featured

Kripto para staking nedir ? Madenciliğin sonu mu geliyor ?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

On yılı aşkın bir süre önce hayatımıza giren Bitcoin ile birlikte insanlar madencilik (mining) kavramı ile tanıştı. Bu, blok onaycılarının yeni oluşturulan coinler ile ödüllendirildiği bir süreç. GPU ekipmanı ile bireysel BTC madenciliği artık kârlı görülmediği sektörde, daha cömert madencilik biçimlerini mümkün kılan harika altcoinler bulunuyor. Özellikle, kripto para staking bugün itibariyle en kazançlı yaklaşımlar arasında sayılıyor.

İş ispatına (Proof of Work – PoW) alternatif olarak pay ispatı (PoS) konsensüs algoritması tarafından yönetilen Blockchain ağı ile coin kazanmak da mümkün. Staking işlemine izin veren bazı kripto paralara örnek vermek gerekirse; DASH ve kripto para değişim platformu Decoin yerel coini DTEP öne çıkan kripto paralar arasında.

Kripto para staking nedir?

Kripto staking kavramı, geleneksel bankalardaki mevduatlardan faiz kazanmaya benziyor. Özet olarak, tasarruf sahipleri dijital bir cüzdanda belirli bir miktarı bloke ettirmek suretiyle ödül olarak coin kazanabilirler. Bir bankada mevduat tutma ile benzerlikleri olsa da, staking kesinlikle negatif faiz içeremez ve bu seçeneği kullanmak için ekstra bir ücret alınmaz. Dolayısıyla, bu madencilik yaklaşımı çok daha kârlı ve kullanışlıdır.

Coin sahibi olarak sizin için tek şart blokeli miktarı unutmanız gerektiğidir. Çünkü bu miktar üzerinden coin kazanmak için blokenin çözülmemesi gerekiyor.

Özetlemek gerekirse, staking, tasarruf sahiplerinin Blockchain’deki blokları doğruladığı mekanizmadır. PoS fikir birliği algoritmasında, madenciler, coin sahiplerinin bulunduğu havuzdan rastgele seçilir. Bir madenci bir cüzdana belli miktarda coini yükleyerek (staking) havuza ulaşabilir. Seçilen düğüm (node), coini bağlı cüzdanda biriktirir ve yığılan kripto para yüzdesiyle orantılı olarak yeni bir blok oluşturur. Örneğin, yığınlanmış coin miktarı, Blockchain ağındaki toplam tedarikin yüzde 10’u ise, düğüm (node) yeni bloklar için işlemlerin yüzde 10’unu çıkarabilir.

Decoin ile staking nasıl çalışır?

Staking’in gerçekte nasıl çalıştığını anlamak için, dilerseniz somut bir örneği kısaca inceleyelim. Kripto para borsası platform operatörü Decoin, hızlı bir şekilde genişlemeye hazırlanıyor, bunun için PoS fikir birliği mekanizmasını benimsedi. Aynı ismi taşıyan coini ile birlikte gelen tüm avantajların yanı sıra, sahiplerinin staking ile ödül almalarını sağlıyor.

Decoin’in White paper’ına göre, çevrimiçi DECOIN cüzdanında coinlerini yükleyen (staking) tasarruf sahipleri yılda yüzde 6,2 oranında getiri elde edebiliyorlar. Bu getiri oranının uzun vadeli olması için, Decoin’in toplam arzının yarısı olan 140 milyon token staking ödülü olarak garanti altına alındı. Toplam arzın kalan yarısı ise şu an dolaşımda.

PoS algoritmasına has olan en önemli özellik ise devasa hesaplama gücü için ve dolayısıyla Decoin’i daha çevre dostu yapan madencilik süreci için büyük miktarda enerji gerektirmemesi. Dahası, Decoin’in PoS ve PoW kombinasyonuna dayanan Ethereum’dan daha iyi performans gösterdiğini söyleyebiliriz. Bunun sebebi, Decoin’in her düğümün coin kazanmasına ve getiri elde etmesine izin vermesi. Ethereum ise bu seçeneği sadece masternodeler için kullanıyor. Ayrıca, Ethereum’daki bu faaliyet için önemli miktarda yatırım gerekiyor.

Coin staking’in faydaları

Kripto para staking, aşağıdaki avantajlardan dolayı günümüzde daha popüler hale geldi.

  • Staking işlemine katılan coin sahipleri, mutlaka PoS algoritmasının artılarını ve eksilerini bilmek zorunda değiller.
  • PoS fikir birliği mekanizmasındaki tasarruf sahiplerinin, şu anda Bitcoin madenciliği için kullanılan ASIC madencileri gibi ileri teknoloji bilgisayar donanımları satın almaları gerekmez.
  • PoS, çevre dostudur ve Bitcoin’in PoW madenciliğine göre çok daha verimli enerji kullanır.
  • Yüzde 51 saldırısı olarak bilinen tehdit, bir PoS sisteminde önemli ölçüde azaltılır.
  • Staking işlemi, tasarruf sahiplerinin garantili bir getiri elde etmelerini sağlar.

Sonuç olarak, kripto para staking, herkesin yıllık sabit bir getiri elde etmesine izin verdiği için şu anda ön plana çıkan bir faaliyet. Bitcoin madenciliği gittikçe zorlaşmakta ve artık daha çok ilgi gösterilmesi gereken bir süreç. Bu nedenle coin staking şimdilik daha iyi bir seçenek olmaya devam ediyor.

– decoin.io –

Decoin hakkında daha fazla bilgi almak için önceki makalelerimize de göz atabilirsiniz.

___________________________

Kripto Para Haber, yazıda geçen bilgilerden ve ilgili ürün ya da hizmetlerle ilgili hasar, kâr-zarar ya da kayıptan sorumlu değildir. Kripto Para Haber, yazıda adı geçen şirket, ürün ya da hizmetle ilgili okuyucuların özen göstererek kendi araştırmalarını yapmalarını önerir.

Sponsorlu makaleleriniz için iletişime geçebilirsiniz / contact us

___________________________

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin