Kripto Para Haber – Bu yazımızda sizlere Polkadot nedir sorusunun cevabını vermeye çalışacağız. Kripto para birimi dünyasında ilk 10 içerisinde yer alan Polkadot (DOT) konusuna gelin ayrıntılı bir şekilde bakalım.
Polkadot coin nedir?
Polkadot coinin nihai hedefi, birbirleriyle sorunsuz bir şekilde iletişim kuracak blok zincirlerinin yeni interneti haline gelmektir. Ethereum veya Cardano gibi halihazırda pek çok harika platform varsa neden böyle bir şeye ihtiyacımız olduğunu sorabilirsiniz. Polkadot’un yaratıcıları, hiçbir blok zincirinin tüm amaçlara hızlı, güvenli ve verimli bir şekilde hizmet edemeyeceğine inanıyor.
Tüm farklı uygulamalara hizmet eden milyarlarca akıllı sözleşmeyi barındıran gelecekteki Ethereum’u (iyileştirilmiş işlem hızına sahip ETH 2.0 ile) hayal edin. Böyle bir durum sadece etkili olmakla kalmayacak aynı zamanda beklenen verimi de veremeyebilecektir. Bu nedenle tüm farklı blok zincirlerini tek bir çatı altında toplamaya çalışan ve aklınıza gelebilecek herhangi bir proje için en iyi platformu sağlamaya çalışan bir proje olan Polkadot ağının dünyasına hoş geldiniz.
Polkadot ne yapmaya çalışıyor?
Polkadot, birden fazla blok zincirini tek bir ağa getirerek zincirler arası iletişimi ve birlikte çalışabilirliği büyük ölçüde basitleştiren yeni nesil bir blok zinciri protokolüdür. Bu ağ, Polkadot için özel olarak tasarlanmış bir GRANDPA mutabakat algoritması ile güvence altına alınmıştır.
İlk çıktığında airdrop yapan coinlerden olan Polkadot coin ağının en kritik kısımları Relay Chain, Parachains, Parathreads ve Bridges’tir. Aşağıdaki bölümde bunların her biri hakkında daha detaylı bahsedeceğiz.
1. Relay (Aktarma) Zinciri
Relay Chain, Polkadot ağının bel kemiğidir ve ağlar arasındaki ana iletişim merkezidir. Bu zincirdeki doğrulayıcılar tüm parachain’deki blokları kabul ediyor ve böylece tüm ağ için güvenlik sağlıyor. Parachains, Polkadot ağına zincire özgü özellikler sağlayacak ve Relay Chain’in üzerinde çalışacak bağımsız blok zincirleridir.
Her Parachain, ağda özel bir amaca hizmet edecek- akıllı sözleşmeler için ince ayarlı bir zincire, zincirler arasındaki ödemeler için sabit bir para sağlayacak başka bir zincire veya ağa merkezi olmayan bir enerji endüstrisini getirecek bir Parachain’e sahip olacak.
Her parachain, zincir blokları üretmekten sorumlu olan harmanlayıcı adı verilen nodelar tarafından korunacaktır. Parachain’ler ayrıca Relay Chain tarafından sağlanan paylaşılan bir güvenlik modelinden de yararlanacak, böylece %51 saldırılarına veya benzerlerine karşı güvence altına alınacak.
Bununla birlikte ağda yalnızca sınırlı miktarda Parachain olacak (ve bu sayı gelecekte artacaktır). Bu nedenle Parachain adaylarının kendi boşluklarını elde etmek için rekabet etmek zorunda kalacakları bir halka açık müzayede sistemi yer almaktadır.
2. Parathreads
Parathreads, teknik açıdan Parachain’e çok benzer, ancak ekonomik açıdan çok farklıdırlar. Bir önceki paragrafta da söylediğimiz gibi, ağın bir parçası olmak için Parachain’ler müzayedelerde rekabet etmek zorundadır. Öte yandan, parathread boşluğu anında ve sadece kısa bir süre için kiralanabilir.
Bu, Polkadot 2.0 ağında projelerin nasıl çalıştırılacağına farklı bir yol sağlayacaktır. Bu projelerden bazıları, geniş bir parachain boşluğunu satın almadan önce ağı denemekten faydalanabilir, diğerleri ise bir boşluk için bir açık artırma kazanmadan önce parathreads olarak çalışabilir.
3. Köprüler
Köprüler halihazırda kurulmuş diğer ağlardan tamamen izole bir şekilde çalışan modern bir blok zinciri platformu hayal edebiliyor musunuz? Polkadot coinin yazarları kesinlikle bunu yapamadı ve bu yüzden köprü adı verilen özel bir parachain çeşidimiz var. Köprüler, halihazırda çalışan diğer blok zincirlerini ekosisteme (bir BTC veya ETH gibi) bağlayacak ve Polkadot ile dış ağlar arasında para transferine izin verecek.
BTC topluluğundaki en sonunda Bitcoin Cash’in ortaya çıkmasına neden olan ve Lightning Network’ün “birçokları tarafından hâlâ nefret edilen” tüm tartışmalarını hatırlıyor musunuz?
Başka bir açıdan soruyu açalım. Ethereum’daki işlemlerin ücretleri delicesine yükseliyor mu? Bu sorunların tümü, 1. ve 2. nesil blok zincirlerinin sahip olduğu ölçeklendirme sorunlarından kaynaklanıyor. Ölçeklendirme sorunlarından bazıları, ağdaki her node’un blok zincirlerinin çoğunda tüm işlemleri tek tek işlemesi gerektiğinden kaynaklanmaktadır.
Ancak Polkadot coin için durum böyle değil, parachainciler bloklarını paralel olarak çalıştıracakları ve üretecekleri ve geri kalanı doğrulayıcılar tarafından halledilecekleri gerçeğiyle isimlerini aldılar. Bu da ağın hızını büyük ölçüde artırıyor. Rakamları görmek isteyenler için – son karşılaştırmaya göre, parachainsiz basit bir uygulama bile 1000 tx /s’ye ulaşabilirler. Ancak parachainler tamamen işlevsel hale geldikten sonra 1.000.000 tx / s’ye kadar çıkabiliyoruz.
Blok zincirlerinin çoğunu düşünürsek, hepsi çeşitli özellikleri desteklemeye çalışıyor ve bunu başarmak için hepsinin bazı ödünler vermesi gerekiyor. Ancak Polkadot’ta, dosya depolama işlevi görecek bir parachain, merkezi olmayan kimlik yönetimi sağlayacak başka bir zincir ve istikrarlı bir para oluşturarak tüm ekosistemde ödemeleri mümkün kılmak için başka bir zincire dağıtmak çok kolaydır.
Tam yapılı bir zinciri dağıtmak için normalde gerekli olan tüm kodu atlayarak özel blok zincirlerinin ne kadar etkili, basit ve güvenli olabileceğini hayal edin. Ayrıca Polkadot, parachain oluşturmayı ve dağıtmayı kolaylaştıracak Substrate adlı basit bir SDK (Yazılım Geliştirme Kiti) sağlamaktadır.
Artık sıfırdan kod yazmak yok!
İş birliği tüm parachain ve köprüler, akıllı telefondaki uygulamalar gibi, telefonun işletim sisteminin temel özelliklerini paylaşabilir. Polkadot’un en büyük faydalarından biri, parachainlerin tek başına çalışmayacağı, ancak birbirleriyle iletişim kurabilecek olmalarıdır. Ve sadece basit para transferleri ile değil, aslında her türlü mesajı değiş tokuş edebilirler.
Örneğin, sentetik varlık ticareti (hisse senetleri veya emtialar) sağlayan bir zincir, farklı bir parachainle çalışan oracle’a gidebilir ve bir hisse senedi fiyatı isteyebilir. Çapraz Zincir Mesajlaşma Protokolü (XCMP), parachainlerin her türden mesaj göndermesine izin verir. XCMP ile birlikte paylaşılan güvenlik modeli nihayet gerçek birlikte çalışabilirliğin kapısını açan doğrulanabilir bir mesaj aktarımı için güvenilir bir ortam sağlar.
Polkadot coinin şeffaf yönetimi
Polkadot coin topluluğu, ağı tamamen merkezi olmayan bir şekilde yönetebilir. Tam yönetimi sağlama süreci hala devam ediyor. Ancak Polkadot gelecekte topluluk tarafından tamamen şeffaf bir şekilde yürütülecek ve bu gelişmeler DOT coin fiyatının yükselmesine katkı sağlayacak.
Topluluk daha sonra parachain eylemleri ve boşluk sayısı için kurallar belirleyebilir ve temel olarak akıllarına gelecek fikirleri deneyebilir. Yönetimin kendisi zamanla mükemmelleşebilir ve bu da Polkadot’u piyasadaki en esnek ağlardan biri yapar. Ayrıca esnek kullanım, DOT coin fiyat tahmini üzerine rol oynar.
Artık hard fork yok!
Diğer tüm yazılımlar gibi, blok zincirleri de ya güvenlik nedenleriyle (hatalar her zaman kodunuza girebilir) ya da topluluk yeni özellikler eklemek için oy kullandığında güncellenmelidir. Normalde blok zincirlerinin çoğu, özellikle ağda önemli değişiklikler yaparken (Consensus protokol yükseltmesi gibi) bir hard fork (sert çatal) gerektirir. Ne yazık ki bu süreç bazen topluluğa zor anlar yaşatabilir ve hatta Bitcoin Cash örneğinde olduğu gibi ağın bölünmesine yol açabilir.
Polkadot, parachaincilerin ve hatta kendi ağının herhangi bir hard fork olmadan tamamen kesintisiz bir şekilde güncellenmesine izin vererek, ağın kademeli olarak mükemmelleştirilmesine olanak tanır. Tüm noktaları birleştirdiğimizde (amaçlanan budur), Polkadot’un merkezi olmayan ağ geliştirmeye tamamen yeni bir yaklaşım benimsediğini net bir şekilde gösteriyor. Tüm bu gelişmeler DOT coin yorumlarını ve DOT coin geleceğini etkiliyor.
Polkadot tüm dünyayı tek bir blok zinciri üzerinde geliştirmeye çalışmıyor, bunun yerine herkesin kendi zincirini konuşlandırabileceği ve diğerleriyle iş birliğinden yararlanabileceği güvenli, güvenilir, kolayca konuşlandırılabilir ve yükseltilebilir bir ortam sağlıyor.
Sık Sorulan Sorular
Palkadot ATH seviyesine 4 Kasım 2021 yılında ulaştı. DOT ATH seviyesi 55,00 dolardı. DOT coin analizlerine bakıldığında altcoinin olası bir boğa koşusunda yeniden ATH görmesi mümkündür.
Polkadot (DOT) coin piyasa hissiyatına ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak yükseliş gösterebilir. Ancak DOT coin dahil, herhangi bir paranın ne zaman yükseleceğini öngörmek zordur. Bununla birlikte adoption ve DOT coin kullanım alanlarının genişlemesi ile altcoin yükselme potansiyeli taşır.
Dot coin arzına bakmadan DOT coin arzı sınırlı mı gibi sorulara cevap vermek gerekir. DOT coin arzı sınırsız bir kripto paradır. Sabit bir arzı olmayan Polkadot arzı, bu yazının yazıldığı sırada 1,44 milyar dolardır.
Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.