featured

Son dakika: ABD TÜFE oranı yüzde 3,7 arttı! Kripto para piyasası nasıl tepki verdi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu bugün ağustos ayı TÜFE verilerini yayınladı ve ABD enflasyonunun yıllık yüzde 3,6’lık konsensüs tahminine kıyasla yüzde 3,7 oranında arttığını gösterdi. Son veriler enflasyonun iki ay üst üste yukarı doğru hareket ettiğini ortaya koydu.

Özellikle temmuz ayında TÜFE bir önceki aydaki yüzde 3’lük seviyesinden yüzde 3,2’lik bir artışla Mart 2021’den bu yana en düşük hıza ulaştı.

Gıda ve enerji fiyatları hariç çekirdek enflasyon yıllık bazda yüzde 4,3 ile beklentilere paralel artarken bir önceki aya göre yüzde 4,7 seviyesinden geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış bazda enflasyon, temmuz ayındaki yüzde 0,2’lik artışın ardından ağustos ayında yüzde 0,6 yükseldi.

tüfe

Piyasa katılımcıları, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırma planlarına ilişkin gelecekteki tutumunu şekillendirmede kritik bir faktör olarak görüldüğü için TÜFE verilerinin açıklanmasını merakla bekliyordu. Özellikle ABD Merkez Bankası bir önceki ay 25 baz puanlık bir faiz artırımı açıklamıştı. Birçok analist ABD Merkez Bankası’nın agresif yaklaşımını yeniden gözden geçirebileceğine inansa da yatırımcılar temkinli davranmaya devam etti.

JPMorgan, Goldman Sachs, Bloomberg, Morgan Stanley, RBC ve Wells Fargo TÜFE’nin yüzde 3,6 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyordu. Öte yanda Visa ve CIBC gibi diğer Wall Street oyuncuları yüzde 3,5’lik bir artış beklerken Barclays ve Citi bir önceki ay için TÜFE’de yüzde 3,7’lik bir artış öngörüyordu.

CME FedWatch Tool’a göre Federal Rezerv’in 20 Eylül’de yapılması planlanan FOMC toplantısında bir duraklama ilan etme olasılığı yüzde 91 idi. Ayrıca Wall Street analistleri de yıl sonuna kadar bir faiz artırımı olasılığını değerlendirdi. Özellikle TÜFE verilerinin açıklanmasının ardından ABD dolar endeksi (DXY) yüzde 0,07’lik bir artış yaşayarak 104,79 seviyesine yükseldi.

TÜFE verilerinin ardından Bitcoin ve Ethereum nasıl tepki verdi?

Kripto para piyasası oldukça değişken ve herhangi bir makroekonomik olay piyasadaki ivmeyi potansiyel olarak değiştirebilir. Segmentteki çalkantılı senaryonun ortasında, yatırımcılar genel kripto piyasasının sağlığına ilişkin ipuçları için iki büyük kripto olan Bitcoin (BTC) ve Ethereum’un (ETH) performansını da takip ediyordu.

Açıklamadan kısa bir süre sonra Bitcoin fiyatı son 24 saatte yüzde 0,22 düşüşle 26.172,83 dolara geriledi ve piyasa değeri yüzde 0,22 artışla 509,89 milyar doların üzerine çıktı. Bununla birlikte piyasa uzmanları, Fed’in faiz artırmaya kararından sonra BTC’nin yakın gelecekte önemli kazanımlara tanık olabileceğini tahmin ediyor.

Bu arada Ethereum fiyatı geçtiğimiz gün yüzde 0,58 düştü ve 1.597,34 dolardan işlem gördü. Piyasa değeri ise yüzde 0,60 düşüşle 192,01 milyar dolar seviyesine geriledi. Özellikle kripto para piyasasındaki Korku ve Açgözlülük Endeksi 34 seviyesini göstererek piyasada “korku” durumunun hakim olduğunu ortaya koydu.

coingape

 


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin