Siber suç çetesi tutuklandı, Bitcoin ile 1.24 milyar dolar para akladılar
Siber suç çetesi tutuklandı, Bitcoin ile 1.24 milyar dolar para akladılar

Rus ve Ukraynalı siber suç çetesi İspanya’da tutuklandı, Bitcoin aracılığı ile 1.24 milyar dolar para akladılar

service service
Share

Share This Post

or copy the link

İspanyol polisi tarafından, dünya çapında finans kurumlarından 1.24 milyar dolardan fazla para çaldığı ve daha sonra yasadışı kazançlarını Bitcoin (BTC) aracılığı ile akladığı iddia edilen Rus ve Ukraynalı uyruklulardan oluşan bir siber suç çetesi tutuklandı.

Siber suç çetesi tutuklandı, Bitcoin aracılığı ile 1.24 milyar dolar para akladılar

İspanyol polisi ve Europol tarafından yapılan açıklamalara göre; çetenin lideri olan “Denis K.” adlı bir Ukraynalı ve onunla birlikte üç şüpheli Rus ve Ukrayna kökenli suçlu, İspanya’nın Alicante şehrinde tespit edilip tutuklandı. 5 yıl boyunca, suçluların dünyanın dört bir yanındaki finans kurumlarından 1 milyar avrodan fazla (1.24 milyar dolar) çaldığı bildiriliyor.

Suçluların, 100’den fazla finans kurumunu hedef almış ve genel olarak her bir soygunda 10 milyon avroya kadar çıkan, siber suçlara karıştıkları iddia edildi. Yetkililer tarafından iddia edilene göre neredeyse tüm Rus bankaları etkilenmiş ve bunların yaklaşık 50 tanesi saldırılarda para kaybetmiştir.

Çete, banka yetkililerine kötü yazılım içeren eklerle birlikte kimlik avı e-postaları göndererek iç bankacılık ağlarına erişim sağladı. Kötü amaçlı yazılımlar, söz konusu faillerden etkilenen donanım üzerinde kontrole sahibi olmalarını sağlayarak, ATM’lerden sınırsız miktarda para çekmesini sağladı.

Bitcoin ile İspanyada mülk ve araç satın aldılar

AP, siber suçluların, kötü yoldan elde ettikleri parayı harcamadığını, bunun yerine Bitcoin ‘lere dönüştürdüğünü bildiriyor. Dönüştürüldükten sonra, kripto para ile İspanya’daki emlak ve araçlar da dahil olmak üzere farklı varlıkları satın almak için kullandılar.

Şubat 2018’de, Tayland polisi bir Rus vatandaşı yakaladı, adı Sergey Medvedev. Uluslararası bir siber suç örgütünün ve Dark Web sitesi Infraud’un yöneticisinin iki kişi olduğunu söyledi. Portal, çalıntı kredi kartlarını, kimlik bilgilerini ve yasa dışı yollarla elde edilmiş hükümet belgelerini satmak için kullanılıyordu. Tutuklama zamanında, Medvedev, 100.000 Bitcoin’e (BTC) sahipti. O zamanlar yaklaşık 820 milyon dolar değerindeydi.

cointelegraph

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin