Pump dump hareketleri
Kripto para piyasalarında pump dump hareketleri hala yüksek seyrediyor

Kripto para piyasalarında pump dump hareketleri hala yüksek seyrediyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Piyasalarda pump dump hareketleri (doldur boşalt planı), onlarca yıldır var olan ve başlangıçta hisse senedi piyasalarına odaklanmış olan bir manipülasyon sahtekârlığı biçimidir. Daha spesifik olarak açıklamak gerekirse, küçük çaplı hisse senetleri üzerinde, şimdiler ise kripto para birimleri üzerinde, özellikle de kolayca manipüle edilebilen düşük sermayeli token piyasalarında sıklıkla gördüğümüz bir eylemdir.

Wall Street Journal’daki bir rapora göre, analiz edilen bir düzineden fazla en büyük pump dump hareketi,mesajlaşma uygulaması Telegram’da iletilen ve  74.000 takipçiden oluşan “Big Pump Signal” grubundan kaynaklandı. Wall Street Journal’ın bildirdiğine göre, Aralık ayının sonunda piyasaya sürüldükten sonra grup, 222 milyon dolarlık işlemle sonuçlanan 26 pump dump (doldur boşalt) operasyonunu yürüttü. WSJ’nin raporuna göre bu rakamı arttırabilecek başka gruplarda bulunuyor. Diğer gruplar da özel davet gerektiren sohbet odalarında faaliyet gösteriyor.

Pump dump hareketleri özellikle ICO’ları hedef alıyor

Dolandırıcılar, girişimcilerin projelerinin fonlarını yükseltmek adına dijital tokenlerini sattığı ICO’larının hemen ardından faaliyete geçiyorlar. ICO’lar, 2014 yılından 2016 yılına kadar 300 milyon dolar bir artış gösterebilirken, son 1,5 yılda 20 milyar dolar seviyesine kadar ulaştılar.

WSJ’ye göre, bir pump dump planı için ilk olarak tarih, saat ve kripto borsası seçilerek, yatırımcılara haber veriliyor. Sonrasında ise haberli traderlar, hızlı bir şekilde alış satış işlemini toplu halde gerçekleştiriyorlar. Bu tür bir sahtekârlık, sanki iyi bir şey yapmış hazzı ile dakikalar içerisinde gerçekleşip bitiyor. WSJ, Temmuz ayı içerisindeki bir günde “Big Pump Signal”in takipçilerinin nispeten bilinmeyen bir kripto para olan CloakCoin’i satın almaya başlamalarını söylediğine işaret etmişti.

CloakCoin’in fiyatı, Big Pump’ın sinyalinden sonra Binance kripto para borsası üzerinde hızla yükseldi. Borsa üzerindeki diğer dijital tokenlerin fiyatları, gün boyunca CloakCoin’de yükselişe geçmedi. Sonrasında ise coin fiyatı neredeyse 1 $ düştüğünde iki dakika içerisinde yüzde 50 oranında bir artış gösterdi.  Bir önceki saatte işlem görmeyen dijital bir tokende bu hareket sonucu 1.7 milyon dolar işlem yapılmış oldu.

Pump grupları en çok Telegram ve Discord’da organize oluyor

İnceleme, kripto paralarda devam eden “pump dump” planlarının sayısını tam olarak söyleyemese de, artık hedeflerini gizleme gereği duymadan örneğin “MEGA pump” ve “Orion pump” isimli grupların 63 kadar aktivitesi tespit edildi. Haziran ayı sonu itibarıyla en çok kullanılan mesajlaşma uygulamaları Telegram ve Discord’da toplam 236.000 takipçileri bulunuyor.

Grupların birçoğunda ise 50 dolardan 250 dolara kadar değişen aylık ücretler alınıyor. Ve kullanıcıların bilgi almak için hizmeti yayması gerekiyor. “Pump dump” sohbet odasının yöneticisi, bu durumda en kazançlı olan taraf iken, traderlar ise her zaman kazanç elde edemiyor. Rapora göre yine de bu durum yatırımcılara cazip gelmeye devam ediyor.

cryptocurrencyguide

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin