2017 yılında patlama yaşayan ICO’ların bu yılki kaderi merak konusu. 2018 ICO furyasının ölüm yılı mı olacak? Hep beraber inceleyelim.
Şüphesiz geçen yıl, tüm yatırımcılar için büyük kazançlara sahne olan bir kripto para yılıydı. Kripto para birimleri 2017 yılını 17 milyar dolarlık piyasa değeriyle açarken, 613 milyar dolara kadar büyüdü. 2018’e girdiğimizde de hype ve momentum devam etti ve piyasa değeri 825 milyar liraya ulaştı. Artık tüm dünya, 1 trilyon barajını bekliyor.
Her şey bir gecede değişti
Bu cümlenin altını doldurabilmek için önce %3505’lik artışa sebep olan etmenleri konuşmak gerek.
Her şey ICO’lar ile başladı. ICO (İlk Para Teklifi) terimi, 2013 yılında MasterCoin (MSC) terimini kullanan ilk tokenle ve ardından NXT, ETH gibi projelerle başladı. Ethereum, 2014 yılında bir token satışıyla 12 saatte 3.700 BTC topladı.
2017’nin başlangıcında, ICO’lar ve token satışları girişimler için, projelerin yaratılması ve büyütülmesi adına gerekli başlangıç sermayesinin üretilmesi uğrunda gittikçe daha popüler hale geldi. Yıl ortasından önce 18 ICO izleme sitesi vardı. Mayıs 2017’de, Brave adlı yeni bir web tarayıcısı için başlatılan ICO, 25 saniyenin altında 35 milyon dolar (2 ETH blok) elde etti.
Haziran 2017’de BAT Token, kripto para borsalarında 0,0359 dolarlık bir fiyattan alıcı buluyordu. BAT, 6 günde 0,245 dolar seviyesine geldi. Bu artış ICO fiyatına göre yaklaşık %582’lik bir getiri anlamına geliyor. Bu hareket, çok sayıda girişim ve/veya projenin başlangıcında veya projenin Blockchain’e taşınması adına hayati önem taşıyor.
Eylül 2017’de Kik’in geliştiricisi, ICO sürecinde yaklaşık 100 milyon dolar topladı. Ekim 2017’den başlayarak, yıl boyunca 2,3 milyar dolar değerinde ICO token satışı gerçekleştirildi ve bu sayı, 2016’nın tamamında yapılanın 10 katına eşitti.
Yatırımcının bakış açısından her şey çok yeni ve çok güzeldi. Bu nedenle, proje ekipleri üzerinde ve iddiaların yerine getirilmesinin güvenilirliği konusunda kararlı bir araştırma yapmaya özen gösterilmedi ve pazardaki her projeye güven duyuldu. Bildiğiniz gibi çoğu yatırımcı, ICO sayfalarını ve whitepaperları bile okumuyor, sadece başlığında ICO geçen herhangi bir şeye para döküyorlar.
Girişimler için ise oyunun kuralları basitti: Milyonlar yarat, piyasaya sür ve borsaya çıkıldığında yatırımcılar 100 kat kazanç elde etsin; herkes mutlu olsun.
ICO’ların çılgın büyüme rakamları, sözde geliştiricilerin dünyayı değiştirme, bankacılık sisteminin kurallarını yeniden yazma ve geleceği yeniden tasarlama gibi çılgın iddialarla pazara girmesine sebep oldu.
Sorunlar tam olarak burada başladı. ICO endüstrisi, herhangi bir grup veya birey için sahte bir şirket yaratmayı da kolaylaştırdı. Hatta şirket açmanıza gerek bile yok. Bir whitepaper hazırlayın ya da kopyalayın veya hiç kullanmayın bile. Ardından yalnızca temel fikir konseptiyle bir token satışına gidin. Buradaki sorun, ya uygulamayı pratiğe çekmek için herhangi bir bilgiye sahip değiller ya da hiçbir zaman canlı bir ürün sağlama niyetleri yok. Buna EXIT SCAM de deniyor.
Geçen yıl milyonlarca dolarlık kayıp söz konusuydu
2017’deki dolandırıcı ICO’ların listesini çıkarmaya kalksak yaklaşık 2 sayfa tutar. Fakat birkaçını paylaşalım:
- Mybtgwallet.com (3,3 milyon dolarlık kayıp)
- BitCard (5 milyon dolarlık kayıp)
- Confido (375 bin dolarlık kayıp)
- Hong Coin
- Borg DAO
ve çok ama çok daha fazlası…
Gerçek güvenilir projelere duyulan güvenin azalmasıyla birlikte, yatırımcılar genel olarak piyasaya karşı şüpheci ve endişeli olmaya başladı.
ICO endüstrisini çevreleyen hileli doğa ile ilgili daha fazla konuşacağız ancak şu anda basit bir ifadeyle, anonim kişiler veya gruplar için sadece bir web sayfası oluşturarak acemi yatırımcıların dolandırıcılara ve aldatıcı gruplara maruz bırakıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Peki bunu nasıl düzelteceğiz? Düzenlemelere mi ihtiyaç var? Her ICO’yu banlayacak mıyız? Oyunun kendi kendini imha etmesine seyirci mi kalacağız? Çözüm ne? 2018 ICO oyununun ölüm yılı mı olacak?
Blockchain teknolojisinin önemi ve sadece parasal sistemin değil aynı zamanda merkezsiz ve güvenilir bir güdümlü ekosistemin geleceği hakkındaki ilerleyişimiz hakkında konuşacak olursak, yasaklamanın pek de mantıklı olmadığını anlayacağız.
Şüphesiz düzenlemelere ihtiyaç var, muhtemelen hepimiz bu konuda hemfikiriz. Ama problem şu ki, bize çözüm sağlaması gereken düzenleyici sistemlerin piyasayı nasıl sınıflandıracağımıza dair bir yol bulamadıklarını görüyoruz. Kripto para ve Blockchain’in kendi evrimimiz için gerekli olduğunu anlıyoruz ama onları nasıl sınıflandırıyoruz? Menkul değer mi, çevrimiçi varlık mı?
Düzenleyicilerin cevabını duyana kadar ne yapacağız? Yıllarca bekleyip pazarın daha fazla batmasına izin mi verelim?
Hayır, çözümler var, bunlardan biri de gerçek şirketlerdeki katılımcılar arasında aracı olmaya çalışan myICOPool.com. Her yeni proje üzerinde derinlemesine araştırmalar yaparak ve kırmızı bayraklar gösterenleri ortadan kaldırarak, diğer katılımcılarla bir araya getirerek, bize piyasadaki en iyi token bonuslarını alma fırsatı sunacak bir platform.
Dürüst olalım, ICO’nun sadece resmine bakarak aldığımız notları ortadan kaldırmanın vakti geldi. Oyunun kuralları değişti: En iyi projelerde en önde olmalı, en iyi bonusları elde etmeli ve geleceği olmayanları elemeliyiz.
Platformun kullanımı hayli kolay. Katılımcılar gönül rahatlığıyla kullanabilir zira ICO havuzlarına yapılan tüm işlemler Blockchain’de kayıtlı. Ekip, yeni projelerle bağlantı ve ortaklıklar kurarak gün geçtikçe daha fazla güven kazanma konusunda canla başla çalışıyor.
Telegram gruplarını ziyaret ederek sorularınızı yetkililere yöneltip hızlıca cevap alabilirsiniz.
Detaylı bilgi için platformun web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
My ICO Pool
Web Sitesi – Telegram – Twitter – Facebook
___________________________
Kripto Para Haber, yazıda geçen bilgilerden ve ilgili ürün ya da hizmetlerle ilgili hasar, kâr-zarar ya da kayıptan sorumlu değildir. Kripto Para Haber, yazıda adı geçen şirket, ürün ya da hizmetle ilgili okuyucuların özen göstererek kendi araştırmalarını yapmalarını önerir.
Sponsorlu makaleleriniz için iletişime geçebilirsiniz / contact us
___________________________