SEC davası bitcoini etkiledi!

SEC davası nedir? Bitcoin neden 25.400 Dolar’a düştü? Binance’ye karşı SEC davası kripto piyasalarını sarsıyor!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Kripto sektörüne yönelik son darbe, Binance’ye karşı SEC davası kripto piyasalarını sarsıyor.

Bitcoin son zamanlarda yaklaşık 25.750 dolar seviyesinde işlem görüyordu ve son 24 saat içinde neredeyse %5 değer kaybetti. Bu düşüşün büyük bir kısmı, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Binance’e dava açtıktan sonra, yaklaşık iki saat içinde gerçekleşti. Binance’i menkul kıymetler yasalarını ihlal etmekle suçlayan bu dava, piyasa değeri açısından en büyük kripto para birimi olan Bitcoin üzerinde etkili oldu. Bitcoin, geçtiğimiz hafta çoğunlukla 27.000 doların üzerinde seyretmişken, Binance hakkındaki suçlamalar sektörün bütünlüğü ve düzenleyicilerin borsalara daha fazla kontrol uygulama niyeti konusunda endişeleri yeniden alevlendirdi. Binance ve diğer borsalar yıllardır düzenleyici denetimle karşı karşıya kalmaktadır.

Sologenic adlı tokenleştirilmiş menkul kıymetler için blockchain tabanlı bir ağın ortak kurucusu Bob Ras, “Binance haberleri açıkça büyük bir satışa yol açtı, ancak haberler aslında çok şaşırtıcı değildi” dedi. “Binance’a karşı gelecek eylemler hakkında uzun süredir söylentiler dolaşıyordu.”

Ancak Ras, 2022 yılında Luna, Celsius ve FTX çöküşlerinin ardından yaşanan büyük ölçekli tasfiyelerin benzerlerini yaşayacağımızdan emin olmadığını belirtti. “O zaman birçok zorunlu satış gördük. Şu anda o dönemde olduğu kadar çok zorunlu satıcı olduğunu düşünmüyorum. Burada muhtemelen kademeli bir toparlanma yaşayacağımızı tahmin ediyorum.”

Ether de düşüş yaşadı

Piyasa değeri açısından ikinci en büyük kripto para olan Ether, son zamanlarda 1.800 doların altında işlem görüyordu ve Pazar gününe göre %5’in üzerinde değer kaybetti. ETH ve diğer büyük altcoinler Pazartesi günü bitcoin’e benzer bir seyir izledi ve düşüşlerinin büyük kısmı SEC davası açıldıktan hemen sonra gerçekleşti. Binance’in borsa tokeni BNB ve Solana blockchain’inin yerel kripto parası SOL, son zamanlarda %10’dan fazla düştü. Akıllı sözleşme platformlarının tokenleri olan Cardano (ADA) ve Polygon (MATIC) ile popüler meme coini DOGE, son zamanlarda %8’den fazla değer kaybetti. Son birkaç haftadır ralli yapan litecoin bile %9’dan fazla düştü. SEC davasında bu tokenlerin kayıtsız menkul kıymetler olduğu iddia edildi.

CoinDesk Piyasa Endeksi, kripto piyasalarının performansını ölçen bir gösterge, %6’dan fazla düştü. Endeksi oluşturan DeFi, hesaplama, Kültür ve Eğlence gibi altı sektör de derin düşüşler yaşadı. Kripto Korku ve Hırs Endeksi ise nötr bölgede kalmaya devam etti, bu durum yılın büyük bir kısmında geçerli olan bir durum.

Endüstri hisseleri düşüş yaşadı

Kripto fon yöneticisi BitBull’un CEO’su Joe DiPasquale, CoinDesk’e gönderdiği bir notta SEC davasının “şaşırtıcı olmadığını” belirtirken, ether’ın davaya dahil edilmemesinin “iyi bir işaret” olduğunu ve ekledi: “Binance’in işleyişini etkileyecek büyük bir gelişme olmadıkça, piyasanın çok daha fazla kaybetme olasılığının düşük olduğunu düşünmüyoruz.”

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite ve S&P 500 gibi geniş tabanlı hisse senedi endeksleri Binance olayını büyük ölçüde umursamazken, sektöre odaklanan hisseler düştü. Coinbase hisseleri, açıklamanın yayınlanmasından hemen sonra %5’ten fazla düştü ve piyasa kapanışında %9’dan fazla değer kaybetti. Bitcoin’i bilançosunda büyük miktarda tutan MicroStrategy (MSTR) hisseleri %8,5’ten fazla düştü, Bitcoin madencileri Riot Blockchain (RIOT) ve Marathon Digital (MARA) %8’den fazla düşerken, Bitfarms (BITF) %7,4’ten fazla düştü. Güvenli liman varlık olan altın ise 1.980 doların hemen altında düz bir seyir izledi.

SEC davası sonuçları

SEC davası sonucunda kripto evreninin her köşesine sızan etkiler görüldü. Crypto yatırım ürünleri sağlayıcısı 21Shares’in sağladığı Dune Analytics tablosuna göre, Pazartesi öğleden sonra (ET) Binance, net çıkışlarda yarım milyardan fazla kayıp yaşadı. Tabloya göre, bu dönemde tüccarlar 1 milyar dolardan fazla dijital varlık çekti, depozitolar ise 546 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kripto veri platformu Coingecko’ya göre, Binance üzerinde BTC için +%2 derinlik 2,7 milyon dolar. Phuture, bir kripto endeksi platformu olan büyümeden sorumlu Charles Storry, CoinDesk’e “çok düşük likidite seviyeleri” olduğunu belirtti.

Toronto merkezli kripto platformu FRNT Financial’ın veri ve analitik başkanı Strahinja Savic, CoinDesk’e gönderdiği Telegram notunda, Binance’in bu yılın başlarında CFTC tarafından suçlanmasından bu yana “oldukça normal bir şekilde faaliyet göstermeye devam ettiğini” belirtti. “ABD kullanıcılarının Binance’e erişimi uzun süredir yasaklanmış durumda” diye yazdı. “Bu hikayede gerçekten durumu değiştiren bir unsur belirlemek zor.”

Savic, ekledi: “Binance’in düzenleyici sorunları bitcoin’i etkilemiyor. SEC’nin suçlamalarına bakan herhangi bir tüccarın, orada herhangi bir şeyin bitcoin boğa tezi için zararlı olduğunu düşündüğünü hayal etmek zor. Bununla birlikte, alanındaki aşırı korrelasyonlarla birleşen çapraz teminat miktarı göz önüne alındığında, bitcoin’in satılması şaşırtıcı değil.”

Sologenic’in kurucu ortağı Bob Ras, “ABD merkez bankasının bu ay veya yaz aylarında faiz artırımını durdurması durumunda ciddi bir pozitif ivme dönüşü bekleyebiliriz” diye düşünüyor.

Ancak Ras, bu piyasada yatırımcıların “tedirgin hissettiği” bir dönemde “güvenin yeniden tesis edilmesi zaman alacak” şeklinde olumsuz bir düşünce dile getirdi. SEC’nin eylemleri birçok kripto projesini Amerika Birleşik Devletleri dışına itmekte ve bu bakımdan bu durumun açıkça ABD ekonomisi ve genel olarak inovasyon için olumsuz bir etkisi olduğunu belirtti.

cyrptonews.net

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin