Bu haberimizde kendi tecrübelerimle madencilikten bahsetmeye çalışacağım. 3 Part olarak yayımlanacak olan ”Kripto paralar nasıl üretilir? ” yazı dizisinde süreç içinde yaşadıklarımı ve düşüncelerimi sizinle paylaşacağım. Bir blog yazısı gibi gözüksede aslında bir çoğumuzun aradığı bilgileri paylaşmış olacağım. Konularımız içinde; Madencilik nedir ? Amd ekran kartları ile ne üretebilirim? Ethereum madenciliği nasıl yapılır ? Ethererum dışında hangi coinleri üretebilirim ? vb. konulardan bahsedeceğim ancak bunu yaparken olabilecek en sade şekilde yapmaya çalışacağım ki bir çok detaylı makale zaten internet üzerinde mevcut. Önemli olan; ”kripto para madenciliği” hakkında en çok sorulan sorulara bu yazı dizisinde, basit ve yalın bir şekilde yanıt bulabiliyor olmanız olacak.
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; Kripto para madenciliği, öğrenilmesi zor gibi gözüksede aslında basit işlemlerle çok kolay ilerleyebileceğiniz bir yapıdır. Gerekli donanımları toparladığınız anda süreç sizin için başlayacaktır. Ne yazık ki talep patlaması yüzünden (Bir önceki haberimizlerimize göz atın; ( Link) donanımları toparlamanız pek kolay olmayabilir.
Kripto paralar nasıl üretilir ?
Gelelim neden madencilik kısmına; Madencilik denilince şu sıralar akla ilk gelen “Ethererum Madenciliği”dir. Nedeni ise yatırımın geri dönüş süresinin “RİO” normal yatırımlara göre (ev arsa vb.) daha kısa sürede olması ve Ethereum’un sergilemiş olduğu vizyon ile değerinin artabileceği olmasıdır.
Madencilik aslında sadece “Ethereum Madencilği”nden ibaret olmadığını zamanla bende öğrenmiş oldum. Şimdi sırada bu izlenimlerimi tecrübelerimi paylaşma zamanı.
Madencilik Nedir ? Ethereum Madenciliği Nasıl yapılır ? Belli başlı soruları kendimce internetten araştırırken, beni heyecanlandıran bir geleceğe doğru adım attığımın farkındaydım. Peki neden madencilik deniliyordu bu sektöre ? Aslında işin özü aynen değerli bir madende kazma-kürekle çalışmakla aynı. Tabiki bunu bu defa olarak yapmıyorsunuz. Elde etmiş olduğunuz donanımlar sayesinde gerekli yazılımları (programları) kurduktan sonra internet üzerindeki madenlere bağlanarak bildiğiniz madenci gibi bilgisayarlarınızın çalışma imkanı sağlamasına madencilik denilmektedir.
Neden Ethereum Madenciliği? sorusunun cevabı ise; kullanılan algoritmada ki karlılık olarak en fazla Ethereum’un getiri sağlamasıdır. Amd Ekran kartları ile yapılan madenciliğin adına genelde Ethereum Madenciliği ise bu yüzden denilmektedir. İşin aslı bir çok farklı coin vardır… Aynı alt yapıyı kullanan ve üretebileceğiniz.
Ethereum nasıl üretebilirim ? Ethereum Madenciliğini nasıl yapabilirim ?
Aslında süreç basit; gerekli donanımları bulduğunuz zaman sadece ufak ama önemli detaylar geriye kalır. Detayları Bir sonraki haberimizde paylaşacağım ama sade bir anlatım olacak.
Gerekli donanımlar olaraksa; eğer windows tabanlı madencilik yapacaksanız en kritik nokta ekran kartı. Gerisi çok da önemli değil…
Minimum 4gb bir ekran kartı (Tavsiye edilenler RX serisi), 4 gb ram, hdd/ssd, anakart ve üzerine kurulu bir işletim sistemi. Tek bir ekran kartı ile dahi madencilik yapabilirken bu işi ciddi olarak yapanlar ise “Rig” adı verilen bir yapı ile madencilik yapmaktadırlar.
Eğer gerekli donanıma sahip iseniz; bundan sonra ki süreç tamamen yazılımlarla ilgilidir. Belli standart programları kurup belli ayarları yaptıktan sonra saatler içinde üretime, yani madenciliğe başlamış olacaksınız.
Gerekli donanımları elde edip gerekli programları kurduktan sonraki süreç ise ne kadar sürede ne ürettiğiniz, ne kadar gelir elde ettiğinizle alakalı. Onun içinde hazırlanmış web siteleri mevcut ve herşey aslında otonom olarak işlemektedir. Belli bir stabilliği yakaladığınız an, ” Kripto Para Madenciliği, sizin için de oldukça keyifli bir uğraş haline gelebilir.
Özetleyecek olursak eğer; Bu günkü yazımızda, Kripto paralar nasıl üretilir ? başlığında buz dağının sadece görünen kısmını anlatmış olabiliriz. İşin aslı görünenin aksine detaylarında güzellikler olan, zor gözüktüğü kadar basit olan ama bir o kadar da emek isteyen bir sektöre adım atmak. Madencilik hakkındaki bu yazı dizisinin bir sonraki bölümünde, sizlerle yazılımsal ve donanımsal alanda tecrübelerimi paylaşıyor olacağım.
Mesut Paçavra
Global Pazarlama / Mining Uzmanı
Yasal Uyarı: Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kar ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.