Blockchain teknolojisi, basın özgürlüğünü sağlayabilir mi?
Blockchain teknolojisi, basın özgürlüğünü sağlayabilir mi?

Blockchain teknolojisi, basın özgürlüğünü sağlayabilir mi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bağımsız gözlemci Freedom House’a göre, internet özgürlüğü yaklaşık 10 yıldır düşüşte. Peki Blockchain teknolojisi, basın özgürlüğünü sağlayabilir mi?

Batıda, bu hem endişe verici hem de daha olumlu gelişmeleri yansıtıyor. Çevrimiçi dünyada ekstrem videolar veya çocuk pornografisi gibi özgür olmaması gereken içerik türleri vardır. Sürdürülen kamuoyu baskısı altında, Facebook, Google ve internet ile ilişkimizi yürüten diğer platformlar yavaş yavaş onları sınırlamak için harekete geçti.

Fakat Çin ve Rusya gibi yerlerde, web kontrolü çok daha agresif düzeyde. Xi Jinping’in 2012’de iktidara yükselişinden bu yana, Çin, internet özgürlüğüne, basına ve genel olarak ifade özgürlüğüne olan baskısını artırdı. VPN’ler, kullanıcıların büyük “Çin Güvenlik Seddi”ni bile geçmesini sağlarken bazı elçilikler dahi zorlukları raporluyor.

Freedom House’un belirttiği gibi, nihai hedef, hem sansür hem de aktif manipülasyon yoluyla internet ve sosyal medya üzerinde devlet kontrolünü uygulamak ve kullanıcılara yalanlar ve ithamlarla kafa karıştırırken rejimin mesajını teşvik etmektir.

Bugün, “Blockchain teknolojisi, basın özgürlüğünü sağlayabilir mi?” sorusunun cevabını arıyoruz.

İnternet özgürlüğü: En kötü suçlular

Çin

Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, WhatsApp ve bazı Google servisleri de dahil olmak üzere pek çok site ve uygulama engellenmiş durumda.

Çinli aktivistlere, demokrasiyi çevrimiçi savundukları için 11 yıla kadar hapis cezası verildi.

İran

Yargı ve İslam Devrim Muhafızları Birliği, teknoloji sektöründeki şirketlerin çoğunu denetliyor ve siyasi olayları kapsayan katı kurallara uymayan haberleri ve sosyal ağları sansürlüyor.

Ulusal Bilgi Ağı’na veya “helal internete” trafik çekmek için tasarlanmış, devlet tarafından onaylanan teşvik sistemini kullanırlarsa, izlenmesi ve sansüre tabi tutulması için internet servis sağlayıcılarına müşterilere %50 indirim verilmesini emretti.

Türkiye de son dönemde benzer problemlerle gündeme getirilmişti.

Blockchain teknolojisi, basın özgürlüğünü sağlayabilir mi?
Blockchain teknolojisi, basın özgürlüğünü sağlayabilir mi?

Teknolojik çelişki

Bütün bunlara rağmen, çoğu hükümet gibi bu rejimler, gelişen bir teknoloji sektörünün istikrarlı ekonomik büyümenin anahtarı olduğunu kabul ediyor.

Blockchain’in özellikle Çin’den sürekli yatırım alan bir teknoloji olması, hayli çelişkili duruyor. Zira Blockchain genel olarak otoriteyi merkezsizleştirmek ve hükümet gözetimini en aza indirmek için güçlü bir teknoloji olarak görülüyor.

Bugüne kadar en çok bilinen Blockchain projelerinden biri olan Ethereum, web sitesinde, kesinti, sansür, sahtecilik veya üçüncü taraf müdahaleleri olmaksızın tam olarak programlandığı gibi dağıtılmış merkezi olmayan uygulamaların oluşturulmasını sağladığını belirtiyor.

Blockchain teknolojisi, bazıları belirli bir sansür karşıtı odağı olan binlerce projeye yerleştiriliyor. Bir örnek, Twitter ile karşılaştırılabilecek bir merkezi olmayan mikroblog sitesi olan Zappl.

Ayrıca, kullanıcıların ulusal güvenlik duvarlarından kurtulmasına yardımcı olmak için merkezsiz bir eşler arası Blockchain olan ve VPN üzerinde çalışan Privatix de var. Daha da iddialı ve açık bir şekilde liberter, bükülmüş bir şekilde intnereti tamamen desantralize etme, bir VPN veya Tor’a ihtiyaç duymadan sansürsüz içerik sunma hedefine sahip olan Substratum.

Substratum’un kurucu ortağı Justin Tabb, şu sözleri kullanmıştı:

Bir gün, Amerikalılar uyanıp, Big Brother’ın omzunu seyretmekten hoşlanmadıklarını ve şirketlerinin yaptıkları her şeyi takip etmelerinin farkına varabilirler. Ve bu olduğunda, Substratum orada olacak.

The Decentralized News Network bu konuda en somut adımları atan örnek

The Decentralized News Network, görüşlerini biraz daha düşük bir seviyeye getirdi. Yazarları ve editörleri bir toplumu teşvik eden kripto tokenleriyle, hikayeleri doğrulamak ve sansürden kurtulmak için Blockchain’i kullanacak merkezsiz bir haber platformu geliştiriyorlar. Birkaç soruyla onlara ulaştık.

Soru: DNN, sensörün önüne geçmek için Blockchain teknolojisini nasıl kullanacak? Blockchain teknolojisi, basın özgürlüğünü sağlayabilir mi?

Cevap: Blockchain, DNN’nin altyapısının çok önemli bir bileşenidir ve sansüre karşı koymanın anahtarıdır. Çünkü bu program, “kurcalanmaya” doğal olarak bağışıktır. Bir madenciye veya bir node’a ev sahipliği yaparak bir Blockchain’e katkıda bulunan her yeni kullanıcı, verilerin güvenliğini sağlamaya yardımcı olur ve bu da onu hacklemek için gereken kaynak miktarının çok yüksek olmasını sağlar.

DNN’nin durumunda, yayıncılar, kullanıcıların eşler arası bir ortamda eriştiği haber içeriğini barındıran ve dağıtan node’ları çalıştırabilir. Bir hükümet kendi yetki alanındaki tüm node’ları kapatmayı başarsa bile, bu kullanıcılar DNN’ye başka yerdeki node’lara geçerek erişebilirler.

The Decentralized News Network
The Decentralized News Network

“DNN ile Blockchain teknolojisi, basın özgürlüğünü sağlama yolunda önemli bir araç olabilir.”

DNN, yayın sürecinin her bir parçasını şeffaf hale getirerek ve her makalenin içeriğini coğrafi olarak dağıtılmış bir şekilde depolayarak, haber içeriği onayı için güvenilir bir ortam oluşturmak üzere Blockchain’i kullanır. Bu, okuyucuları, editörleri ve yazarları, kendi istek sıralarıyla bir araya getiren bir yayın akışı yaratmaya hizmet eder ve aranan gerçekleri ödüllendirir. Ayrıca merkezi gözetim gerektirmez. Sansür dayanıklı olan bu hizmet, her makalede önyargı ve gerçekler arasında net bir ayrım sağlar.

Yayınlanmış makalelerin içeriğini Blockchain‘de saklayarak ve bu makalelere doğrudan Ethereum akıllı sözleşmelerde referans vererek, her makalenin değişmez olmasını sağlayabiliriz.

DNN’in Blockchain’i ayrıca içeriği yayınlama yetkisini de merkezsizleştirir. Yayımlanan eserlerin mesajını ve hissiyatını kontrol eden tek bir kaynak yoktur. Bu nedenle DNN herhangi bir özel ilgiye veya politik gündeme bağlanamaz. Ayrıca DNN, önemli bir reklam geliri yığını için rekabet etmiyor. Böylece DNN aracılığıyla Blockchain teknolojisi, basın özgürlüğünü sağlama yolunda önemli bir araç olarak kullanılabilir.

Soru: Günümüz medyasında sansür, ne büyüklükte bir problem? Ayrıca içeriklerin buna direnen içerikler olması ne kadar önemli?

Cevap: Freedom House Organization’a göre dünyadaki tüm internet kullanıcılarının üçte ikisi devlet sansürü altında yaşıyor. Bu inanılmaz derecede korkutucu.

Sansür, toplumun dokusu boyunca yankı uyandıran ve onun altında yaşayan insanlar için tamamen başka gerçekler yaratan etkileri olan gerçek bir sorundur. Kuzey Kore’yi başlıca örnek olarak sayabiliriz.

Sansüre direnmemiz ve daha demokratik ve daha özgür düşünen basın ve nüfus için yol gösterecek olan haberlerde yeni bir şeffaflık düzeyi yaratmamız gerekiyor. Buradaki fikir şudur: Haber dağıtımı herhangi bir merkezi otorite olmaksızın işlev görecek olsaydı, “medya titanları” bu konuda daha az role sahip olacaktı ve gazetecilerden başlayarak okurlara kadar giden, daha yüksek bir özerklik ve bağımsızlık seviyesi olacaktı.

Blockchain, Xin’e karşı

Bunlar güçlü iddialar. Ancak internetin, kendisini demokratikleştirici bir güç olarak lanse ettiğini hatırlamak önemli. Bazı olaylarda, Arap Baharı gibi, gerçekten de bu yönde hizmet gördü. Fakat başka birçok olayda otoriter rejimler, vatandaşlara karşı daha fazla kontrol sağlamak için interneti seçti. Peki Blockchain ile de aynı şeyi mi yapacaklar? Greatfire.org, sansürden kaçmak için Çinli internet kullanıcılarına çeşitli çözümler sunuyor ve ülkenin internet kontrol rejiminde en önemli otorite halini aldı. Organizasyonun Charlie Smith takma adlı direktörüne bazı sorular yönelttik.

Soru: Çin’de, az ya da çok, sansürle bir gelecek görüyor musunuz?

Cevap: Kısa vadede daha fazla sansür ama uzun vadede sansürsüz bir Çin görüyorum.

Soru: Blockchain teknolojisinin Çin’de sansürü engellemek için kullanılabileceğini düşünüyor musunuz?

Cevap: Çin için sansür karşıtı çözümlere çok yönlü bir yaklaşım vaaz ediyoruz. Birçok çözüm gerekiyor ve eğer entegre edilebilirse, o zaman çok daha iyisi olacak.

Büyük sansüre rağmen, Çin yetkilileri ayrılmaz bir şekilde küresel internete bağlılar. Onlar ve 700 milyondan fazla Çinli internet kullanıcısı, Çin dışındakiler gibi küresel internete güveniyor. Bankacılık ve finans gibi gerekli hizmetlere sansür karşıtı çözümlerin bağlanması, yetkililerin parayla bilgi edinme özgürlüğü arasında seçim yapmaları gerektiği anlamına geliyor.

Yine de günün sonunda yetkililerin, birisinin Winnie the Pooh’un bir resminden rahatsız olduğu için küresel interneti kapatmak yerine offshore hesaplarına ve bankalara para transfer etmeyi tercih edeceğini biliyoruz.

Peki sizce Blockchain teknolojisi, basın özgürlüğü adına işe yarayacak mı? Görüşlerinizi bizimle paylaşın.

___________________________

Kripto Para Haber, yazıda geçen bilgilerden ve ilgili ürün ya da hizmetlerle ilgili hasar, kâr-zarar ya da kayıptan sorumlu değildir. Kripto Para Haber, yazıda adı geçen şirket, ürün ya da hizmetle ilgili okuyucuların özen göstererek kendi araştırmalarını yapmalarını önerir.

Sponsorlu makaleleriniz için iletişime geçebilirsiniz / contact us  

___________________________

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin