olarak gösterilir. Belirli bir gün boyunca bir kripto para biriminin ortalama fiyatı esastır. Bollinger bantları tipik olarak 20 günlük hareketli ortalama kullanırlar, bu da son 20 günde bir kripto para biriminin ortalama fiyatıdır. Dış hatlar, fiyatın yukarı veya aşağı doğru hareket etmesi beklenen aralıkları veya ‘bantları’ oluşturur. Bu dış çizgiler, tipik olarak iki standart sapmadır. (standart sapma, orta çizgiden ortalamadan sapma / sapma miktarını ölçer).

bollinger ornegi

Bandın alt ucuna doğru bir hareket zayıflığı gösterirken, üst banda doğru bir fiyat hareketi gücünü gösterir. Düşük oynaklık dönemlerinde (artan fiyat istikrarı, aşırı fiyat hareketleri yukarı veya aşağı değil), Bollinger bantları daralma eğilimindedir. Fiyat volatilitesi yüksek olduğunda ise oluşturulan bant,  genişlemeye eğilimlidir. Bu, düşük dalgalanma veya dar bantlar periyodunu genellikle genişleyen bant periyodu izler. Bu durumun tersi de geçerlidir. Bollinger bandının bu davranışı ise yaklaşan bazı trendleri önceden belirlemek için kullanılabilir.

Bollinger bantları Kripto para analizi trend tespitinde önemli bir göstergedir

Bollinger bantları fiyat hareketlerinin ortalama % 90’ını içerdiğinden bant dışına çıkan fiyatlar önem arz eder. Fiyat, her iki uçtaki bandın dışına dokunduğunda veya taşındığında, bir “işaret” olarak kabul edilir. Fakat bu durum bir işlem sinyali değildir. Üst bant ihlal edildiğinde, genellikle ilgili kripto paranın aşırı alım yapıldığını ve düzeltmeye gidebileceğini gösterir. Bu genellikle satış için iyi bir zaman olarak yorumlanabilir. Alt bant ihlal edildiğinde, tipik olarak, yine ilgili kripto paranın aşırı satıldığı anlamına gelir. Bu ise, satın almak için iyi bir giriş noktası olarak değerlendirilebilir. Bandın dışında yeni zirvelere ulaşıldığında, hemen bandın içindeki günlük yükseklerin ardından, tipik olarak tersine bir trend sinyali verir. Aynı durum görülebilecek yeni dipler için de geçerlidir.

Bantlar, bir trendin gücünü belirlemek ve işlem için giriş ve çıkış noktalarını belirlemek için kullanılabilir. Bollinger bantları, kısa vadeli işlem yapanlar için diğer zamanlara göre daha iyi sonuç verir. Ancak orta ile uzun vadeli analiz için de kararlı sonuçlara ulaşılabilir. Bununla birlikte, Bollinger bantları, bir işlem stratejisi belirlerken,  tek başına kullanıldığında yararlı olmayabilir. Trend teyidini iyi yapmak adına diğer göstergelerle birlikte kullanılmasında yarar vardır. Bollinger bantları ile birlikte kullanılabilecek için diğer bazı iyi göstergeler, göreceli güç endeksi (RSI) ve Volume indikatörleridir. Bu göstergelerin birlikte kullanımı, trend teyidi açısından daha sağlıklı sonuçlar alınmasını sağlayacaktır. Bir kripto para biriminin boğa (yükselme trendi) olduğunu düşündüğünüzde, trendi doğrulamak için diğer teknik göstergeleri kullanarak hipotezinizi doğrulamaya çalışabilirsiniz. Göstergelerden onay aldıktan sonra, işlem stratejinizi buna göre oluşturabilirsiniz.

Özetleyecek olursak, Bollinger bantları ile ilgili genel bir kural, fiyat Bollinger bandının dibine yakın olduğunda satın almak ve orta hatta kırıldığında veya üst banda yaklaştığında satmaktır. Tersi içinde aynı kural geçerlidir. Fakat unutulmaması gereken önemli bir nokta, bu durumların genelleme arz etse de her zaman geçerli değildir. Bu nedenle işlem stratejinizi belirlerken Bollinger bantları ile birlikte diğer birkaç göstergeyi kullanmakta yarar vardır.

cryptovest

 

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin