Şok iddia: “ETH 2.0, Ethereum’un sorunlarını çözmeyebilir!” Peki neden?
Şok iddia: “ETH 2.0, Ethereum’un sorunlarını çözmeyebilir!” Peki neden?

Şok iddia: “ETH 2.0, Ethereum’un sorunlarını çözmeyebilir!” Peki neden?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Son dönemde iyice tırmanan Ethereum işlem ücretleri, toplamda yaklaşık Bitcoin’in üç katına, yani 7,5 dolara mal oluyor. MakerDAO’da bir cüzdan kurmak 40 doların üzerindeyken, Compound için ödünç verme ücreti 10 dolar. Bu gülünç ücretler ise elbette sürdürülebilir değil. Peki ETH 2.0 buna gerçekten çözüm olabilecek mi?

DeFi platformlarında her geçen gün yeni yield farming teşviklerinin başlatılmasıyla, ağ tıkanıklığı ve yüksek ücretlerle ilgili endişe verici sinyallere rağmen alan genişlemeye devam ediyor.

DeFi ağı tıkamaya devam ediyor: ETH 2.0 çözüm olmayabilir

DeFi kullanıcıları, blok zincirini ölçeklendirmeyi vadeden ETH 2.0’ın nihai lansmanını merakla bekliyorlar. Ancak uzmanlara göre bu da mevcut kripto kullanıcı sayısını desteklemek için yeterli olmayabilir.

Yılın başından itibaren 350.000 adresin eklenmesiyle benzersiz DeFi adreslerinin sayısı hızla artıyor. Uniswap gibi DeFi platformları, işlem hacmi açısından Coinbase’i aşarken, kullanıcı tabanı Coinbase’in 32 milyon müşterisine kıyasla hâlâ çok küçük.

GAS ücretlerinin zirve yaptığını varsayarsak Ethereum 2.0’ın ücretler üzerinde ne kadar fark yaratacağını gerçekçi bir şekilde değerlendirmek için iyi bir zaman olabilir.

Yeni güncelleme neler vadediyor?

Ethereum 2.0 başlangıçta 64 parça ile başlayacak şekilde ayarlandı. Her bir parça potansiyel olarak kendi işlem geçmişine sahip ayrı bir zincir olarak çalışabilecek. Böyle bir senaryoda ağ, işlem kapasitesini 64 kat artıracak.

Kruger’ın tahmini, her DeFi kullanıcısının dört adresi olduğu varsayımına dayanıyor. Bu mantığa göre, bu yaklaşık 114.000 benzersiz kullanıcıya eşit. Her DeFi kullanıcısının sadece iki adres kullandığı şeklindeki iyimser varsayım altında, bu 220.000 kullanıcıya yakın demek. 64 parça ile bu, yaklaşık 14 milyon kullanıcıya eşit olacak, yani Coinbase’in kaldırabileceğinden hâlâ yetersiz. Daha da kötüsü Coinbase, birkaç büyük borsadan sadece bir tanesi.

Bu analistin mantığına göre Ethereum 2.0 tek başına tıkanıklık sorunlarını tamamen çözmeyecek.

Katman-2 işlem kapasitesini onlarca kat artırabilir

Katman-2 uygulamaları burada devreye giriyor. Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, sıradan işlemler için Zk-sync, OMG ve Loopring gibi mevcut katman-2 ölçeklendirme çözümlerinin kullanılmasını onaylıyor. Buterin’in tahminlerine göre, işlem sayısını saniyede 12-15 işlemden (TPS) 2.500 TPS’nin üzerine çıkarma potansiyeline sahip.

Yüksek GAS ücretleri, kârları da etkilemeye başlıyor. Sonuç olarak, borsalar transfer ücretlerini artırıyor ve kullanıcıları kriptolarını taşımak için başka alternatifler bulmaya zorluyor. Tether’in Zk-roll up’ları uygulaması önemli olsa da diğer exchange’ler arasındaki benimsenme minimum düzeyde kaldı.

17 Eylül’de Ethereum’un işlem sayısı, 2018 zirvesinden bu yana ilk kez tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1,34 milyonu geçti. Dahası, 2017’deki ICO balonu sırasında, Ethereum’da akıllı sözleşme yürütme gibi değere dayalı olmayan işlemler, ağın toplam işlemlerinin %2’sinden daha azdı. Ancak cuma itibarıyla %50’ye yükseldi.

2. katman çözümlerinin yalnızca basit ETH transferleri için önerildiği göz önüne alındığında, toplam GAS ücretleri üzerindeki etkisi minimum olacak. Bu nedenle Ethereum’u DeFi’nin ihtiyaçlarına göre ölçeklendirmek için bir değişiklik kombinasyonu gerekiyor.

Ethereum’u ölçeklendirmenin önündeki yol, ETH 2.0 vaadine rağmen hâlâ uzun ve zorlu.

cryptobriefing


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Türkiyenin en büyük evden eve taşıma web sitesine hoş geldiniz linklere tıklayıp sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
nakliyat firmaları
kartal evden eve nakliyat
adalar evden eve nakliyat
arnavutköy evden eve nakliyat

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin