Yılbaşı öncesi küresel piyasalar ve Türkiye

Yılbaşı öncesi küresel piyasalar ve Türkiye

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Dünya bir yılı daha geride bırakmaya hazırlanıyor. 2021 yılı ekonomi olarak yine yoğun geçti. 2019 ve 2020 pandemi sürecinin yaraları sarılmaya çalışıldı. Ancak 2021 süreci işi daha fazla çıkmaza sürdü. Devletlerin aldığı kararlar, enflasyon, ticari gelişmeler, koronavirüs varyantları hep gündem içinde kaldı. Küresel piyasalar kadar ülkemizde de yoğun bir takvim yaşandı.

Türkiye’de dünya genelinde yaşanılan krizlerin birçoğunu gördü. Özellikle de enflasyon verilerden daha çok hissedildi. Doların artışı vatandaşları fazlasıyla etkiledi. Faiz politikası Türkiye’yi çok yıprattı. Geçtiğimiz haftaya kadar doların ateşi bir türlü dinmemişti. 18 lirayı aşan USD/TRY kuru rekor üstüne rekor kırmıştı.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni bir düzenleme getirdi. İnsanların dolara kaçışını engellemek adına mevduat düzenlemesi geldi. Bu haber doların bir anda değer kaybetmesine Türk lirasının ise değer kazanmasına yol açtı. Küresel piyasalar ise Türkiye’ye benzer bir çalkantılı süreç yaşadı.

Küresel piyasalar toparlanmayı yeterince gerçekleştiremedi

2019-2020 senesi insanlığa büyük bir darbe vurdu. Ekonomik çarkların durma noktasına geldiği dönemde insanlarda korku baş gösterdi. 2021 yılında pandeminin izleri silinmeye çalışıldı. Ancak yine de tamamıyla bitmedi. Omicron gibi yeni varyantlar ortaya çıktı. Avrupa ve Asya ülkelerinde yeni kapanmalar geldi. Bu da ekonomik verilere olumsuz yansıdı.

Amerika Merkez Bankası bu süreci genellikle güvercin bakışıyla izledi. Fakat son dönemde Fed Başkanı Jerome Powell’ın söylemleri artık şahin bakışa geçeceklerinin göstergesi oldu.

Kısacası küresel piyasalar ve Türkiye, zaman zaman iyi bir hava estirdi. Ancak beklenen sonuçlar gerçekleşmedi. 2021 yılında en çok ön plana Bitcoin ve türevleri çıktı. Bireysel ve kurumsal yatırımcıların dikkatini çeken kripto para birimleri ciddi yatırım aldı. Ekonomik sıkıntı içinde olan birçok yatırımcı dijital varlıklara yöneldi.

 


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin